Sant Pere de Ribes impulsa un pla de convivència en diversitats per una nova ciutadania

La primera reunió d'una Taula Ciutadana amb presència de sectors de diferents àmbits socials i culturals obre el procés d’elaboració del nou document

Taula Ciutadana 2 de Sant Pere de Ribes. Font: Ajuntament de Sant Pere de Ribes

La Regidoria de Cooperació, Solidaritat i Pau, Diversitat, Inclusió i Ciutadania i Agermanament té previst d’aprovar un Pla de Convivència i Diversitat per a la nova ciutadania de Sant Pere de Ribes, que s’elaborarà amb la participació de diversos sectors ciutadans (cultural, solidaritat i cooperació, migració i sindicats, entre d’altres). La finalitat d’aquest document, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, és dotar l’Ajuntament d’un marc d’actuació transversal i ciutadà que permeti abordar els reptes que planteja la diversitat cultural, així com reforçar les actuacions ja en marxa en aquest àmbit i obrir noves vies d’acció en funció de les necessitats i propostes que aportin els diferents serveis municipals i la ciutadania.

El primer pas en la confecció del Pla de Convivència i Diversitat ha estat la constitució d’una taula ciutadana, encarregada d’analitzar la situació al municipi i de fer propostes. Integrants d’entitats, col·lectius i veïnat implicat en la convivència en diversitats i en la lluita contra les desigualtats i les discriminacions han participat en la primera trobada d’aquest òrgan participatiu, que també compta amb la presència d’integrants de les diferents formacions polítiques amb representació en el ple municipal.

Una eina participativa amb el reforç de professionals municipals La Taula Ciutadana tindrà l’encàrrec d’elaborar una anàlisi conjunta de la realitat del municipi, en la qual s’haurà de tenir en compte com incideixen les diversitats en el dia a dia, en les relacions veïnals i en els recursos públics. Un cop consensuada aquesta diagnosi, es plantejaran propostes per afavorir la convivència i lluitar contra les discriminacions. La implicació del veïnat en les trobades que es duguin a terme es veurà reforçada amb la participació de professionals municipals en el moment de concretar el contingut final del Pla de Convivència i Diversitat.

La creació de la taula ciutadana parteix de la premissa que les diversitats són una riquesa estructural de Sant Pere de Ribes, un municipi que amb el pas dels anys ha crescut i s’ha desenvolupat a través de les migracions. La voluntat del govern municipal és que aquesta eina participativa sigui un espai de treball amb perspectiva de continuïtat, amb un paper clau en les fases d’implementació i sostenibilitat-continuïtat del pla.

Les entitats participants en la Taula Ciutadana es comprometen a treballar conjuntament amb l’Ajuntament per millorar la convivència veïnal, reconèixer que la diversitat és riquesa i avançar en la via que tothom qui visqui a Sant Pere de Ribes assoleixi la condició de ciutadania. Les seves aportacions hauran d’incidir en els àmbits de drets de la ciutadania, convivència en diversitats i relacions interculturals, educació, salut i comunicació.