Amb l’objectiu de millorar l’ocupabilitat de les persones que en aquests moments es troben en recerca de feina, el Servei Local d’Ocupació (SLO) ofereix un curs de formaciód’auxiliar de consergeria i operacions bàsiques de manteniment d’edificis, que es va iniciar el passat 17 d’octubre i es realitza de dilluns a divendres fins al 22 de novembre. La formació s’ha ofert a totes els usuaris del SLO, prioritzant les dones participants del projecte FRIDA, per tal de donar resposta a un dels objectius del programa: la formació professionalitzada. El curs té totes les places completes (un total de 16).
A la formació hi participen un 78% de dones i un 22% d’homes. La majoria de les dones tenen un perfil determinat, generalment, amb un nivell baix d’estudis, ja que no han tingut prèviament oportunitat de formar-se i, per tant, el mercat laboral els pot oferir menys oportunitats laborals i més precarietat.
Consta de 100 hores de durada i està dividit en 2 mòduls. El primer, de 60 hores, està dedicat específicament a l’atenció al client i competències pròpies d’un conserge. Entre els temes que s’estudiaran hi destaquen habilitats socials, estratègies de comunicació, diferents espais on pot treballar un conserge, resolució de queixes i reclamacions, etc. El segon mòdul, amb un total de 40 hores, dedicat a nocions bàsiques de manteniment d’edificis on s’abordaran protocols de seguretat i prevenció de riscos, neteja i desinfecció, calefacció i manteniment, dispositius d’oficina, instal·lacions, portes, finestres, persianes, electricitat, i aigua. Per tal d’adquirir les nocions mínimes per poder gestionar i realitzar reparacions menors.
La figura del conserge desenvolupa les seves tasques en diferents àmbits, públics o privats com comunitats de veïns, instal·lacions esportives, escoles o instituts, edificis municipals, hotels, etc. En termes generals, els conserges s’ocupen d’atendre als usuaris, tasques de neteja, obertura i tancament de sales o espais, reparacions menors, tasques de manteniment o jardineria, entre d’altres.
El projecte FRIDA està cofinançat per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes i desenvolupa itineraris d’inserció laboral, accions d’orientació, formació i acompanyament a la inserció exclusivament a dones del municipi.