La nova mobilitat a VNG. Improvisació i sense consens

El grup municipal Socialista a la capital del Garraf lamenta haver-se assabentat abans per la premsa que pel govern de l’eliminació de dos carrils de la Ronda Ibèrica

Imatge de la modificacio de la Ronda Iberica amb la supressio de carrils i la creacio de nous aparcaments amb vehicles estacionats. Cedida

El passat divendres el govern municipal de Vilanova i la Geltrú va anunciar tot un conjunt d’accions sobre la mobilitat per tal d’adaptar la ciutat a la situació de post-confinament.

D’entrada, el grup municipal del PSC ens vam assabentar abans per la premsa que pel govern de l’eliminació de dos carrils de la Ronda Ibèrica per ubicar una bateria d’aparcaments, amb el que això significa, a una de les principals vies bàsiques del municipi. Així, deixa de ser una via principal per convertir-se en un carrer més, sense tenir en compte la presència d’equipaments com l’hospital, l’edifici judicial, una comissaria, l’accés als polígons industrials i també, l’accés a diverses escoles i instituts de la ciutat, entre altres.

Sens dubte ha estat una mala decisió. Estem d’acord en què cal adaptar la ciutat a una nova realitat, pacificant nous espais, garantint les distàncies allà a on es fa més difícil, especialment al centre de la ciutat en la mesura que el comerç es pugui reactivar, amb voreres que ja en una situació normal no compleixen l’accessibilitat.

Cal recordar que ja podríem haver avançat seriosament en la pacificació de bona part del centre si no s’hagués eliminat unilateralment el pla de pacificació iniciat al 2010. Per això celebrem que el govern, gairebé dos anys desprès d’haver-se reprovat políticament aquella acció i de sol·licitar mesures immediates per evitar el trànsit de pas pels eixos del nucli antic, recuperi les accions de pacificació al voltant del nucli antic i del centre històric.S’arriba molt tard, 2 anys després de votar-se aquelles mesures, ara s’hauran d’aplicar mesures a marxes forçades, sense la participació de cap grup ni cap de les entitats que van participar i van encapçalar la petició de recuperar el Pla de pacificació. Estem d’acord en allò que permeti avançar en la pacificació ja no dels nuclis antics, sinó en tot el centre històric, una gran illa que engloba tot el centre entre la rambla Samà, la via del ferrocarril i el carrer Unió i que pel nord, la ronda Ibèrica permet distribuir el trànsit per evitar l’accés a qui no sigui veí o pels comerços.

Per impulsar aquesta mesura, es fa absolutament necessari garantir vies ràpides per creuar la ciutat, per això fa 20 anys es va fer necessari desdoblar la ronda Ibèrica:  no es podia actuar al centre històric si no es resolia una circulació àgil al voltant de la ciutat, garantint-se amb bosses d’aparcaments dissuasoris, que d’altra banda, caldria incrementar-los per tal d’accedir al centre de forma fàcil.

La nova mobilitat que resultarà pot veure incrementar el vehicle privat i l’ús de vehicle de mobilitat personal com la bicicleta i altres elements. En el cas del vehicle privat  és clar que cal garantir que aquestsevitin entrar al centre de la ciutat amb aquesta oferta d’aparcaments dissuasoris, cal pensar-ne més i ben connectats a peu amb el centre, però a la vegada, no es pot obviar ni pensar que s’eliminarà la mobilitat tenint en compte a més, que Vilanova i la Geltrú és una capital d’un àmbit de més 200.000 persones, amb una oferta de serveis públics, privats, instal·lacions i activitat econòmica i comercial. Pensem que no comptar amb aquesta visió és absolutament contradictori amb qualsevol mobilitat pels propers mesos , que és la línia exactament contrària a la que s’ha fet a la Ronda Ibèrica, sense cap consens ni cap diàleg amb ningú. En un tema com aquest no es poden fer improvisacions.

La ronda, com diu la seva pròpia definició es una via de circulació que envolta la ciutat tot enllaçant les carreteres i carrers que hi aflueixen. Abans de consolidar aquesta actuació, demanem al govern que rectifiqui en aquesta decisió i dediqui els esforços a treballar als llocs a on sí que es fa absolutament necessari prendre mesures per garantir les distàncies per al gaudi de tothom de l’espai públic amb seguretat els propers mesos.

Grup Municipal Socialista  VNG