Els anuncis de França fan caure un 50% les previsions de turisme francès als hotels de Sitges

Els empresaris del Maresme lamenten que el posicionament dels dos països "han acabat d'enfonsar" la temporada

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Imatge del passeig de Sitges. Foto: Aj. Sitges

La recomanació del govern de França de no visitar Catalunya i la quarantena obligada pels ciutadans del Renge Unit que viatgin a l’estat espanyol han fet caure un 50% les previsions de turistes francesos que havien d’allotjar-se als hotels de Sitges. Ho assegura a l’ACN el president del Gremi d’Hostaleria, Oskar Stöber, que detalla que a l’inici de l’estiu esperaven que el visitant francès ocupés un 40% del mercat.

Des de divendres, però, hi ha hagut “moltíssimes cancel·lacions” i ara representa només un 20%. Mentrestant, a la costa del Maresme els hotelers lamenten que els anuncis de França i el Regne Unit “han acabat d’enfonsar” una temporada que ja era complexa i que ja havia empitjorat d’ençà que va haver el confinament del Segrià.

Stöber destaca que el turista francès era el filó principal d’aquest estiu pel que fa als visitants estrangers allotjats a Sitges, ja que la proximitat territorial permet desplaçaments en cotxe i això, assegura, és un al·licient en plena pandèmia. La recomanació de divendres per part del govern de França, però, va provocar un degoteig de cancel·lacions que ha anat a més durant el cap de setmana arran de la quarantena decretada al Regne Unit per a tots aquells britànics que visitin l’estat espanyol.

“Veure que allò que era una recomanació passa a ser una quarantena per als teus veïns fa que creixi la sensació de por a l’hora de viatjar a Catalunya”, lamenta el president dels hotelers sitgetans. Stöber assegura que els últims dos dies hi ha hagut “moltes cancel·lacions” i s’han multiplicat les consultes sobre què es pot fer i què no als bars, restaurants, platges i museus arran de la covid-19.

D’aquesta manera, ara el turista francès representa un 20% dels visitants de Sitges, mentre que més del 70% és turisme espanyol i català. Un dibuix que dista molt de les previsions de principis d’estiu –quan s’esperava un 40% de francesos- i que no té res a veure amb el turisme del 2019, quan els visitants nacionals eren el 45% i la resta era una combinació de viatgers de França, Alemanya, Gran Bretanya, Rússia i dels Països Baixos.

Coincidint amb la caiguda del turisme francès, Stöber apunta que està creixent l’interès del visitant de proximitat, tant català com espanyol. Així i tot, les cancel·lacions franceses són ara per ara superiors a les noves reserves del viatger proper. L’esperança del gremi és que aquest turista de proximitat acabi ocupant l’espai vacant dels estrangers, especialment en un estiu on les reserves d’última hora són la tendència dominant.

Pel que fa a xifres globals, arribats a finals de juliol, els hotels de Sitges estan tancant el mes amb una ocupació mitjana del 50%, lluny del 90% d’altres estius. De cara a l’agost, ara per ara hi ha un 30% de mitjana d’habitacions reservades i el sector no és “gaire optimista” a l’hora de preveure quins seran els resultats finals.

Davant l’actual conjuntura sanitària, els hotelers sitgetans es mostren especialment crítics i “intranquils” amb la comunicació que es fa de l’escenari de la covid a Catalunya cap a l’exterior. “Sembla que sigui una situació d’altíssim risc en comparació a altres províncies, quan no creiem que sigui el cas”, critica Stöber, que dona suport als missatges de “prudència” del Govern però demana “no posar benzina a l’incendi”.