L’Arxiu Municipal de Sant Pere de Ribes ja compta amb un web propi

El projecte encara es troba en una fase inicial, però ja disposa de més de 5.200 imatges

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Laura Tomàs, arxivera municipal de Sant Pere de Ribes. Foto CEDIDA

El fons de l’Arxiu Municipal disposa ja de web pròpia per difondre a tota la ciutadania la seva documentació. En una primera fase, s’hi han penjat més de 5.200 imatges i documents digitalitzats, entre els quals en destaquen les actes del Consell de 1624; els dietaris íntegres de Josep Bertran Miret (que permeten fer recerques per matèries, noms de persones o llocs), i imatges de Sant Pere de Ribes d’èpoques passades.

El nou portal té un funcionament intuïtiu i està plantejat per oferir una interacció directa amb la ciutadania. L’usuari pot, per exemple, aportar els seus coneixements sobre alguna imatge que es pengi, aportant-ne de noves. A més, té un disseny ‘reponsive’ o, el que és el mateix, garanteix la seva visualització i una correcta experiència de navegació per a qualsevol tipus de dispositiu.

La posada en marxa de la web suposa un pas important en la difusió de l’activitat que es duu a terme des d’aquest servei. A partir de 2013, l’arxiu municipal va començar a difondre el seu material a través de la web municipal que, no obstant, no està preparada per classificar documents o fer recerques.

L’arxivera municipal, Laura Tomàs, ha demanat que la ciutadania “participi activament en aquest projecte i ens aporti la documentació i fotografies que té a casa seva, perquè el que volem és enriquir la memòria col·lectiva i així poder fer realment la història del municipi”.

Tomàs ha destacat que la posada en marxa de la web “és un projecte ideal en la situació que estem davant la Covid-19 perquè és la manera de fer accessible la documentació que tenim, ara que la gent ha d’estar més temps a casa”. Per la seva banda, el regidor de Tecnologies de la Informació i el Coneixement, Fran Perona, ha destacat que la web “és fruit del constant treball del dia a dia en la renovació i modernització dels serveis que ofereix l’arxiu. Estem davant d’una nova eina que permetrà a la ciutadania i a professionals disposar d’un gestor de continguts que els donarà accés al fons municipal”.

Perona ha ressaltat, a més, que el portal s’ha dissenyat amb la idea “que sigui molt participativa. No només aporta contingut a l’usuari, sinó que li permet participar completant el contingut amb dades o anècdotes addicionals”.

Connectada a les xarxes socials

El portal s’ajudarà de les xarxes socials en la tasca de difondre la documentació de l’Arxiu Municipal. Qualsevol actualitat que es publiqui serà automàticament enllaçada al compte de Twitter de l’Arxiu. Alhora, l’usuari trobarà les icones de les xarxes socials Twitter i Facebook a l’abast per poder compartir la informació que hi trobi.

La nova web promou la participació de la ciutadania com a dipositària d’informació que pot contribuir a construir la memòria col·lectiva del territori. Entre d’altres, permet engruixir el fons documental proporcionant a la institució aquells documents (per exemple, familiars) que puguin ser de valor o resultin interessants per a la comunitat; ajudar a descriure els fons fotogràfics identificant llocs o persones; analitzar els comentaris dels usuaris i incorporar- los a la web, i editar i gestionar correus electrònics d’agraïment en el moment que s’aportin comentaris i informació per part dels usuaris.

Entre els documents posats d’entrada a l’abast a través de la web hi ha els programes de Festa Major (Sant Pau i Sant Pere), els actes del ple municipal de 1624 a 1823, fotografies de les Roquetes dels anys 1972-2004 del Fons Jesús Santacana Capella i imatges de Ribes d’edificis típics indians.

Més continguts i projectes per implicar la ciutadania

La voluntat és anar ampliant continguts i potenciar projectes que impliquin a la ciutadania i a altres departaments de l’Ajuntament. Es preveu penjar actes del ple municipal del període 1824-1948, una exposició concreta sobre actes de la Guerra Civil i documents de fons particulars donats a l’arxiu, bàsicament fotografies, altres publicacions locals i padrons d’habitants anteriors al segle XX.

Com a mesura de precaució davant la Covid-19, l’Arxiu Municipal ofereix en aquests moments la possibilitat d’efectuar consultes mitjançant cita prèvia i seguint un protocol. Prèviament el servei s’oferia als edificis de la Vinya d’en Petaca i de Can Puig, de dilluns a divendres, de 8.30h a 14h. Es pot contactar amb l’Arxiu Municipal a través del correu electrònic (arxiu@santperederibes.cat ) o bé trucant al 93 896 73 00.