Aurora Carbonell: “Mai oblidarem aquest 2020”

Entrevista a l'alcaldessa de Sitges

Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges. CEDIDA

Quina valoració fa del que va de mandat fins a dia d’avui?

No ha estat un inici de mandat fàcil, però alhora ha estat molt important per a tot el govern. Jo crec que mai oblidarem aquest 2020. Primer vam tenir el temporal Gloria que ens va sacsejar i després va arribar la pandèmia. Vam començar amb molts projectes i amb un nou govern amb moltes ganes d’afrontar nous reptes, però ara la nostra prioritat és donar resposta a les persones que s’han vist més afectades per la crisi de la COVID-19 i al sector econòmic que està patint greument els efectes d’aquesta situació.

Han pogut tirar endavant alguns projectes dels que tenien previstos?

La pandèmia ha afectat alguns dels projectes previstos en l’actual Pla d’Actuació Municipal, que s’han hagut de redefinir en el temps per poder fer-los compatibles amb la imprescindible gestió dels efectes de la crisi de la Covid-19. Tot i això, la nostra intenció ha estat no aturar-nos i hem pogut tirar endavant amb èxit alguns dels objectius previstos per al mandat, com la construcció del nou edifici de l’Escola Agnès de Sitges. Si tot va bé, al març el nou equipament estarà enllestit i a disposició de l’escola.

També estem molt a prop d’inaugurar el nou camp de rugbi i estem avançant a bon ritme en un dels projectes principals d’aquest mandat, que és la construcció dels nous habitatges socials. La primera d’aquestes promocions, amb 43 habitatges, creiem que pot estar a punt a principis d’estiu del 2022. Aquesta és una actuació molt important i molt demandada, perquè actualment no tenim un mercat de lloguer de pisos municipals i fa molta falta tant per a molts joves que no poden pagar els lloguers d’avui a Sitges com també per altres col·lectius vulnerables.

Un altra de les actuacions important és la reforma de la Masia de Can Milà que esdevindrà el nou Centre de Visitants de Sitges que servirà com a punt d’informació i promoció de la vila. Alhora promourà també atractius d’altres localitats de la comarca del Garraf.

Governar en minoria els ha portat grans inconvenients o dificultats?

Vam començar el mandat amb un govern en minoria, però el 30 de juny es van incorporar el PSC i el grup municipal d’El Margalló, cosa que fa que al govern ja tinguem una majoria al Ple. Som el reflex del que ha votat la ciutadania. Tant abans com ara, però, el nostre objectiu és que els grans temes que afecten Sitges siguin consensuats amb l’oposició i escoltem les aportacions de tots els grups municipals.

Encara existeix la possibilitat d’ampliar l’equip de govern amb altres partits polítics?

Ara mateix, estem centrats en les urgències que ens genera la crisi sanitària i econòmica de la COVID19 i no tenim sobre la taula cap ampliació del govern municipal. De totes maneres, insisteixo que escoltem i valorem totes les aportacions que els grups de l’oposició ens fan.

Quin impacte ha tingut la Covid-19 al municipi?

Un impacte molt fort, tant a nivell social com econòmic. El principal motor econòmic del nostre municipi és el turisme i aquest sector s’ha vist absolutament afectat pels efectes de la pandèmia. Des d’un inici ens vam centrar en fer campanyes de recordatori de marca com la que vam impulsar sota el lema NO CANCELIS, AJORNA i posteriorment la campanya SÍ, A SITGES.

Ara seguim treballant per donar continuïtat a aquesta campanya i promoure accions per dinamitzar el comerç de proximitat. Pel que fa a les dades epidemiològiques, la vila s’ha mantingut, durant moltes setmanes, en índexs de contagi bastant per sota la mitjana catalana. Malgrat això, som conscients que això pot canviar en qualsevol moment i cal continuar sent prudents i respectuosos amb les mesures sanitàries.

Des de l’Ajuntament quines ajudes socials i econòmiques s’han impulsat per pal·liar els efectes de la pandèmia?

El nostre objectiu principal són les persones i des de l’Ajuntament de Sitges hem destinat, fins ara, 4,5 milions d’euros per poder fer front als efectes de la Covid-19. D’aquest total, més dos milions són per ajudes per al pagament de lloguers d’habitatge, i quasi un milió ha anat dirigit a atendre a les famílies que es troben en situació de vulnerabilitat. També s’ha destinat més de mig milió d’euros a oferir ajudes a empreses, autònoms i treballadors.

Quina valoració fa de la temporada turística d’aquest 2020?

Evidentment els efectes són molt importants. A Sitges, des de fa anys, treballem per la desestacionalització del turisme a través de la captació de congressos, fires, l’organització de festivals, simpòsiums… Tenim un ampli calendari festiu i cultural… De fet, cada cap de setmana hi havia coses per fer a Sitges. Però la Covid-19 ha capgirat totes les previsions.

Durant l’estiu ens han faltat molts turistes estrangers, però s’ha pogut treballar. En aquest sentit, voldria destacar l’esforç que ha fet el sector turístic a Sitges perquè prop del 90% dels establiments, han mantingut oberts durant aquest estiu absolutament atípic. Restaurants, botigues i hotels, han pogut obrir fent un gran esforç per mantenir-se i generar llocs de treball. Penso que és molt important que no s’hagin aturat i hagin estat actius durant aquesta temporada estiuenca.

També vull subratllar la tasca duta a terme des de la regidoria de Turisme de Sitges per enfocar l’estiu cap al turisme de proximitat, cosa que ens ha permès tenir xifres acceptables a l’estiu, sobretot els caps de setmana.

Ara amb l’inici de la desescalada esperem poder recuperar l’activitat econòmica. La situació actual ens porta a començar a veure la llum però voldria recordar que no podem abaixar la guàrdia i des d’aquí faig una crida a la responsabilitat per tal que es continuïn seguint les mesures de seguretat. Estic segura que, amb l’esforç conjunt, ens en sortirem.

Al septembre es va anunciar la suspensió dels principals actes del Carnaval de 2021. Per què han pres aquesta decisió amb tants mesos d’antelació?

El Carnaval de Sitges és la festa més multitudinària del calendari d’esdeveniments. La festa aplega 300.000 visitants i compta amb la participació d’unes 2.000 persones i més de 40 carrosses en les rues de la Disbauxa i l’Extermini. I tot això fa necessària una planificació amb molta antelació.

Davant la situació excepcional d’aquest any, vam fer un acte de responsabilitat i de realisme. Ens va doldre molt, però al setembre vam haver de prendre la decisió de no tirar endavant l’organització del Carnaval 2021 amb el format tradicional. No era seriós donar esperances i que la gent estigués treballant durant mesos quan les autoritats sanitàries desaconsellen absolutament els actes multitudinaris i les aglomeracions. Ja ens va passar amb la Festa Major d’aquest estiu, però hem de ser responsables. La salut no admet temeritats, perquè ens hi juguem molt.

Amb tot, hem de dir que el Carnaval del 2021 se celebrarà adaptat a les exigències sanitàries que corresponguin al moment. Hi haurà una programació alternativa, bàsicament en línia, amb l’objectiu de poder gaudir d’un Carnaval segur i responsable, però sense perdre l’essència divertida i de disbauxa que caracteritza la nostra festa.

En canvi, sí que es va celebrar el Festival de Cinema. Com es va poder fer?

El Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya es va celebrar amb un format híbrid que combinava passis virtuals i presencials, i en aquest cas amb un estricte protocol de seguretat. Va ser, sens dubte, l’edició més excepcional del festival i, a més, va coincidir amb l’entrada en vigor, el 15 d’octubre, del decret de la Generalitat de Catalunya sobre les noves mesures i restriccions, davant del qual el Festival va haver d’adaptar-se i adoptar noves mesures sobre la marxa. Això va fer alterar algunes sessions de la programació oficial, però la màxima va ser sempre complir amb els requisits sanitaris.

Dit això,  el Festival de Sitges és un dels esdeveniments culturals més importants que tenen lloc al nostre municipi, i la celebració de la seva 53a edició va ser tot un èxit, amb 24.382 entrades presencials i 2.740 entrades online venudes, i més de 250 treballs, entre pel·lícules, curtmetratges i documentals, dels que els espectadors van poder gaudir amb la màxima seguretat i precaució. És un festival que ens dona una projecció internacional enorme i que, amb l’esforç de tots, vam saber tirar endavant. Realment, va ser el primer gran esdeveniment organitzat a Sitges en temps de pandèmia i crec que ens en vam sortir prou bé.

També es va celebrar una Festa Major de Santa Tecla reduïda i adaptada als temps que corren. Quina valoració en fa de com va anar?

Aquesta Santa Tecla va ser molt diferent i, evidentment, va estar molt marcada per les restriccions i mesures exigides pel context sanitari. Malgrat haver hagut de suspendre processons i actes multitudinaris, la festa es va poder viure als carrers de Sitges a través de l’exposició itinerant, en la que hi van col·laborar, amb elements propis del seu ball, cadascuna de les colles que participen en la processó cada any. L’exposició va resultar un èxit, ja que va comptar amb la visita de més de 2.500 persones. Tant grans com petits van poder veure tots els elements de la processó, i moltes persones ens van explicar que, gràcies a l’exposició, ara coneixen el recorregut complet de la processó.

A més, a banda d’evitar les aglomeracions i reinventar els nostres actes tradicionals, l’altre gran èxit d’aquesta Santa Tecla va ser el bon comportament de la ciutadania, i en especial dels més petits, que aquest any han sabut adaptar-se molt favorablement a les circumstàncies. Santa Tecla és una festa on la infància hi té un gran paper i ens ha sabut molt de greu haver d’anular els actes, però és el que havíem de fer.

Per acabar, des de fa uns mesos també es diputada al Parlament. Com porta compaginar els dos càrrecs?

Gràcies a l’equip de govern de l’Ajuntament, amb el qual treballem molt bé en conjunt, i a la bona relació que tenim entre tots els membres, la feina de compaginar ambdós càrrecs m’ha resultat molt més fàcil.

Però com ja vaig dir en un principi, la meva encomana principal és la de l’alcaldia. Per aquest motiu, no tornaré a repetir com a diputada al Parlament de Catalunya. Per a mi ha estat un gran honor però ara en aquesta època, marcada per la Covid-19, vull dedicar tots els meus esforços a Sitges i a la seva gent.