Antoni Vigó ofereix un pregó de Festa Major sense cap paper, carregat d’emotivitat i humor

El pregoner ha ofert una passejada amb una forta càrrega d'emotivitat marcada pel record del Sitges de la seva infantesa, de la seva joventut i de la Festa Major

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts
Imatge del pregoner Antoni Vigó. Cedida

El pregoner de la Festa Major de Sitges Antoni Vigó i Julià ha ofert un Pregó molt personal, íntim, original i informal sense fer servir cap paper i carregat d’emotivitat amb humor. El sitgetà ja havia avançat que no seria el clàssic discurs escrit i així ha estat ja que la memòria i els records han tingut un paper fonamental.

Un nombrós públic s’ha reunit aquest dilluns a la plaça de l’Ajuntament plena de gom a gom per seguir amb expectació el pregó que ha comptat també amb la parella de Gegants de la Vila a la casa de la Vila. Antoni Vigó, fuster de professió i geganter, que ha arribat amb una maleta, ha presentat una passejada amb una forta càrrega d’emotivitat marcada pel Sitges de la seva infantesa, de la seva joventut i de la Festa Major.

El discurs l’ha iniciat amb unes paraules emotives: “Us estimo, us respecto i us conec”. Dalt de l’escenari, situat davant l’estàtua del Doctor Robert, ha tingut elements escenogràfics o d’atrezzo que primer estaven embolicats i que després ha destapat per decorar l’escenari com si fos casa seva i que ha recreat el carrer Sant Francesc cantonada amb el carrer de Sant Gaudenci.
Durant la vetllada, l’emoció i els sentiments a flor de pell han estat presents a través d’anècdotes personals, com el fet de ser fill del mestre Antoni Vigó: “El meu pare, professor de l’Escola Pia, em va suspendre el Batxillerat. Però em va ensenyar moltes més coses de la vida, i potser per això sóc aquí dalt”.
Antoni Vigó va formar part amb vint anys de la primera colla dels Gegants Moros, que enguany celebren el seu 40è aniversari, i dos anys més tard va passar a ser membre de la colla dels Gegants de la Vila. Ara ja fa setze anys que va deixar de ser geganter, i considera que “a Sitges, els gegants són especials. Són els que obren les processons. I no es podrien entendre sense un gran amic que avui ja no és aquí. El meu record per al geganter Antoni Parra”.

Al llarg de la nit, Vigó també ha tingut altres records especials per a Isidre Pañella i també ha volgut tenir “un record molt especial per a tota la gent que avui no pot ser aquí i que no podrà viure la Festa Major a peu de carrer a causa de la salut”. Antoni Vigó ha destapat un quadre amb la imatge de Sant Bartomeu i Santa Tecla creat per l’artista sitgetà Genís Hernández, que li va regalar després d’una llarga nit de festa. Abans d’aquest moment, Vigó ha mostrat una pissarra plena de fotos amb records d’infantesa i joventut. Durant molts anys, Antoni Vigó ha estat l’encarregat de realitzar el muntatge dels sants a les diferents cases dels pendonistes. Vigó ha defensat la llibertat d’expressió que “ara en fa molta falta” i ha volgut dedicar el Pregó a tots els sitgetanes i sitgetanes i, especialment, als seus cosins Josep Picas i Lluís Mirabent. Com a cloenda del seu discurs, el pregoner ha declamat un petit pregó rimat per fer una crida a celebrar la Festa Major: “Estimeu-vos i respecteu-vos, sortim als carrers que més que mai seran nostres!”.
L’alcaldessa de Sitges Aurora Carbonell ha felicitat Antoni Vigó per donar el tret de sortida a la Festa Major 2019 “amb un pregó molt personal i sentit” i ha remarcat que “no ens oblidem de la paraula estimar. A mi també m’agrada molt”.
Per Aurora Carbonell “la Festa Major de Sant Bartomeu és una de les tradicions més estimades i arrelades de la vila” i ha destacat que “avui som aquí gràcies al llegat dels nostres avantpassats que ens han transmès la passió per la festa que vivim intensament des que som infants”. Carbonell ha agraït la tasca duta a terme per totes les persones que fan possible la Festa Major i “especialment a la comissió presidida per Maica Díez – Alcón a la que vull fer una menció molt especial”. L’alcaldessa ha subratllat que “durant tots aquests segles la dona ha passat de participar a la Festa Major de portes endins a ser-ne una part principal, sense la qual la festa d’avui no seria la mateixa”.
L’acte oficial ha començat amb un parlament de la presidenta de la Comissió Municipal de Festa Major, Maica Díez-Alcón, que s’ha acomiadat de la presidència de la Comissió de Festa Major després de dos anys de “molta feina en equip amb vocació de servei”. Díez ha afirmat que “no hem de tenir por de reformar el Protocol de Festa Major. No ens ha de preocupar posar per escrit certs límits a la festa. Si fem bé les coses, no hem de patir. I els sitgetans, quan volem, sabem fer bé les coses”. Segons la presidenta de la Comissió, “hem treballat conjuntament amb la Nit de Foc i el col•lectiu de Barraques per poder créixer amb un model estable i d’èxit. La unió fa la força. La suma, en conjunt, serveix per anar més enllà”.
Un any més, el pregó ha comptat amb interpretació simultània en llengua catalana de signes. Abans de començar l’acte oficial, la xaranga Buskant el To ha amenitzat musicalment els moments previs al Pregó de Festa Major.

Pregó Satíric a l’Agrupació de Balls Populars de Sitges
Com és tradicional, el Palau del Rei Moro ha acollit aquest dilluns la lectura del Pregó Satíric de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges que enguany ha estat a càrrec de Mia Muntané. La sitgetana ha interpretat un pregó reivindicatiu, carregat de bon humor, teatralitzat i una afinada ironia. Durant el seu discurs ha explicat anècdotes i records personals per fer una reivindicació femenina i feminista de la Festa Major. Muntané ha estat una de les primeres dones actives a la Festa. Al llarg del pregó s’ha disfressat amb elements dels balls de Festa Major i, fins i tot, s’ha posat en el rol de Llucifer.

Actes paral•lels de Festa Major

En el marc dels actes paral•lels de la Festa Major, la programació musical a la platja de La Fragata organitzada pel Col•lectiu de Les Barraques amb la col•laboració de la Comissió Municipal, ha finalitzat aquest dilluns amb gran èxit de públic.

La Pegatina i Doctor Prats han estat dos dels plats forts de les actuacions que s’han pogut veure des de dissabte a l’escenari ubicat als peus de La Punta per on han actuat també altres grups com Els Catarres, l’Orquestra Di-Versiones, Roba Estesa, Lildami, Suu o Buhos.