Torna la campanya de prevenció del glaucoma i la degeneració macular a Sitges

L’Institut Oftalmològic Tres Torres, amb la col·laboració del Servei de Salut Pública de l’Ajuntament de Sitges, realitzarà de l’11 al 15 de febrer la campanya anual de prevenció de Glaucoma i Degeneració Macular associada amb l’edat. Les revisions són gratuïtes i un any més es faran des la unitat mòbil instal·lada a la plaça de la Fragata. Les proves es dirigeixen a la població major de 45 anys

Imatge d'una ambulància de Institut O. Tres Torres a Sitges. Foto: Aj. Sitges

Amb l’objectiu de fomentar la detecció precoç, el servei de Servei de Salut Pública de l’Ajuntament de Sitges torna a col·laborar amb l’Institut Oftalmològic Tres Torres per dur a terme de l’11 al 15 de febrer la campanya anual gratuïta de prevenció del glaucoma i la degeneració macular associada amb l’edat. Les revisions oculars tindran lloc a la Fragata, on s’instal·larà la unitat mòbil de 10 a 14 h i de 15 a 17 hores per atendre totes les persones majors de 45 anys que estiguin interessades.

Els principals trastorns relacionats amb l’edat que provoquen una disminució de l’agudesa visual són glaucoma, degeneració macular associada a l’edat (DMAE), presbícia, cataracta i retinopatia. El glaucoma és una malaltia ocular crònica que produeix una pèrdua de visió en danyar el nervi òptic que és l’encarregat de transmetre els senyals visuals al cervell perquè es produeixi la visió. Quan hi ha el dany, la transmissió s’interromp i provoca la pèrdua parcial de la visió. En un principi, el glaucoma no presenta símptomes tot i que els principals factors de risc de la malaltia són hipertensió ocular, edat major de 40 anys, miopia elevada, diabetis, hipermetropia, persones amb tractament amb corticoides o persones amb familiars directes que pateixin o hagin patit el glaucoma.

La degeneració macular s’ha convertit en una de les causes més freqüents de pèrdua visual en persones majors de 65 anys. És una malaltia progressiva degenerativa que afecta el centre de la retina, una zona de l’ull anomenada màcula. En els seus estats inicials, el pacient veu les línies rectes corbades i poc a poc aquesta distorsió va augmentant , alhora que incrementa també una sensació borrosa en la zona central.

Els especialistes recomanen sotmetre’s a partir dels 40 anys a una revisió completa dels ulls de forma periòdica. L’any passat van assistir a la campanya 116 persones, de les quals 57 repetien d’altres anys. Segons les dades del 2018, 73 dones van participar en la campanya i 43 van ser homes. Durant les revisions es van detectar 22 pacients amb cataracta o principi de cataracta.