Sant Pere de Ribes dedica més del 50% de despesa al 2022 a afavorir la igualtat d’oportunitats

La proposta contempla increments en Espai Públic, Serveis Socials i Educació

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Ajuntament de Sant Pere de Ribes

El pressupost municipal per a 2022, de 28,5M€, ha superat el tràmit de l’aprovació inicial en el ple celebrat aquest dimarts, 30 de novembre. La proposta ha rebut el suport del govern i Ciutadans, el vot contrari dels regidors no adscrits Francesc Xavier Pascual i Jaume Torras i l’abstenció de Construïm i Fem Poble. El pressupost, que creix en 850.000€ respecte de 2021, dedica més del 50% de la despesa a afavorir la igualtat d’oportunitats, amb accions destacades en Habitatge, Serveis Socials i Ocupació.

La proposta aprovada està centrada en les persones i, molt en especial, en ajudar els veïns i veïnes a sortir de l’actual situació de crisi post-Covid. Espai Públic (+300.000€), Serveis Socials (+155.000€) i Educació (+90.000€) són tres dels àmbits que més creixen. Per partides, en destaquen la destinada al Banc d’Aliments (170.000€) i les subvencions i inversions dedicades a fer front als efectes de la crisi (100.000€).

La despesa prevista, per capítols

El capítol de despeses corrents en béns i serveis ascendeix a 9,8M€. Incorpora els increments en Serveis Socials, Espai Públic (jardineria, neteja i manteniment) i Educació (llars d’infants). A més, preveu la següent despesa en equipaments:

 • Obertura del teatre de les Roquetes: 140.000€.
 • Obertura del Castell de Ribes: 90.000€.
 • Obertura del Centre d’Interpretació dels Indians: 20.000€. 
 • Can Salvador Miret (arranjaments): 16.000€.
 • Millores als casals d’avis i al centre de dia: 15.000€.
 • Obertura de la Biblioteca Josep Pla (ampliació): 13.000€.

Altres partides destacades d’aquest capítol són les destinades als serveis de suport i atenció d’Igualtat i Feminisme (81.000€), Cooperació Internacional i Solidaritat (75.000€) i Pla Director de Joventut (42.000€).

El capítol de subvencions ordinàries puja a 5,1M€, amb increments o consolidació de recursos en les següents partides:

 • Banc d’Aliments: 170.000€.
 • Subvencions a llibres i material escolar: 104.000€.
 • Centre d’Acollida d’Animals de Companyia (CAAD): 92.000€.
 • Programa d’ajuts per a persones per fer front als efectes de la Covid-19: 75.000€.
 • Habitatge i Patrimoni: 70.000€.
 • Plataforma de serveis per la dependència i la gent gran: 30.000€. 

Ajuts a l’emprenedoria i arranjament de façanes

Pel que fa al capítol de transferències per inversions (223.000€), en destaquen les següent partides:

 • Ajuts emprenedoria: 100.000€.
 • Programa ajuts Covid-19: 25.000€.
 • Arranjament de façanes (obres i grafits): 25.000€.
 • Subvencions per energies renovables: 25.000€.

El pressupost municipal 2022 incorpora 641.000€ al fons de contingència, destinat a emergències, i 458.000€ al capítol d’inversions, que garantirà les inversions ordinàries de serveis bàsics municipals. Cal tenir en compte que les actuacions previstes en aquest darrer capítol es complementaran amb el Pla de Xoc i de Reactivació 2022, que s’ha d’aprovar al llarg del primer trimestre de l’any vinent.

El capítol de Personal (12M€) contempla la creació de 5 places, a les quals s’hi ha d’afegir l’increment de fons propis pels programes d’ocupació. D’aquesta manera, es reforça el servei a la ciutadania, alhora que es lluita contra l’elevat atur que hi ha al municipi. També s’incorpora el 0,9% d’increment derivat dels Pressupostos Generals de l’Estat.

Es manté la situació de deute zero

L’Ajuntament continua mantenint la situació de deute zero dels darrers anys. Això es tradueix en la gairebé plena disponibilitat dels ingressos per atendre les necessitats de la ciutadania.

El pressupost incorpora, a més, les propostes guanyadores de la darrera edició dels pressupostos participatius. Les candidatures que han rebut més suport han estat:

 • Adquisició de 2 cambres frigorífiques per al Banc d’Aliments.
 • Col·locació de terra de parquet a tota la zona d’educació infantil i a la biblioteca de l’escola Santa Eulàlia.
 • Aportació d’instruments, material i recursos humans a les escoles públiques per a l’aprenentatge d’un instrument de corda en grup.

Els pressupostos participatius s’han orientat enguany cap als 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i les pautes que marca l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

El debat en el ple

L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha destacat en el ple que el pressupost municipal “és ambiciós i incorpora propostes estrella centrades en els serveis socials i en la cura de les persones. Cal donar sortida a una situació complicada i sobrevinguda com l’actual”, ha afegit. A més, ha agraït “la col·laboració amb l’oposició”, amb qui s’ha compromès “a mantenir un diàleg constructiu”.

El regidor d’Hisenda i Serveis Econòmics, Fran Perona, ha explicat que el pressupost “està orientat a lluitar contra la desigualtat i a pal·liar les conseqüències econòmiques de la Covid-19 al municipi. A més, segueix els 5 eixos del Pla de Mandat 2019-2023”. La proposta portada a ple, ha explicat, “recull propostes de l’oposició i compromisos amb Ciutadans, Fem Poble, Construïm i els regidors no adscrits”, motiu pel qual ha demanat “el vot de tots els grups municipals”.

Des de l’oposició, la portaveu de Construïm, Esther Rodríguez, ha titllat el pressupost de “continuista” i ha demanat, entre d’altres, “més dotació per a la regidoria d’Igualtat i una aposta més clara per la cultura, l’oci juvenil i la gent gran”. Des de Fem Poble, Graciela Falconi ha demanat crear “una taula transversal de comerç i més espais de participació per a l’oposició”. El regidor de Ciutadans, Òscar León, ha considerat “necessari donar suport a l’habitatge assequible i els serveis socials, en combinació amb polítiques d’emprenedoria i un pla de salut amb atenció a la salut mental”. El regidor no adscrit Jaume Torras ha lamentat “la prudència pressupostària en un moment en què cal incentivar la inversió”.