Reduir la factura elèctrica i fer-ho amb energia sostenible i sistemes d’autoconsum és una opció cada vegada més habitual i emprada tant per l’ajuntament com per la ciutadania. Però la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques no sempre és a l’abast de tothom. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes està portant a terme la creació de comunitats energètiques locals on convida als veïns i veïnes a participar-ne, formar-ne part i beneficiar-se de l’energia generada pels sistemes d’aprofitament que s’està posant a les cobertes dels equipaments municipals.
Els dies 19 i 20 de juliol es van celebrar dues sessions informatives que van aplegar a una quarantena de persones molt interessades en aspectes com el funcionament, l’estalvi que poden suposar i com formar-ne part. En els dos primers dies de l’inici de la fase de presentació i informació ja s’han rebut quinze sol·licituds de veïns i veïnes interessades en el procés, que s’allargarà fins a la tardor per posar en marxa la comunitat energètica abans d’acabar l’any. Precisament amb aquesta finalitat l’ajuntament ha habilitat un tràmit de sol·licitud d’informació sobre la futura Comunitat Energètica de Sant Pere de Ribes que es pot fer en línia, a través de la Seu Electrònica del web municipal o presencialment a les OAC (https://seuelectronica.santperederibes.cat/seuelectronica/tramits/comunitats-energetiques).
El projecte de creació de la Comunitat Energètica de Sant Pere de Ribes consisteix en la instal·lació de sistemes de plaques solars fotovoltaiques a les cobertes d’equipaments municipals per proveir d’energia tant els propis equipaments com a les famílies que hi viuen a prop (en un radi de dos quilòmetres) i, especialment, les que més ho necessiten (famílies vulnerables i gent gran). Finalitzat el “sostre solar” al Mercat Municipal La Sínia, durant el 2023 i 2024 es faran les actuacions previstes al pavelló poliesportiu de Ribes, la piscina municipal de Ribes, l’escola El Pi, l’escola Santa Eulàlia, l’Aulari Blanc i la Llar d’Infants Municipal Els Tres Pins. En total suposarà una inversió 1,5 milions d’euros, dels quals 242.470 € són provinents dels fons europeus
Next Generation a través de l’ICAEN), 785.041 € del projecte Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona i la resta els aportarà l’ajuntament. Quan estigui finalitzat el projecte, tots els equipaments en conjunt generaran al voltant d’1 MW. El 50% de l’energia que produeixin serà per proveir els edificis públics, el 30% per a famílies vulnerables i gent gran i el 20% per a la resta de la ciutadania.
Amb aquesta iniciativa el govern municipal pretén, a més de garantir l’accés a una energia assequible, segura, pròxima i sostenible; lluitar contra la pobresa energètica; dependre cada vegada menys de la xarxa elèctrica promovent l’autoconsum i la sobirania energètica; i seguir apostant per les energies renovables.
És previst que les bases reguladores de les comunitats energètiques s’aprovin a principi de la tardor (setembre-octubre). Aquestes contemplaran, a més dels requisits per formar-ne part i el funcionament, la quota anual de connexió (d’uns 80 euros), les exempcions, el termini de la cessió d’ús (2 anys renovable per 2 més amb opció de renúncia cada any) i les característiques de la cessió tipus (1 kWp equivalent a 2 plaques solars). Es calcula que per a un 1 kW de potència cedit a les famílies l’estalvi econòmic que suposarà serà d’entre 153 i 234 euros anuals segons es facin servir més menys electrodomèstics en hores de sol.
Una vegada aprovades les bases i realitzat el concurs de pública concurrència es posarà en marxa abans que acabi l’any.