Sant Pere de Ribes celebra el IV retorn dels indians i l’agromercat

El recinte firal, al carrer dels Carç, disposarà d’un control d’aforament i accessos d’entrada i de sortida

Després de l’aturada de l’any passat, Sant Pere de Ribes acollirà el IV Retorn dels Indians i el 15è Agromercat els dies 5 i 6 de juny vinent en una edició marcada per les mesures Covid-19. El recinte firal, situat al carrer del Carç, disposarà d’un control d’aforament i accessos d’entrada i de sortida. L’assistència a actes concrets s’ha de fer mitjançant reserva telemàtica prèvia i s’ha apostat pel programa en format QR com una manera d’apostar, a més, per la sostenibilitat.

La regidora de Turisme, Antònia Pulido, ha assegurat que “a través del Retorn dels Indians i l’Agromercat seguim apostant pel nostre patrimoni històric i cultural, així com per la promoció econòmica, el comerç de proximitat i l’artesania i els productes locals. Posem en alça les riqueses i el potencial, no només del que tenim al municipi, sinó del que fem i del que oferim”.

El regidor de Fires i Comerç, Juan García, ha explicat que l’Agromercat és “una fira de referència dels productes de proximitat, que gràcies al Retorn dels Indians ha guanyat cos aconseguint que durant uns dies el nucli de Ribes es transformi en un viatge en el temps a través d’un programa d’activitats i experiències per a tots els públics. Després del parèntesi de l’any passat, volem oferir un espai on el producte local, el comerç i l’artesania de proximitat puguin trobar-se amb la ciutadania en un cap de setmana especial”.

Una fira amb una oferta variada

El 15è Agromercat, situat al carrer del Carç, comptarà amb una vintena llarga de productors locals, comarcals i provincials. Hi haurà, a més, 15 punts de botigues al carrer, entre ells de Fem Ribes, UCER i el Mercat Municipal La Sínia; una vintena d’artesanes locals, de l’Associació DO Ribes; un punt d’informació turística; entitats institucionals supramunicipals (Node Garraf i Diputació de Barcelona); una mostra d’oficis artesans i el so de la pianola.

La fira es podrà visitar els dies 5 i 6 de juny, d’11h a 14h i de 17h a 21h. Els espais s’han distribuït atenent a la normativa i al pla específic de contenció elaborat amb motiu de la Covid-19, amb control d’aforament i accessos i control de mesures. Seguint els protocols vigents, en aquesta ocasió no hi haurà tastets de productes artesanals.  

Més d’una quinzena de comerços sortiran a la via pública als carrers Nou i de Sitges. Al pavelló de Ribes, s’habilitarà un espai destinat al públic infantil, amb jocs tradicionals i contacontes de temàtica indiana.

Exposició i tertúlia de temàtica indiana, a la Casa de la Vila

El Retorn dels Indians oferirà, en aquesta ocasió, una exposició sobre el llegat indià, amb el suport de la Xarxa de Municipis Indians, que es podrà veure, del 5 al 27 de juny, a la sala d’actes Josep-Lluís Palacios de la Casa de la Vila. El mateix espai acollirà, el 6 de juny, a les 11.30h, la tertúlia indiana El llegat indià-un passat comú per descobrir, a càrrec del divulgador cultural Joan Miquel Llodrà i la coordinadora de la Xarxa de Municipis Indians, Anna Castellví. Tot seguit, es presentarà el llibre El paradís rere el mar, a càrrec de la metgessa i escriptora Mercè Canadell.

Un altre dels espais que acollirà activitats amb motiu del Retorn dels Indians serà el Centre Parroquial, on s’oferirà el concert d’havaneres Cançó de taverna i cançó catalana, l’obra de teatre Històries d’Ultramar i la projecció del migmetratge El retorn dels indians, del qual es podrà veure un tràiler en els dies previs a la fira. El film s’ha rodat amb el suport de la Diputació de Barcelona i ha comptat amb la implicació de veïns del municipi.

Per la seva banda, les entitats GER i Xulius oferiran activitats vinculades a la música i a la gastronomia cubana.

Oferta gastronòmica indiana

Més de 20 establiments de restauració local oferiran menús i productes indians en les seves cartes durant el cap de setmana de la fira. Hi haurà un QR per poder accedir a aquesta oferta gastronòmica.

L’aposta pel format digital és una de les novetats de la darrera edició del Retorn dels Indians i l’Agromercat. Així, el programa en paper ha estat substituït pel format QR, com un pas més en la sostenibilitat. Hi haurà un punt habilitat perquè es pugui consultar el programa, del qual també es podrà tenir coneixement a través del punt d’informació firal i turístic establert al recinte de l’Agromercat. Tanmateix, s’ha creat una pàgina a Facebook per fer difusió de la fira a través de les xarxes social i es farà una gravació en streamming de la tertúlia indiana i la presentació del llibre El paradís rere el mar, que es farà el 6 de juny, a les 11.30h, a la sala d’actes Josep-Lluís Palacios de la Casa de la Vila.

Per crear ambientació, es demana a la gent que assisteixi a l’Agromercat i al Retorn dels Indians que vagin de blanc. Es repartiran barrets indians per a tothom que en vulgui fins a exhaurir existències.