Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

L’Ajuntament de VNG prepara un pla de xoc social i econòmic per fer front a la crisi de la Covid-19

Avatar photo

L'alcaldessa recorda que es destinaran els recursos necessaris ‘perquè ningú quedi enrere'

Imatge de la roda de premsa online. Foto: Aj. VNG

L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, la primera tinenta d’Alcaldia, Blanca Albà, i la segona tinenta d’Alcaldia, Marta Jofra, han ofert aquest migdia una roda de premsa mitjançant videoconferència amb els mitjans locals, en la qual han actualitzat la informació sobre la gestió municipal davant la crisi de la Covid-19. Les representants del govern de la ciutat han explicat que s’està preparant “un pla de xoc social i econòmic” amb l’objectiu de preveure mesures per fer front a l’impacte que tindrà la crisi sanitària, social i econòmica.

L’alcaldessa ha exposat que s’estan activant trobades amb les meses sectorials de la ciutat, en les quals prenen part els grups municipals del Ple i els agents socials i econòmics, per recollir de forma transversal les necessitats i punts de vista sobre la crisi. Així mateix, ha avançat el govern municipal, s’ha iniciat la redacció d’un pla de xoc social i econòmic, que prevegi possibles ajudes extraordinàries i mesures adreçades famílies.

Per a l’elaboració del pla, ha explicat la segona tinenta d’Alcaldia Marta Jofra, s’està treballant en la quantificació dels efectes de la crisi del coronavirus a la ciutat i també al propi ajuntament, tant pel que fa a la reducció d’ingressos com a les despeses sobrevingudes. Les mesures preses fins ara, de modificació del calendari fiscal per endarrerir el pagament d’impostos i taxes fins a l’estiu, es calcula que tenen un impacte provisional d’entre 5 i 7 milions d’euros que l’Ajuntament no ingressarà des del març fins al 27 d’abril. “Estem estudiant bonificar i donar totes les facilitats per fraccionar i ajornar tributs sense recàrrec”, ha apuntat Marta Jofra.

L’alcaldessa Olga Arnau ha afirmat que es faran les modificacions pressupostàries que calguin per atendre totes les necessitats. “No volem que ningú quedi enrere, tots els recursos propis i no propis que hi puguem esmerçar, els hi dedicarem. Igualment, en aquelles accions que puguin generar activitat econòmica a la ciutat, també hi aportarem el recurs necessari per mantenir-les”, ha manifestat. Així mateix, ha afegirt el govern municipal està a l’espera que el consell de ministres aprovi una flexibilització de la llei de pressupostos que permeti destinar el superàvit dels ajuntaments de 2019, sense cap restricció, a l’emergència derivada per la crisi del coronavirus.

Prudència davant la possibilitat de desconfinament

En la roda de premsa també s’ha tractat sobre el desconfinament progressiu que s’està estudiant per als propers dies. La primera tinenta d’Alcaldia i regidora de Seguretat Ciutadana, Blanca Albà, ha demanat, quan comenci el desconfinament, “prudència i sobretot prendre totes les mesures sanitàries que s’estan recomanant”. En el cas dels aforaments, per exemple, Albà ha recordat que caldrà buscar la millor manera de garantir que es puguin celebrar el màxim d’activitats possibles, com campus i casals d’estiu, però que “si la norma d’omplir un terç de l’aforament no ens sembla prou segura, podríem restringir-lo una mica més”.

Igualment, Blanca Albà ha explicat que l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ja està treballant en un pla per organitzar el retorn presencial dels serveis municipals. “S’estan estudiant les característiques de cada servei”, ha argumentat, alhora que es preveu que en alguns casos, com els servis que realitzen atenció ciutadana, caldrà aplicar mesures preventives i canvis de funcionament.

Reforç en la neteja viària

D’altra banda, la segona tinenta d’Alcaldia i regidora d’Espai Públic, Marta Jofra, ha exposat com s’està realitzant la neteja i desinfecció de la ciutat durant el confinament. Els objectius del servei són preservar la seguretat dels treballadors i garantir la desinfecció per evitar la propagació del virus, ha recordat. Des del confinament la neteja es realitza en serveis mínims, però el seguiment diari permet modificar la previsió segons les necessitats. “Els darrers dies hem anat introduint serveis de reforç, com per exemple l’escombrat mecànic o la neteja d’alguns parcs i jardins”, ha explicat.

La regidora ha mencionat que “amb les dades dels residus recollits a la ciutat hem detectat que s’està recollint un 15% per cent menys de residus”, en especialment de mobles i voluminosos, la recollida dels quals està aturada durant el confinament. “Volem agrair a la ciutadania que hagi fet cas de la recomanació de no deixar mobles al costat dels contenidors, perquè això ha permès que puguem reforçar els serveis mínims de neteja”, ha expressat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

12 dels 53 policies locals de Salt tenen coronavirus

Notícia següent

Barcelona té a punt 40 esborranys de plans de desconfinament i un decret de mesures preventives

Notícies relacionades