Sitges presenta dos estudis sobre el fons marí i les platges

Avatar photo

Els treballs es poden consultar al web sitges.cat i volen aportar dades per reflexionar sobre les platges i el comportament del mar

L’Ajuntament de Sitges ha presentat, aquest passat dijous al Mercat Vell, dos estudis científics sobre les platges i el litoral de Sitges, amb la voluntat que la ciutadania conegui aquestes dades i en pugui extreure conclusions de cara al futur de la façana marítima de Sitges. Per aquest motiu, aquest dijous s’han citat al Mercat Vell els membres de la Taula del Litoral del Consell del Medi Ambient i diverses persones i col·lectius interessades en aquesta temàtica.

El primer dels treballs exposa els canvis a la línia de costa, entre els anys 2009 i 2021. Després d’evaluar els corrents marins, l’afectació dels temporals diversos i l’aportació de sora amb dragatge, considera que cada platja té situacions pròpies i que no es pot generalitzar una solució per a totes. Al llarg de tots aquesta anys, les platges del nord (com Les Botigues) tenen un procés de pèrdua de sorra, mentre que les del sud la tendència global és a l’estabilització. Això fa concloure als autors de l’estudi que calen mesures específiques per a cada platja, però constaten que l’aportació de sorra amb dragatge és una mesura poc sostenible econòmicament i mediambientalment. A més, les xifres conclouen que aquesta sorra guanyada es perd en pocs mesos i sense que facin falta grans temporals per emportar-se-la.

El regidor d’Espais naturals, Eduard Terrado, valora que “aquests estudis són eines per prendre decisions amb dades objectives” i defensa que “hem d’adaptar-nos a la realitat i prendre mesures que siguin sostenibles al llarg del temps”. Aquest estudi està disponible a l’adreça: https://www.sitges.cat/serveis/medi-ambient/documents/estudi-platges.pdf.

El regidor Eduard Terrado també ha presentat una nova fase de la renaturalització de la riera de Ribes, on aquesta tardor es preveu plantar-hi més arbustos i arbres. Aquest projecte es troba disponible a: https://www.sitges.cat/serveis/medi-ambient/documents/proposta_naturalitzacio_riera_de_ribes_fase_2_set_21.pdf .

Biotops marins a les balisses

El regidor de Platges, Guillem Escolà, ha presentat un estudi del fons marí entre la platja i les balisses que delimiten la zona de bany, amb l’objectiu de canviar el sistema d’anclatge d’aquestes balisses per una alternativa ecològica. A hores d’ara hi ha 55 balisses, que marquen la zona de bany durant la temporada. Aquestes boies queden fixades a través d’un pes que es llença al fons del mar. Un cop s’acaba la temporada, aquest pes es retira, cosa que fa que la vida que s’ha creat al voltant d’aquest pes al fons del mar es perdi.

El plantejament de la regidoria de Platges és anar substuituint el sistema d’anclatge actual per uns biotops que s’instal·lin de forma permanent al fons del mar, a la zona més indicada segons l’estudi que s’ha fet. Aquests biotops farien la funció de subjectar les balisses quan sigui temporada de bany, però no es retirarien al finalitzar la temporada, sinó que quedarien al fons del mar amb l’objectiu d’afavorir la fauna i la flora marina. Segons el regidor de Platges, Guillem Escolà, “tenim previst que cada any es canviïn 9 balisses pel sistema de biotops, fins arribar a canviar-ho tot” i afegeix que “amb aquestes estructures permanents volem afavorir, per exemple, la posta de la sípia, que l’estudi del fons marí ens indica que és molt present entre el port d’Aiguadolç i Sant Sebastià”. Aquest tram de costa seria el primer espai on es farien els canvis pels biotops, que estan construïts amb carbonat de calci i facilita la colonització per part d’espècies marines com les sípies. Aquest treball és consultable a: https://www.sitges.cat/serveis/medi-ambient/documents/concesion-sitges.pdf .

Neteja de plàstics

El regidor de Platges, Guillem Escolà, també ha presentat els resultats de la neteja d’aiües a la costa sitgetana. Aquest servei ha recollit aquesta temporada 505 quilograms (85.263 m3) de residus flotants, entre els 50 centímetres i la superfície de l’aigua de mar. Del total de brossa, 449 quilograms eren plàstics (89% – 4.152 peces) ; 26,8 quilograms, materials higiènics (5,3% – 246 peces),  7,6 quilograms, materials sanitaris (1,5% – 70 peces), i altres com restes de menjar o mascaretes (1,8% – 85 peces). Guillem Escolà, ha incidit en la “necessitat de conscienciar de què el mar no és un abocador”. Aquests resultats es poden consultar a: https://www.sitges.cat/serveis/medi-ambient/documents/servei-de-neteja-de-les-agues-de-bany-de-sitges2021_compressed.pdf .

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’alcalde Miquel Pueyo fa una crida a reforçar i difondre la marca Horta de Lleida

Notícia següent

Castelldefels signa el conveni de cessió de terrenys per construir vivendes de lloguer assequible al c/Pietat

Notícies relacionades