Mamoru Hosoda, Carlos Saura i Belén Rueda, Grans Premis Honorífics de Sitges 2021

Els premis Màquina del Temps seran per al director Neill Blomkamp, l’actriu Alice Krige i el guionista Nick Antosca

Els directors Mamoru Hosoda i Carlos Saura, i l’actriu Belén Rueda, rebran el Gran Premi Honorífic de la 54a edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. Els premis Màquina del Temps seran per al director Neill Blomkamp, l’actriu Alice Krige i el guionista Nick Antosca, mentre que el compositor de bandes sonores Roque Baños serà reconegut amb la Maria Honorífica i l’actor Emilio Gutiérrez Caba rebrà el Premi Nosferatu d’enguany. Per la seva part, Lucile Hadzihalilovic rebrà el Premi Career que atorga la Méliès International Festivals Federation (MIFF).
Consolidat com un dels màxims renovadors del cinema d’animació, el director japonès Mamoru Hosoda va iniciar la seva carrera a la productora Toei Animation, on va aprendre l’ofici d’animador. De 2005 a 2011, gràcies al seu treball a l’estudi Madhouse, estrena obres trencadores i visionàries com ‘La noia que saltava a través del temps’ (2006) i ‘Summer Wars’ (2009). El 2011 crea la seva pròpia companyia, Studio Chizu, i dona forma a les seves obres més arriscades i personals, ‘Els nens llop’ (2012), ‘El niño y la bestia’ (2015), ‘Mirai, la meva germana petita’ (2018) i la recent ‘Belle’ (2021).

Belén Rueda ha esdevingut “una de les reines del crit més cèlebres del cinema fantàstic espanyol”, ha destacat el Festival de Sitges. La seva interpretació a ‘L’orfenat’ (2007) li va valer la nominació a millor actriu als Goya, una categoria que va acabar guanyant al festival Fantasporto. Anys més tard, va repetir en altres títols de gènere molt estimats com el neogiallo ‘Els ulls de la Júlia’ (2010), thrillers com ‘El cuerpo’ (2012) i ‘Perfectos desconocidos’ (2017), i fins i tot la ciència-ficció a ‘Órbita 9’ (2017).

Director, guionista i fotògraf en actiu des de 1956, Carlos Saura es revela internacionalment amb ‘La Caza’ (1966). Després van venir clàssics indiscutibles del cinema espanyol com ‘Ana y los lobos’ (1973), ‘Cría Cuervos’ (1976), ‘Mamá cumple 100 años’ (1979) i ‘Deprisa Deprisa’ (1981). Al Festival hi presentarà el curtmetratge ‘Goya 3 de mayo’ (2021).

Màquina del Temps

Format en el camp de l’animació 3D, els efectes visuals i la publicitat, Neill Blomkamp fa el seu gran salt al cinema amb ‘Distrito 9’ (2009), una pel·lícula de ciència-ficció situada al seu Johannesburg natal que va obtenir quatre nominacions als Oscar, entre elles a millor pel·lícula i millor guió adaptat. Després de seguir en el gènere amb les distopies ‘Elysium’ (2013) i ‘Chappie’ (2015), el 2017 crea Oats Studios, una productora independent especialitzada en curtmetratges experimentals de fantàstic i terror. A Sitges 2021 hi presentarà el seu últim film, ‘Demonic’ (2021).

Alice Krige es va convertir en un rostre habitual del cinema fantàstic i de terror en coprotagonitzar ‘Historia macabra’. Als anys posteriors i després de formar part de la prestigiosa Royal Shakespeare Company, repeteix al gènere amb ‘Sonámbulos’ (1992), dona vida a la reina Borg a Star Trek: ‘Primer contacto’ (1996) i brilla fent de bruixa Holda a ‘Gretel & Hansel. Un oscuro cuento de hadas’ (2020). Serà la protagonista del pròxim reboot de ‘La matanza de Texas’ i a Sitges 2021 hi presentarà ‘She Will’.

Nick Antosca inicia la seva carrera com a escriptor de novel·les de terror, i després d’aconseguir el Premi Shirley Jackson el 2009 per ‘Pícnic a la luz de la luna’, es converteix en guionista de sèries de televisió com ‘Teen Wolf’ i ‘Hannibal’. L’any 2016 fa el salt com a showrunner a ‘Channel Zero’, una minisèrie de quatre temporades en la qual va redefinir l’imaginari visual de l’horror modern partint de famosos creepypastas. Aquest 2021 ha debutat a Netflix amb ‘Nuevo sabor de cereza’, una de les grans sensacions televisives de l’any, i presenta a Sitges una pel·lícula produïda per Guillermo del Toro, ‘Antlers: Criatura oscura’, i la sèrie ‘Chucky’.

Premi Maria Honorífica

Roque Baños, graduat Summa Cum Laude al Berklee College of Music de Boston en les especialitats de composició per a música de pel·lícules i interpretació de jazz, és “un dels compositors de bandes sonores més premiats i respectats de la seva generació”. Porta en actiu des de 1997, ha guanyat tres Premis Goya i té una filiació especial pel fantàstic i el terror. És el músic fetitxe de figures del gènere com Álex de la Iglesia i Fede Álvarez. També ha treballat amb Jaume Balagueró, Alejandro Amenábar, Terry Gilliam i Spike Lee.

Nosferatu

La secció Brigadoon atorgarà el Premi Nosferatu a Emilio Gutiérrez Caba. Nascut a Valladolid en una família d’actors, obté el seu primer èxit el 1963 en protagonitzar una adaptació teatral de Peter Pan. La seva primera incursió en el terror va ser amb Dyanik Zurakowska a ‘La llamada’ (1965). Entre 1966 i 1967 apareix en tres icòniques ‘Historias para no dormir’ de Chicho Ibáñez Serrador: ‘El cuervo’, ‘La sonrisa’ i ‘La espera’. Posteriorment, el seu idil·li amb el gènere continua en films de culte com ‘Estigma’ (1980), ‘Viaje al más allá’ (1980) i ‘Memorias del ángel caído’ (1997). El 2001 rep el Goya al millor actor secundari per ‘La comunidad’. Segueix en actiu després de més de sis dècades en la professió.

Career Méliès

Lucile Hadzihalilovic rebrà a Sitges 2021 el Premi Career, lliurat per la Méliès International Festivals Federation (MIFF). Després de graduar-se a l’Institut Des Hautes Études Cinématographiques de París, inicia la seva trajectòria al cinema com a directora, escriptora, muntadora i actriu en llargmetratges i curts. El 2004 debuta amb la seva primera pel·lícula, ‘Innocence’, premiada a Sant Sebastià. El seu segon treball, ‘Evolution’ (2015), va ser l’encarregat de clausurar la secció Noves Visions a Sitges i enguany presentarà ‘Earwig’ al certamen.