En marxa els cursos per aprendre català a Sant Pere de Ribes

El Consorci per a la Normalització Lingüística ofereix cursos de català de tots els nivells i diferents modalitats

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Imatge de presentació del curs a l'EMPA. Foto: Aj. SPDR

Un cop més, sota el lema “Connecta’t al català”, el Servei de Català de Sant Pere de Ribes del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), per mitjà del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Alt Penedès i el Garraf, continua apostant per l’aprenentatge i l’ús de la llengua catalana com a eina fonamental i bàsica que fa possible la convivència, la integració i la igualtat d’oportunitats de la ciutadania, així com l’accés i la promoció en el món laboral. Amb aquesta finalitat s’inicia al setembre un nou període d’inscripcions per a l’oferta de cursos de català, de diferents nivells i en modalitat presencial o en línia.

A Sant Pere de Ribes, com en d’altres poblacions, l’oferta de cursos que s’obren cobreix els diferents nivells: des dels cursos per iniciar-se en l’aprenentatge de la llengua, per adquirir fluïdesa en les converses i per entendre i parlar català a la feina, fins a cursos per millorar l’escriptura en contextos formals. Es poden seguir tant en la modalitat presencial, en línia o la combinada Parla.cat (aprenentatge en línia amb dues sessions presencials) i tenen certificació oficial.

Proves de nivell i inscripcions

Les persones que no hagin fet mai cap curs de català al CNL i ara en vulguin seguir un han de fer una prova de col·locació amb la finalitat de situar-les en el nivell més adequat. Per demanar dia i hora cal que s’adrecin al Servei de Català a Ribes (Can Puig, c. Major, 110) o a les Roquetes (CC L’Espai, c. d’Antoni Gaudí, 5). També es pot contactar per telèfon als números 93 896 48 84 (Ribes) i 93 814 14 30 (les Roquetes) i per correu electrònic: spribes@cpnl.cat i lesroquetes@cpnl.cat.

Un cop conegut el resultat de la prova, podran formalitzar la matrícula del 16 al 18 de setembre (alumnat nou), segons el nivell del curs que hagin de seguir. Els antics alumnes es matricularan el 12 o el 13 de setembre. Les classes començaran el 25 o 26 de setembre i les del primer trimestre finalitzaran l’11 o el 12 de desembre.

Per matricular-se a un curs cal haver complert 18 anys o tenir-ne 16 o 17 i no haver fet l’escolarització obligatòria a Catalunya. Les places són limitades i s’adjudiquen per ordre d’arribada al punt d’inscripció.

Cursos a l’abast de tothom

Seguint la línia iniciada el curs acadèmic 2018-2019, enguany els cursos de català bàsic compten també amb avantatges econòmic (https://www.cpnl.cat/cursos-catala/preus.html) i ràtios més baixes d’alumnes, per afavorir la incorporació i el seguiment de les persones que no tenen coneixement de llengua catalana o que tenen poques habilitats comunicatives en català, amb l’objectiu que tothom pugui relacionar-se en català en les situacions quotidianes i sobretot millorar les opcions d’ocupabilitat en l’àmbit laboral.

Pràctiques lingüístiques

Els alumnes d’alguns cursos de català bàsic (Bàsic 3) podran accedir a les pràctiques lingüístiques fora de l’aula i sense el suport directe del docent. Aquest complement per a l’aprenentatge es realitza en establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua i suposa una oportunitat per fer conversa en català en contextos reals, alhora que els alumnes estableixen vincles i relacions en català.

A banda de les pràctiques lingüístiques, el gran nombre d’activitats culturals dins i fora de l’aula que el Consorci organitza o que coorganitza en xarxa amb altres entitats del territori representa el valor afegit d’aprendre català al CPNL. Aquestes activitats culturals faciliten la pràctica de la llengua i el seu aprenentatge en contextos reals i no formals, i fomenten el coneixement de l’entorn i la cohesió social.

Certificats oficials

L’aprenentatge dels cursos generals –des de l’inicial fins al superior- s’ofereixen en les modalitats presencial, en línia i combinada, i disposa de certificació oficial, amb correspondència amb els nivells del Marc europeu comú de referència (MECR).

El web del CPNL (www.cpnl.cat ) ofereix un cercador de cursos que permet trobar-los per localitat, per comarca, per nivell i per modalitat. La inscripció als cursos del CPNL es farà durant tot el mes de setembre. Per a més informació i atenció personalitzada es pot accedir a qualsevol dels 22 centres de normalització lingüística de Catalunya.