L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha implantat el projecte Reciclos, una iniciativa de l’organització Ecoembes que promou el reciclatge adequat d’envasos i plàstics al contenidor groc a través d’una webapp. Seguint aquest sistema, els veïns i veïnes que dipositin les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes en algun dels 155 contenidors grocs que hi ha a la via pública podran optar a premis sostenibles i socials. La iniciativa, que ha partit d’una proposta efectuada pel grup municipal de Fem Poble-En Comú Podem, s’implanta al municipi conjuntament amb la Mancomunitat Penedès-Garraf, en qui es té delegada la gestió de residus a Sant Pere de Ribes.
L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha explicat que el projecte Reciclos “és un pas més en el reciclatge a Sant Pere de Ribes. Aquesta és una de les qüestions més importants en l’agenda de tots els governs municipals, i nosaltres no podíem ser menys. Per aquest motiu, ens hem afegit a aquesta iniciativa, que ja s’està duent a terme a diferents municipis i que té l’objectiu de fomentar la separació en origen dels envasos i posteriorment poder tancar adequadament aquest cercle en el reciclatge”, ha afegit l’alcaldessa.
Segons el gerent d’Ecoembes a Catalunya, Xavier Balagué, “gràcies a Reciclos, els ciutadans compromesos amb el reciclatge, a més d’ajudar a estalviar energia o a donar una nova vida als envasos, reciclant-los, ara podran també contribuir a millorar Sant Pere de Ribes a través de les recompenses que obtenen en reciclar. És la primera vegada que un sistema de reciclatge uneix tecnologia i recompenses per tal d’ajudar a reciclar més i millor. Reciclos, lluny de ser un projecte de futur, és ja una realitat”, ha explicat.
El vicepresident de l’Àrea de Residus de la Mancomunitat Penedès-Garraf, Jordi Bosch, ha informat que aquest ens “va recollir i gestionar el 2020 més de 5.800 tones d’envasos. Amb això, però, tenim encara molt de camí per recórrer perquè als nostres municipis només recollim selectivament el 42% dels residus que es generen”.
Contribuir amb donacions al banc d’aliments de Sant Camil
Els veïns i veïnes que vulguin optar als incentius d’aquesta iniciativa s’han d’inscriure prèviament a la webapp de RECICLOS i escanejar l’envàs que vagin a reciclar. Entre els premis destaquen accions per millorar l’entorn de la ciutadania del municipi com, per exemple, contribuir amb donacions al banc d’aliments, gestionat per l’Associació de Voluntaris de Sant Camil.
D’aquesta manera, Sant Pere de Ribes es converteix en un dels municipis catalans que aposta per aquest sistema de reciclatge que premia tothom qui recicli amb incentius que ajudin a millorar el seu entorn més proper. La finalitat: fomentar la circularitat dels envasos, és a dir, contribuir a donar-los una nova vida.
El projecte RECICLOS vol contribuir a fomentar un consum responsable i racional d’aquests tipus dels envasos i materials plàstics. Ho fa a través del Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) que, a més, estableix un límit setmanal a les llaunes i ampolles de plàstic de begudes per les quals els ciutadans i ciutadanes obtenen punts quan reciclin.
El SDR RECICLOS és una creació del TheCircularLab, el centre d’innovació oberta d’Ecoembes. Després de la seva implantació a diversos municipis de Catalunya com a prova pilot, s’ha anat implantant en d’altres poblacions del territori, així com a la Comunitat de Madrid, Andalusia, Aragó, Múrcia, La Rioja, Comunitat Valenciana, Illes Balears, Navarra, Astúries, Galícia i Extremadura. A més, també hi ha instal·lades màquines de reciclatge en estacions de Ferrocarrils a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i en mercats municipals de la ciutat de València que recompensen els ciutadans que reciclen en elles.
La prova pilot de contenidors intel·ligents
La posada en marxa de RECICLOS coincideix en el temps amb la prova pilot de contenidors intel·ligents que s’està duent a terme al sector del carrer del Carç, al nucli de Ribes. Aquesta segona iniciativa, adreçada a uns 775 habitants, busca augmentar la quantitat i qualitat de la brossa orgànica i reduir la fracció de rebuig.
Els contenidors intel·ligents estan en funcionament, de manera regulada, del 6 de maig al 30 de juliol. Únicament es poden utilitzar els dies indicats: el contenidor de l’orgànica tots els dies, i el de rebuig, els dimecres i diumenges.
Durant aquest període, la ciutadania pot resoldre els seus dubtes sobre aquest nou sistema a través d’un equip d’informadores i informadors a peu de carrer i d’un servei de mòbil i Whatsapp.