L’Ajuntament i Caritas coordinen totes les iniciatives de suport a l’Economat de VNG

Les entitats, empreses i particulars que vulguin fer donacions han de contactar amb l'Economat perquè les pugui gestionar

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Imatge de l'economat de VNG. Cedida

La Regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament i les entitats Càritas i Creu Roja han detectat un augment notable de la demanda per garantir l’accés a l’alimentació. Només a l’espai de l’Economat, Càritas i Acció Social han registrat en les darreres setmanes un increment de 235 noves famílies que requereixen aliments de forma regular, i es preveu que la demanda vagi en augment. Ara mateix s’està atenent 692 famílies cada 15 dies, xifra que posa al límit la capacitat màxima del servei.

Davant d’aquesta necessitat, hi ha diferents iniciatives d’entitats i particulars per col·laborar amb l’Economat: des de ciutadania anònima que porta bosses d’aliments a l’Economat, fins a campanyes de recapte d’aliments que les entitats organitzen a través de les xarxes socials amb la col·laboració de comerços locals. L’Ajuntament i Càritas volen coordinar totes aquestes iniciatives, mirant de gestionar i organitzar-se amb els promotors per tal de facilitar les tasques de donació i emmagatzematge.

La regidora d’Acció Social, Marta Guinda, ha recordat que “una de les prioritats de la Regidoria d’Acció Social és que tothom tingui garantit el dret bàsic a l’alimentació, i és amb aquest objectiu que l’Ajuntament i Càritas estan treballant coordinadament”. També ha volgut “posar en valor i agrair la gran tasca que està portant a terme Càritas en la gestió de l’Economat, així com totes les col·laboracions d’empreses, entitats i particulars que fan possible el bon funcionament d’aquest projecte”.

La regidora anima tothom que hi vulgui col·laborar a adreçar-se a l’Economat a través del correu economatvng@gmail.com i el 93-782.94.91, o fent una donació al número de compte que s’ha habilitat. Tothom qui vulgui col·laborar en la compra d’aliments per a les més de 1.000 famílies que ho necessiten pot fer-ho amb una donació a ES03 2100 0378 4002 0028 8543. Cal indicar al concepte la paraula ALIMENTS, i si es vol desgravar fins a un 80% del donatiu pels primers 150€ de donació, cal indicar també el nom i telèfon de contacte.

En aquests moments de màxima emergència, el volum de compra necessari i el pressupost disponible obliga els responsables a optimitzar les compres. Acció Social, Càritas i la Creu Roja s’han coordinat per gestionar la compra d’aliments de manera unificada per obtenir millors preus i, sempre que és possible, directament als productors, sense intermediaris.

Nou sistema de repartiment

A causa de la demanda, i per extremar les mesures d’higiene i seguretat, l’Economat ha hagut de variar el seu model de funcionament. Si fins ara la distribució es feia sota la modalitat de supermercat, ara es lliuren lots tancats per evitar que les persones usuàries passin massa temps al local i minimitzar així el risc de contagis. Es manté la distribució d’aliments frescos, i també de congelats i productes làctics. A més, s’ha reforçat la presència de productes d’higiene, més necessaris que mai. El perfil de les persones voluntàries també ha canviat, ja que s’ha substituït el voluntariat de més edat per joves de diverses entitats de la ciutat.

Creu Roja participa també en la cobertura alimentària repartint aliments tres dies a la setmana, en aquells casos urgents que no poden ser coberts a l’Economat. S’estan atenent 517 unitats familiars, i la demanda s’incrementa setmana a setmana exponencialment.

En total, el nombre de famílies que reben suport en l’alimentació actualment és de 1.209 llars, que suposen unes 3.469 persones. És un 5,2% de la població de Vilanova i la Geltrú. Abans de l’inici del confinament aquest percentatge era de l’1’96%, i sembla que la demanda seguirà creixent en les properes setmanes i mesos.