Sitges presenta l’exposició ‘La Cubana 40+1. Un viatge del no res al 2021’

La mostra es podrà visitar del 17 de juny al 26 de setembre a Miramar-Centre Cultural

LA CUBANA, 40+1 ANYS: UN VIATGE DEL ‘NO-RES’ FINS AL 2021 és una exposició organitzada per l’Ajuntament de Sitges i La Cubana per celebrar els 40 anys de trajectòria de la companyia. La Cubana ha portat el seu particular estil per tots els escenaris de l’estat espanyol on l’han gaudit més de 5 milions d’espectadors.

Aquest 2021 La Cubana fa 40 + 1 anys i ho celebra a casa seva, a Sitges, el lloc on va néixer l’any 1980. L’exposició serà una ‘versió visitable’ de la companyia on tothom podrà descobrir el seu món a partir d’objectes, compartir el seu univers i reviure tots els seus espectacles. Més que una exposició convencional, les sales i terrasses de l’edifici es transformaran temporalment en un gran magatzem ple de coses entranyables i curioses. S’hi podrà veure la història viva d’aquesta companyia sitgetana que va començar a jugar fent comèdia pels carrers i que ha fet descobrir amb el temps un altre tipus de teatre.

L’exhibició no serà gens convencional, serà una exposició immersiva dins del món de La Cubana (sense gaire tecnologia digital) on el visitant podrà fer un recorregut per la història de la companyia explicat a través de les ‘seves coses’: escenografies, vestuaris, perruques, barrets, dentadures postisses, ulleres, cartells, retalls de premsa, fotografies, premis, records entranyables i tot allò que han anat acumulant i fent servir als seus muntatges al llarg de tota la seva història.

En paraules de Xavier Salmerón, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sitges, “era un deure pel municipi retre homenatge i retornar-li a La Cubana allò que tant ha donat per al teatre d’aquest país reivindicant i abanderant la seva procedència i els seus orígens a Sitges. Ara més que mai, necessitem celebrar l’alegria de viure i l’exposició és una oportunitat per endinsar-se en un món de fantasia i color que tant ens té acostumats a mostrar la companyia teatral. Amb aquesta exposició de gran format, volem reforçar Sitges com a capitalitat cultural al sud de Barcelona i al Penedès”.

“Si no haguéssim “mamat” Sitges des de petits La Cubana no seria La Cubana. Aquesta aventura va començar aquí i, a més, tant el poble com la seva gent han estat el nostre principal pou d’inspiració. La Cubana va néixer a Sitges el 1980 amb vocació clarament amateur, sense res i sense cap tipus de pretensió, només amb l’ànsia de fer teatre. La vàrem fundar dos sitgetans, la Vicky Plana i jo mateix. En aquell moment a ningú li va passar pel cap que estàvem creant una companyia de teatre professional. Potser si ho haguéssim sabut ens hauríem cagat a les calces”, explica Jordi Milán, director de La Cubana.

L’exposició s’havia de dur a terme al 2020 (any en que la companyia celebrava els 40 anys i d’aquí el nom de 40+1 per a l’exposició) però es va haver de cancel·lar amb motiu de la pandèmia. És per això que enguany serà també una excel·lent oportunitat per mostrar la capitalitat cultural de Sitges, donat que es posarà així de relleu el caràcter artístic sitgetà i es posarà de nou en valor el llegat del municipi, la seva cultura i la seva identitat. Serà una oferta de gran qualitat per a tota la ciutadania i les persones visitants que durant la temporada d’estiu escullin Sitges.

Fomentar el Turisme Cultural és un dels eixos estratègics de Turisme de Sitges ja que és un producte que dóna un valor afegit a la destinació, ja que a més dels museus i de la programació cultural, els esdeveniments paral·lels funcionen com a pol d’atracció. Sitges està reconeguda amb la Certificació Biosphere com a destinació de Turisme sostenible, entenent la sostenibilitat des d’un punt de vista ampli i tranversal, que inclou conceptes medi ambientals, però també de governança, territori, econòmica i socio – cultural. En aquest últim aspecte l’exposició de La Cubana posa de relleu el caràcter artístic sitgetà i posa en valor el nostre llegat, la nostra cultura i la nostra identitat. De fet, ens les enquestes que anualment es fan a turistes i visitants, el més valorat de Sitges és “que és Sitges, la seva gent, la seva atmosfera” i això són atribuïts irrepetibles i únics. Des d’un punt de vista de públic, La Cubana donarà també una activitat més a fer a Sitges a un turista que segons les previsions, aquest estiu serà predominantment nacional.

L’exposició es completa amb activitats paral·leles gratuïtes que tindran lloc al Cinema Retiro i el Teatre Prado. Al Retiro tots els dijous de juliol (a partir del dia 8) hi haurà projeccions dels capítols de la sèrie televisiva ‘Teresina S.A.’ (3 capítols per dia). Al Prado tots els dimarts de juliol, hi haurà projeccions audiovisuals de les obres teatrals que ha produït La Cubana. Les dues activitats són organitzades per les entitats culturals del municipi; la Societat Recreativa El Retiro i el Casino Prado Suburense, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sitges. A les activitats paral·leles s’hi podrà accedir amb el codi de l’entrada a l’exposició i amb reserva prèvia. Properament es donaran més detalls.

Televisió́ de Catalunya també participa d’aquestes activitats. Els vespres dels dissabtes del 12 de juny al 3 de juliol, al Canal 33, es podran veure alguns espectacles de la companyia (Gente Bien, Campanades de Boda, Cómeme el coco negro, L’Homenatge al Paral·lel) i també alguns capítols de Teresina S.A.

L’exposició comptarà amb totes mesures Covid i per tant el seu aforament és limitat (cada hora entraran 80 persones en grups de 20 persones i intervals de 15 minuts). Les entrades ja estan a la venda i s’han de comprar prèviament (Miramar Centre Cultural no disposarà de taquilles) al web: www.culturasitges.cat/entrades o a l’Oficina de Turisme de Sitges (davant de l’estació de tren). Cada persona podrà sol·licitar fins a 10 entrades, per facilitar així la visita als grups organitzats.

La mostra permetrà contractar a vuit joves a través d’un Pla d’Ocupació de l’Ajuntament de Sitges i el termini per a presentar currículums s’iniciarà a finals de maig. L’objecte d’aquest Pla d’Ocupació és contribuir a millorar la situació socioeconòmica, personal i professional de les persones participants contractades i les seves competències per tal que tinguin més possibilitats de trobar una feina en el mercat ordinari. Un dels altres objectius és desenvolupar projectes d’interès general i social per al municipi.

La Cubana

Va néixer amb vocació clarament amateur, sense res i sense cap tipus de pretensió, només amb l’ànsia de fer teatre. La varen fundar dos sitgetans, Vicky Plana i Jordi Milan, que en aquell moment no eren gens conscients del que estaven creant i en què esdevindria anys més tard. Han realitzat prop de 12.000 representacions, han visitat més de 200 teatres i en total els han vist més de 5 milions d’espectadors.

El teatre ‘cubanero’ es basa en l’observació, recreant situacions quotidianes, sempre en clau d’humor i que, normalment, passen inadvertides com a teatre. És un teatre senzill, de petites idees i molt artesanal. Algunes constants que es troben als seus muntatges són la transgressió d’espais, la sorpresa, el joc com a expressió teatral, la participació del públic i, sobretot, els seus personatges, aquests que tenen vida pròpia i van més enllà del simple guió establert. I afirmen que el carrer va estar la seva gran escola i des d’on han extret tota la seva experiència.

La Cubana i Sitges

Al 1960 la majoria de pobles de Catalunya tenien el seu teatre i també acostumaven a tenir el seu grup de teatre d’aficionats. A Sitges, excepcionalment, hi havia tres teatres: El Prado, El Retiro i el Patronat; i també hi havien grups de teatre amateur que van ser l’embrió del que després seria La Cubana.

La seva aventura va començar aquí, i tant el poble com la seva gent han estat el seu principal pou d’inspiració. Tot i que la seva seu no està a Sitges, tenen molt clar que La Cubana és la Companyia de Teatre de Sitges.