Olga Arnau: “Seguim al peu del canó i al servei de la nostra ciutat”

En aquest article, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú explica quines han estat les primeres accions executades des del govern municipal per revertir i minimitzar les conseqüències que està causant la crisi de la Covid-19

Imatge de la platja d'Adarró de Vilanova i la Geltrú. Foto: Alcaldia de VNG

Qui ens havia de dir que enguany viuríem una situació d’extrema gravetat sanitària, social i econòmica com la que estem vivint. Quan acceptes el càrrec d’alcaldessa per liderar i governar la ciutat, saps que sempre et trobaràs situacions que no podies preveure però, en cap cas m’hagués arribat a imaginar una situació com la que estem vivint. Amb tot, com no podia ser d’una altra manera, seguim al peu del canó, treballant més hores que un rellotge, reunint-me amb infinitats d’alts càrrecs i entitats, acostumant-me a les videotrucades a totes hores i afrontant la situació des de tots els seus àmbits.

Cada dia m’arriben les dades de Vilanova i la Geltrú actualitzades i en vaig fent el seguiment,faig trucades a gent gran per saber com estan, m’interesso per aquelles persones que conec que han estat ingressades i recordo també aquelles que ens han deixat a causa del Covid19. La veritat és que la realitat és dura de pair i estem en una situació complicada però, no per això deixarem d’arremangar-nos les mànigues i treballarem de valent en tots els àmbits per fer front a la realitat que ens ha tocat viure.

Amb aquest estat d’alerta sanitària hem volgut implementar, primer de tot, tot un pla de protecció de la ciutadania i, en especial, de les persones més vulnerables. En aquest pla s’hi incorporen tot el seguit de mesures de neteja i desinfecció de l’espai públic i, sobretot, dels indrets més concorreguts de la ciutat, com són les farmàcies, els centres sanitaris i els supermercats.Però també hi trobem totes les accions al voltant de les persones més vulnerables, el seguiment de la gent gran i les persones dependentsportant-los el menjar i tot el que necessiten a les seves llars,la compra i dotació de mascaretes i l’actualització dels protocols de prevenció i protecció dels centres de dependència municipals.

La pandèmia també ha suposat un increment exponencial del nombre de persones a l’atur, amb la reducció dels ingressos que això suposa per a les famílies. El nombre d’usuaris de l’Economat s’ha vist triplicat i, en conseqüència, hem triplicat les partides en ajudes socials per donar resposta a les necessitats actuals. Hem incrementat els lots d’aliments de l’Economat, hem obert un espai per a persones sense llar, hem repartit les targetes moneder de les beques escolars, hem obert una línia d’ajuts específics de la borsa del lloguer social, hem comprat dispositius de connexió a la xarxa per donar les mateixes oportunitats formatives als infants que no en disposaven, hem reforçat els recursos i mecanismes de prevenció de la violència masclista.

L’estat d’alarma també ha provocat una greu crisi econòmica de la que estarem uns mesos fins a sortir-ne i que necessita de plans específics de dinamització de la nostra economia per incentivar la reactivació de l’activitat econòmica i la creació d’ocupació. És per això que hem revisat tot el calendari de pagament de taxes i impostos municipals i estem estudiant amb els sectors la creació de subvencions específiques per fer front a la nova realitat. En el Pla de dinamització econòmica de Vilanova i la Geltrú s’hi incorporen mesures com l’assessorament gratuït a empreses, la posada en marxa d’una plataforma de formació on-line, la realització de diferents campanyes, la calendarització d’actuacions de dinamització i l’increment de recursos pels programes d’ocupació i cerca de feina.

Aquests dies han estat i estant sent de bojos amb el volum de feina que estem tenint però, ens devem a la ciutadania i per això, seguim al peu del canó. Com a Ajuntament ens hem adaptat a les noves formes de treball i seguim oferint l’atenció telefònica i telemàtica en totes les àrees, hem elaborat un Pla de Xoc Social i Econòmic i tot un seguit de mesures per fer front al Covid19 que no us les he pogut detallar totes però que podeu consultar al web corporatiu. Seguim treballant amb els sectors, les entitats, els diferents grups polítics i els municipis de la resta de la comarca i del país. Volem donar la millor resposta a la nostra ciutadania i afrontar el més bé possible aquesta greu situació.

De tots aquests dies seguint al peu del canó i al servei de la nostra ciutat m’enduc també quelcom positiu que és la gran resposta ciutadana. L’emergència sanitària ens fa sortir al balcó cada dia a aplaudir i emocionar-nos, a mostrar la nostra gratitud envers totes aquelles persones que treballen pels serveis essencials de la nostra societat. Però també ens fa sentir més propers els uns dels altres, creant comunitat i sentit de pertinença, oferint-nos a ajudar els nostres veïns i a corresponsabilitzar-nos tots d’aquesta situació. Deixeu-me doncs, agrair-vos a tots plegats la vostra predisposició i humanitat en tots aquests dies. Pel que necessiteu estic a la vostra disposició. Junts ens en sortirem!

Olga Arnau i Sanabra

Alcaldessa de Vilanova i la Geltrú