S’inaugura la Ronda d’Adarró – un circuit de 4,5 km on fer esport i passejar a l’Ortoll

La idea d’establir un circuit per passejar i fer esport a peu i amb bicicleta de muntanya a l’Ortoll

Imatge cartell. Cedida

Aquest diumenge 16 de juny al matí, la Plataforma Defensem l’Ortoll i Garraf Coopera inauguren la ronda d’Adarró, un circuit de 4,5 km a l’Ortoll. La inauguració consistirà d’una passejada a peu i una altra amb bicicleta per la ronda. Desprès haurà una visita explicativa al Turó del Seu on, també, s’ofereix un petit refrigeri.

La idea d’establir un circuit per passejar i fer esport a peu i amb bicicleta de muntanya a l’Ortoll va sorgir fa cinc anys, a 2014, poc desprès d’inaugurar el primer tram del camí d’Adarró. Els voluntaris de la Plataforma van veure que amb la recuperació d’aquest camí seria possible fer un itinerari circular de 4-5 km que recorreria gairebé tota la zona de natura d’Ortoll. La majoria passaria per antics camins amb marges de pedra seca i a més del seu atractiu per l’entorn de natura, també tindria un valor patrimonial i històric. A prop del circuit hauria barraques de pedra seca, denominades mulasses a Vilanova i la Geltrú, aljubs i cisternes centenàries, un molí de cinc-cents anys, una ermita, una sínia, les ruïnes d’una fàbrica de seu, defenses de la Guerra Civil, un xalet modernista, un jardí romàntic etc.

A la tardor de 2014 ja es va presentar un primer disseny del circuit. I de seguida va despertar interès entre diferents associacions esportives i a l’Ajuntament però, també, entre alguns propietaris que no volien que el circuit passés per alguns camins que ells van considerar particulars. Vam proposar com itinerari alternatiu un antic camí abandonat i totalment intransitable per la vegetació i les pedres caigudes dels marges de pedra seca. A l’Ajuntament li va agradar la idea i, fins i tot, va trobar una petita partida de pressupost per netejar i obrir el camí. A la primavera 2016, ja estava llest un circuit complet que exclusivament va passar per camins públics.

L’any passat la Diputació va comprometre’s a senyalitzar el circuit sota el nom de Ronda d’Adarró, però l’obra no es va realitzar fins aquesta primavera. Malgrat la ronda ja queda inaugurada, encara manca acabar alguns detall com fer una tanca de fusta per protegir els usuaris en un petit tram al costat de la carretera c-246a i pacificar el trànsit de cotxes al camí de Sant Gervasi.