Els Indians tornen a reviure l’època a Sant Pere de Ribes

7000 visitants avalen l’esdeveniment que enguany també ha crescut en espais i participació

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Els americanos van tornar a visitar Sant Pere de Ribes el cap de setmana passat per recordar l’època en que molts ribetans van marxar a fer les Amèriques en busca de fortuna el s. XIX. Alguns ho van aconseguir i d’altres no, però aquells que tornaren amb diners van deixar un llegat patrimonial que encara avui es pot contemplar pels carrers del poble. És per això que la segona edició del Retorn dels Indians ha tingut com a fil conductor els edificis i espais d’aquell temps. El regidor de Promoció Econòmica i Turisme, Antonio Martín, es mostra molt satisfet de l’èxit i de la bona acollida que ha tingut aquesta edició “especialment marcada pel protagonisme que han tingut els carrers i places i les cases, doncs aquest any hem comptat amb més espais, com la plaça de la Vila i la plaça de la Font, que han permès ampliar el recinte i també el trànsit i rotació de persones pels diferents espais”. Martín també ha agraït a totes les persones i entitats que hi han participat i s’hi han bolcat perquè l’esdeveniment es vagi consolidant.

Els més de 7.000 visitants que s’ha congregat durant els dies 15, 16 i 17 de juny a Ribes han pogut gaudir d’experiències i moments que els van fer viatjar en el temps. Només arribar al nucli de Ribes, el color blanc, les branques de palmeres, els sacs d’espart i els barrets de palla que engalanaven carrers i places els donaven la benvinguda i els convidaven, juntament amb la música, a participar de l’esdeveniment amb actuacions teatralitzades, gastronomia, tallers, l’Agromercat i molt més. Es van repartir uns 3.000 barrets a tothom que venia de blanc, color identitari de la festa.

Dels més grans als més petits van poder participar en més de 15 tallers de fang, vitralls,  gastronòmics i de ball; d’activitats infantils com el conta-contes de “La família indiana”, d’una xocolatada i jocs de fusta o mostres d’artesans. També hi va haver un cinefòrum, concerts vermut, una tertúlia indiana i  l’exposició “Edificis i espais indians”, que encara es pot visitar fins al 15 de juliol al Redós de Sant Josep i Sant Pere. Un altre activitat amb molt bona acollida ha estat les 8 rutes teatralitzades, centrades aquest any en conèixer nous espais indians a la que hi van participar 500 persones. Cal destacar també el Cercavila amb colles de Ribes que es van recuperar per commemorar l’època, l’animació de carrer amb actors interpretant personatges americanos que anaven interactuant amb els visitants, així com les actuacions musicals que animaven a la gent a ballar i gaudir de sons cubans.

Dins d’aquest marc, l’Agromercat també va ser present en la seva 13a edició, amb més de 30 productors artesans i la presència de Node Garraf i el Parc del Garraf. Oferien degustacions, alhora que alguns d’ells van oferien tallers per donar a conèixer els productes saludables i de proximitat. Les entitats locals van tenir un paper rellevant amb actuacions, punts d’informació, botigues al carrer, artesans locals i balls populars.

El Retorn dels Indians i l’Agromergat, organitzat per l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes amb la col·laboració d’entitats, establiments comercials i empreses locals, compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Municipis Indians.