Sant Pere de Ribes acull una jornada sobre gastronomia sostenible

L’activitat, prevista per al 5 d’octubre vinent, pretén compartir coneixements i experiències que millorin la gastronomia

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Productors locals, professionals de l’àmbit de la restauració i especialistes en alimentació i agricultura participaran en la Jornada Gastronomia Sostenible el dimarts 5 d’octubre, a partir de les 9h, a la sala Josep Lluís Palacios de la Casa de la Vila. La trobada, organitzada per l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes i l’Agència NODE Garraf, pretén compartir coneixements i experiències que permetin millorar la gastronomia des del punt de vista de la sostenibilitat i la pauta alimentària. Per assistir-hi, cal inscripció prèvia a través d’aquest enllaç. L’activitat compta amb la col·laboració del Gremi d’Hostaleria de Vilanova i la Geltrú i l’Institut Joan Ramon Benaprès i el suport de la Diputació de Barcelona.

El programa de la jornada

La jornada es dividirà en tres col·loquis en què es parlarà sobre gastronomia sostenible des de punts de vista diferenciats. El primer, La perspectiva dels productors, comptarà amb la participació de Jaume Carnicer, de la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú; Agnès Zander, representant de la pagesia i de l’agrobotiga Sències de Can Girona (Sitges), i Enric Bartra, investigador en viticultura i enologia a l’INCAVI. Aquesta part estarà moderada per Fina Fuster, de l’Agència NODE Garraf i la Xarxa de Productes de la Terra al Garraf.

En el segon col·loqui, Gastronomia sostenible, l’assignatura, hi participaran Ada Parellada, xef del restaurant Semproniana de Barcelona; Samuel Valls, director de l’Institut Joan Ramon Benaprès – Escola d’Hostaleria de Sitges, i Vinyet Capdet, coordinadora d’estudis de Cuina i Gastronomia del Campus d’Hoteleria i Turisme CETT. Yolanda Daudén, cap de l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, presentarà aquesta part.

La jornada es tancarà amb el col·loqui Sostenibilitat gastronòmica. De què estem parlant, amb Oriol Estela, coordinador general del PEMB i promotor de la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana, i Sònia Callau, cap de la Unitat de Suport als Espais Agraris de la Diputació de Barcelona. Aquesta darrera part la presentarà Josep Maria Matas, membre del Senat Gastronòmic del Garraf.

El president del Gremi d’Hostaleria de Vilanova i la Geltrú, Jordi Gasol, i la regidora de Turisme, Antònia Pulido, obriran la Jornada Gastronomia Sostenible. L’acte de cloenda anirà a càrrec de l’alcaldessa i diputada delegada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido, i la presidenta de l’Agència NODE Garraf, Rosa Huguet.

L’aposta per un municipi saludable

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes advoca per ser identificat com a municipi saludable i vol posar en valor un estil de vida saludable, així com una conscienciació de la sostenibilitat aplicada als processos d’execució de les activitats d’oci dels visitants, les activitats empresarials i en la vida quotidiana de la ciutadania mitjançant eines de difusió, visualització i sensibilització. 

Per la seva banda, l’Agència de Desenvolupament NODE Garraf treballa per la divulgació dels productes autòctons i la promoció dels productes de proximitat conjuntament amb la Diputació de Barcelona i el programa Xarxa de Productes de la Terra. Des de la mateixa Agència NODE Garraf, a més, es coordina la programació de La Llotja, que en la seva 4a edició posa l’accent en la genuïnitat del districte enogastronòmic Terra i Mar a partir dels productors, els elaboradors i el llegat culinari.