El ple de l’Ajuntament de Sitges aprova unes ordenances fiscals enfocades cap a la progressivitat fiscal i la tarificació social

Avatar photo

Les ordenances fiscals per a 2018, aprovades inicialment amb els vots a favor del govern i Sitges-Grup Independent, inclouen ajuts específics per a les famílies monoparentals, a més d’altres bonificacions, a banda de la congelació d’impostos.

El govern municipal ha aprovat inicialment en el ple celebrat aquest dilluns les noves ordenances fiscals i preus públics per a 2018 amb el suport afegit de Sitges-Grup Independent, les abstencions de Sitges en Positiu, la CUP i el PP, i els vots en contra de Ciutadans, Nou Horitzó i la regidora no adscrita d’Iniciativa, Carme Gasulla. L’alcalde, Miquel Forns, ha subratllat que “la situació actual és millor que la de fa uns anys. Per això congelem la major part dels impostos, taxes i preus públics”.

El regidor d’Hisenda, Organització i Govern Obert, Josep Moliné, ha explicat que a les ordenances “apliquem un primer pas de criteris de progressivitat fiscal, com en el cas de les bonificacions per a les famílies nombroses, i de tarifació social, per exemple a les estades esportives o a les llars d’infants. Des del govern tenim molt d’interès en aplicar la tarifació social i la progressivitat fiscal, però hi ha una llei que no ens ho posa fàcil. Hem de continuar treballant-hi a través de la Comissió d’Estudi sobre els Tributs Municipals i la Progressivitat Fiscal per poder implementar al cent per cent aquests conceptes”. En aquest sentit, el govern es compromet a mantenir oberta la Comissió fruit de l’acord amb la CUP. El regidor ha detallat que “les ordenances per a l’any vinent congelen els impostos i preus públics i augmenten les bonificacions. I en termes generals milloren les anteriors”.

La proposta aprovada inicialment planteja una rebaixa del tipus d’IBI que passaria del 0.71 al 0.65 i del tipus d’oci i hostaleria que passaria del 0,730 al 0,667.

Es contempla la congelació general de les taxes a excepció de la recollida de brossa comercial i industrial que en aquest cas preveu un increment mitjà d’un 14%. En total, la recollida de deixalles comercials podria representar l’any vinent un cost de 2’3 milions d’euros dels quals l’Ajuntament suportaria un 61%, mentre que els comerciants pagarien el 39% restant, segons ha informat la regidora de Serveis Urbans, Carme Almirall.

També s’ha previst un ampli paquet de bonificacions que manté la línia del 2017 però amplia noves franges d’ajudes, com és el cas de les ajudes per a les persones que es troben en situació de vulnerabilitat, famílies monoparentals i nombroses. Es contemplen incentius fiscals pels mercats i per a la creació d’empreses amb responsabilitat social, sostenibles, creatives i innovadores.

En el torn del debat, el regidor de Sitges en Positiu, Marc Macià, ha destacat que “falta molt de camí per fer en tarificació social, però també en fiscalitat mediambiental. Ha de pagar més qui més embruti”. Manel Rodríguez, portaveu de Ciutadans, ha assegurat que “trobem injustificable i inexplicable l’increment de la taxa [d’escombraries comercial]. Portem dos anys amb increments sense cap contraprestació a la ciutadania”. Xavier Nin, portaveu de la CUP, ha explicat que “presentarem al•legacions per dotar les ordenances fiscals de més progressivitat fiscal”. Lluís Marcé, de Nou Horitzó, ha augurat que “hi haurà més pressió recaptatòria entre els nostres convilatans”. Per la seva banda, la portaveu de Sitges-Grup Independent, Vinyet Lluís, ha afirmat que “hi ha coses que estan una mica fluixes i que podrien millorar, però estem bastant d’acord amb el que s’ha presentat”. El portaveu del PP, Ferran Llombart, ha destacat que “suposa un greuge per al sector comercial i empresarial l’increment del coeficient de l’IBI i de les escombraries d’aquest tipus. Veiem injust que es penalitzi el sector empresarial”. Per últim, la regidora no adscrita d’ICV, Carme Gasulla, ha puntualitzat que “la seva proposta de tarifació social amb l’IBI no té res de progressiva. Fins i tot és injusta”.

Després de l’aprovació inicial, ara s’obre un període de 30 dies d’al·legacions per presentar canvis a aquesta primera proposta en el que tothom hi pot participar.

Altres punts del ple

El ple ha donat compte del conveni signat entre el consell comarcal del Garraf a través del qual es promou la prospecció empresarial al municipi.

També s’ha ratificat la dissolució del Consorci Sanitari del Garraf i s’ha aprovat l’adhesió al nou Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf. L’evolució de la normativa del sector públic al llarg dels últims anys aconsella la reordenació dels dispositius assistencials en l’àmbit salut. En aquest escenari, la Generalitat treballa amb l’objectiu de promoure la fusió funcional dels seus recursos i la gestió conjunta mitjançant una entitat íntegrament pública pertanyent al sector públic de la Generalitat, que seria el nou Consorci.

En l’apartat de les mocions, el Ple ha aprovat la moció presentada pels grups polítics municipals del Partit Demòcrata i Demòcrates de Catalunya (PdeCat i Demòcrates) i Esquerra Republicana de Catalunya, en la que es condemna l’actuació policial de l1 d’Octubre, es declara Enric Millo persona non grata a Sitges i es demana la llibertat dels presidents d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i ANC, Jordi Sánchez.

També s’ha donat llum verda a la moció en suport a l’escola catalana i en rebuig a les veus que posen en qüestió el sistema educatiu actual.

Per últim, la sessió plenària ha aprovat la moció en rebuig de l’aplicació de l’article 155 amb els vots a favor del govern (PdeCat, Demòcrates i ERC) i la CUP, les abstencions de Sitges en Positiu, Nou Horitzó i Sitges-Grup Independent, i els vots contraris de Ciutadans i PP.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’AIE aprovarà el codi ètic i el mapa de riscos penals

Notícia següent

La sequera reduirà a la meitat la collita d’olives del Baix Ebre i el Montsià

Notícies relacionades