L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes està preparant els propers Pressupostos Participatius, un projecte que permet treballar colze a colze amb la ciutadania per decidir plegats quines actuacions són prioritàries i se’ls hi dedica una part del pressupost municipal destinada a aquesta finalitat. Tal com ha explicat la regidora de Participació Ciutadana, Antònia Pulido, aquest dilluns 10 de març, es tracta d’una “eina molt valuosa, de democràcia participativa, que ens permet escoltar la ciutadania, confeccionar el pressupost municipal i invertir part d’aquest pressupost”. Per això, gairebé 10 anys després (la primera edició va ser l’any 2016), “toca passar revisió i entendre quins són els seus punts forts i quins són els nous reptes” amb la finalitat de millorar- i ajustar-lo a la realitat del municipi perquè sigui realment “representatiu i enriquidor”.
Amb el suport de la Diputació de Barcelona, i una fundació especialitzada en investigació i participació ciutadana, s’està realitzant una diagnosi i avaluació dels Pressupostos Participatius amb la implicació de tots els agents que en formen part –grups municipals, tècnics municipals, entitats i ciutadania- amb l’objectiu de:
- Definir els principals reptes dels pressupostos participatius del municipi.
- Dibuixar conjuntament propostes prioritàries per a la millora de les futures edicions dels pressupostos participatius.
Així, la regidora de Participació Ciutadana ha demanat a la ciutadania que ajudi a “esbrinar què espera d’aquest procés i confeccionar plegats aquest poble” atès que quan “trobem tendals a les escoles, un mural sobre la història del municipi o desfibril·ladors als edificis municipals, han estat iniciatives que ha tingut algun ciutadà o ciutadana per dur-se a terme”. Per això, s’han programat dues jornades participatives públiques: una a les Roquetes, que ha tingut lloc aquest dilluns 10 de març a la sala polivalent de l’edifici de la Vinya d’en Petaca a les Roquetes; i una altra, el dilluns 17 de març, a la sala Josep-Lluís Palacios de la Casa de la Vila a Ribes (a les 17h).
L’objectiu és que la ciutadania tingui l’oportunitat d’aportar idees per millorar el benestar col·lectiu i treballar de manera cohesionada i participativa. Amb aquest treball conjunt i comunitari es pretén:
- Fer una anàlisi del funcionament dels pressupostos participatius.
- Detectar els punts forts i els reptes de futur.
- Referenciar el plantejament general de la iniciativa.
- Incorporar les modificacions concretes que s’estimin oportunes per a la millora de la implementació, comunicació, transparència i seguiment dels Pressupostos participatius.
Aquesta revisió del procés es troba en una fase de recollida de tota la informació necessària per tal d’abordar una diagnosi dels Pressupostos Participatius i que després ha de servir per fer els canvis oportuns. Un cop finalitzada aquesta fase es portarà a terme:
- L’anàlisi de tota la informació recollida.
- La redacció de proposta de les bases reguladores.
- El document final amb proposta de model i línies estratègiques de millora.
També s’ha habilitat una enquesta en línia que pot contestar tothom qui vulgui a nivell particular. Es tracta d’un qüestionari obert a tota la ciutadania, que es pot contestar de manera anònima i amb dos blocs de preguntes (valoració dels Pressupostos Participatius i suggeriments i propostes).
Dades de participació (del 2016 al 2024, 9 edicions -10 anys):
- S’han presentat un total de 293 propostes.
- S’han emès 16.649 vots.
- Han guanyat 76 propostes.
L’edició de l’any 2023 va ser la més participativa pel que fa al nombre de votacions amb 2.675 vots. Algunes de les propostes guanyadores durant aquests anys han estat: la instal·lació de desfibril·ladors; reformes i espais d’ombra als patis de les escoles i llars del municipi; projectes de salut mental als instituts; tallers d’educació emocional; recuperació dels murs de pedra seca; entre d’altres.