S’inicia la campanya “Els Espigalls del Garraf van a l’Escola” a Sant Pere de Ribes

Alumnat de les escoles Santa Eulàlia i Els Costerets han conegut el cicle de cultiu d’aquesta verdura i els motius pels quals és tan apreciada a través d’un seguit d’activitats

Les xarxes socials han començat a fer-se ressò de la campanya de promoció del programa d’accions vivencials Els espigalls del Garraf van a l’escola, que explica als infants de 9 anys del municipi el cicle del cultiu d’aquesta verdura i els motius pels quals és tan apreciada pel seu valor nutritiu i gastronòmic. La campanya s’ha obert amb la difusió d’un vídeo que mostra les accions dutes a terme al voltant d’aquesta varietat de col durant el curs 2020-2021 amb l’alumnat de 4rt de primària de les escoles que hi han participat. L’espigall s’ha cultivat històricament a la comarca i des de Sant Pere de Ribes es vol donar a conèixer als infants i a la ciutadania que encara no l’hagi tastat.

En la seva primera edició, coincidint amb el curs 2020-2021, la iniciativa ha comptat amb la participació d’alumnat de les escoles Santa Eulàlia, de les Roquetes, i Els Costerets, de Ribes. Els espigalls del Garraf van a l’escola s’ha organitzat amb el suport de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de la Fundació Miquel Agustí, la Fundació Alícia, Node Garraf, la Xarxa Productes de la Terra, l’Associació Espigalls del Garraf i els productors Sínia Pujadas i Sínia Sant Gervasi, en el marc del Pla de Salut Integral de Sant Pere de Ribes. El curs vinent, el programa comptarà amb la participació de les escoles Els Costerets i El Pi, de Ribes, i les escoles Santa Eulàlia i les Roquetes, de les Roquetes. 

Conjuntament amb el programa de desenvolupament sostenible Parc a Taula, promogut per la Diputació de Barcelona, l’alumnat ha pres part en activitats que queden recollides en els audiovisuals que es difonen a través de les xarxes socials i que s’han dut a terme durant la temporada de consum de l’espigall (d’octubre a març). A través de les imatges, es pot veure com els nens i nenes planten espigalls als horts de les escoles i escolten la veu de les pageses que els cultiven, i com aprenen les característiques nutricionals dels espigalls i participen en un taller de cuina on han après tota mena de receptes. En el marc d’aquesta iniciativa, també s’ha lliurat a l’alumnat participant el conte La col màgica. Els secrets dels espigalls del Garraf.

Impulsar el binomi salut i natura

El programa Els espigalls del Garraf van a l’escola permet impulsar el binomi salut i natura, posant en valor el projecte del Parc del Garraf de millora i reintroducció de l’espigall dins del seu territori. D’aquesta manera, s’introdueix l’alumnat en valors d’alimentació saludable i de proximitat i en el coneixement de productes agroalimentaris que destaquen per la seva innovació i qualitat. 

Aquesta és la segona de les accions que es promouen a través de les xarxes socials sota el paraigües de la marca Sant Pere de Ribes Municipi Saludable. La primera, iniciada el mes de març passat, ha promogut els banys de bosc, una pràctica generadora de salut a través de la connexió amb la Natura, que es duu a terme al Parc del Garraf i que té com a finalitat millorar el benestar, alleujar l’estrès i fomentar el repòs. L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes i la Diputació de Barcelona han posat en marxa la marca Sant Pere de Ribes Municipi Saludable com una aposta per definir i potenciar un nou model de municipi que promou els beneficis del territori vers la salut i el benestar social.