Sant Pere de Ribes constitueix les cooperatives escolars

Tres grups de l’escola Els Costerets i dos de l’escola Les Roquetes, tots ells de 5è de primària, participen enguany en el projecte CUEME (Cultura Emprenedora a les Escoles), un projecte del Servei d’Iniciatives Econòmiques de la Mancomunitat Penedès-Garraf, en què hi participa l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, que promou la creació de cooperatives escolars. L’alcaldessa, Abigail Garrido, i les regidores d’Educació, Paqui Carrasquilla, i de Promoció Econòmica, Ana Herrera, han visitat els alumnes participants de l’escola Els Costerets per donar el tret de sortida a la constitució de les cooperatives d’aquest centre. Els Costerets compta amb la participació de tres grups: Kindspace, Amangus (Entre nosaltres) i C. Cost.

L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha assegurat que “el cooperativisme, a més de ser una fórmula d’emprenedoria, promou valors que creiem que són molt importants en el món de l’economia. Aprendre-ho des de petits i saber que és una manera de fer realitat idees o projectes que un pot tenir i acompanyar-ho del sentit de la cooperació és un exercici democràtic que creiem que s’ha de fomentar des de ben aviat”.

La regidora d’Educació, Paqui Carrasquilla, ha manifestat que el CUEME “és un programa molt interessant perquè els nois i noies aprenen a fer equip, que és una cosa a la qual donem molta importància des d’Educació, a banda del que representa per a ells i elles conèixer les interioritats d’una empresa”. La regidora de Promoció Econòmica, Ana Herrera, ha afegit que el la iniciativa de les cooperatives escolars “és un projecte molt engrescador per tal que els nens i nenes del nostre municipi s’apropin al món de l’emprenedoria i del cooperativisme”.

Menys participació per la pandèmia

El projecte CUEME ha vist reduït enguany el nombre d’escoles que hi participen a causa de la pandèmia. En un any difícil, que es considera de transició, només Els Costerets (tres grups) i Les Roquetes (dos grups) han pogut incorporar la iniciativa de les cooperatives escolars als respectius programes educatius.

L’objectiu de les cooperatives escolars és la producció i venda de productes artesanals. Cada línia de 5è de primària crea una cooperativa amb la finalitat de conèixer els passos de creació d’una empresa fins a obtenir-ne el producte final i posar-lo a la venda. En l’acte d’aquest divendres, 12 de març, les cooperatives han aportat la documentació necessària per a la seva inscripció a l’Ajuntament en la visita que els ha ofert l’alcaldessa i les regidores. D’aquesta manera, han efectuat un tràmit que abans de la pandèmia feien de manera presencial, és a dir, anant a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) i presentant una instància, els estatuts de la cooperativa i l’acte de constitució. Els tres grups s’han compromès a destinar una part dels ingressos obtinguts amb les vendes a una ONG.