Sitges celebra el Dia de l’Artista amb un cap de setmana farcit d’activitats culturals

L’ampli programa d’activitats convocades amb motiu del Dia de l’Artista tindrà lloc els dies 20 i 21 d’octubre amb l’objectiu de commemorar l’arribada de Santiago Rusiñol a la vila el 23 d’octubre de 1891

Sitges commemorarà aquest cap de setmana el Dia de l’Artista amb una programació farcida d’activitats culturals i adreçades a tota la família. La regidoria de Cultura, Tradicions i Festes, conjuntament amb Museus de Sitges, organitzen un ampli ventall de propostes durant les jornades del dissabte 20 i diumenge 21 d’octubre per recordar l’arribada de l’artista modernista Santiago Rusiñol a la vila el 23 d’octubre de l’any 1891.

Segons la regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, “l’àmplia programació del Dia de l’Artista demostra que tenim una vila amb denominació d’origen cultural pròpia. La vinculació íntima de Sitges amb l’art ve de lluny, amb efemèrides de gran valor com l’arribada de Rusiñol a Sitges, i convé que ho recordem i ho celebrem, tot apostant alhora pel talent local que és el nostre present i futur”.

El programa d’activitats arrencarà el dissabte 20 d’octubre a les onze del matí amb un taller infantil de pintura dedicat al color blau al vestíbul del Mercat Municipal. En paral·lel, a la mateixa hora i al llarg de tot el matí, l’Estudi Vidal (situat al carrer d’en Bosc, 6) estarà obert a tothom per oferir un taller de dibuix amb model. Posteriorment, a les cinc de la tarda, es presentarà la segona ruta de ‘La Memòria de les cases’, dedicada a les cases dels artistes que han tingut una relació estreta amb la vila. La historiadora Àngels Parés i l’escriptora Montserrat Esquerda comentaran el recorregut durant la ruta, en què es visitaran set cases com les del músic Janio Martí; l’actor Pepe Rubianes; el mestre Torrens o el músic modernista Enric Morera. Durant l’itinerari també hi haurà una plantada de cavallets dels artistes del Cercle Artístic de Sitges al passeig de la Ribera, número 22, on hi ha la casa de Lluïsa Vidal, i també al carrer d’en Bosc, davant l’Estudi Vidal, que va ser el taller del pintor Josep Vidal. A les set de la tarda, la Societat Recreativa El Retiro acollirà l’espectacle de titelles de la companyia sitgetana La Tija, inclòs dins la commemoració de l’Any Fabra a Sitges. Durant la primera jornada de la celebració, també es podrà fer una visita a l’exposició de l’escultor Gustau Violet i es podrà participar en el taller familiar de modelatge amb fang anomenat ‘Toca Terrissa’ i dedicat a aquest artista.

El diumenge 21 d’octubre es podran realitzar al matí visites guiades a la mostra dedicada a Violet. A les cinc de la tarda, s’iniciarà una cercavila al carrer Jesús amb representacions d’escenes de l’obra teatral de Santiago Rusiñol ‘L’Alegria que passa’, a càrrec del col·lectiu teatral La Palmera i acompanyades per la xaranga Buskant el To fins arribar al monument de l’estàtua d’El Greco al Passeig de la Ribera, on es farà la lectura del Manifest del Dia de l’Artista. La commemoració finalitzarà a les set de la tarda, al Saló d’Or del Palau Maricel, amb el concert de presentació de l’estandarització que ha escrit el músic Esteve Molero, de les músiques de ‘L’Alegria que passa’, de Rusiñol i Enric Morera. La interpretació de l’obra serà en format de lectura recitada a càrrec del col·lectiu teatral La Palmera, que en llegirà fragments, i l’acompanyament musical anirà a càrrec d’Esteve Molero i també del músic Òscar Ferret. L’actuació mostrarà com la feina de Molero, que ha escrit una estandarització de totes les cançons de l’obra de teatre, permet a qualsevol agrupació musical que les pugui fer servir en qualsevol moment.