Blocs de formigó, jardineres i més agents al carrer, mesures dels municipis turístics per protegir-se d’atemptats

Sitges vol blindar el casc antic. El pressupost 2018 incorporarà una partida per implementar aquests elements.

Més presència policial als carrers o protegir accessos a zones concorregudes amb elements com tanques de formigó o jardineres. Són algunes de les mesures que han posat en marxa municipis turístics de Catalunya per protegir-se d’eventuals atemptats. Alguns d’ells ja van prendre mesures de seguretat arran d’atemptats com el de Niça, però altres les han reforçat després de l’atac a les Rambles de Barcelona i al passeig marítim de Cambrils d’aquest agost. Mentre algunes localitats només preveuen accions en esdeveniments puntuals, altres ja obren el debat de quins canvis caldrà plantejar en l’urbanisme del nou espai públic de les ciutats per incorporar aquests elements.

Sitges vol blindar el casc antic

A Sitges, ja abans dels atemptats la Policia Local havia instat el govern municipal a instal·lar pilones hidràuliques per blindar l’accés al casc antic. “Abans era per pacificar el trànsit, ara és per una qüestió de seguretat”, explica el sergent Vicenç Cardona, defensant que també caldria desplegar un sistema de lectura de matrícules. Des del consistori, asseguren que la previsió és actuar “a mig termini” però asseguren que “si cal posar pilones a algun lloc amb immediatesa, així es farà”. El pressupost 2018 incorporarà una partida per implementar aquests elements.

Mentrestant, el sergent sosté que cal aplicar mesures puntuals que evitin el trànsit al casc antic i aposta per l’ús de barreres de formigó tipus ‘New Jersey’ en esdeveniments multitudinaris, com el Carnaval. Cardona lamenta que aquest any no s’utilitzessin aquestes tanques perquè la Direcció General de la Policia “no ho considerava necessari”, però sosté que l’any vinent seria “recomanable” fer-ho per evitar possibles atemptats com el de les Rambles. De fet, durant la Festa Major de l’any passat i d’aquest any sí que se n’han instal·lat.