Neàpolis, seu de la Mobile Week Catalunya amb un programa d’actes per mostrar l’impacte social de la tecnologia en les persones

Avatar photo

Es presentarà la Hackaton del projecte MedGaims, una competició per seleccionar 5 jocs analògics i digitals amb premis de fins a 15.000 euros

Imatge de Neàpolis. Foto: Aj. VNG

Neàpolis organitza els dies 6 i 7 de febrer un programa d’activitats com una de les seus de la Mobile Week Catalunya – MWeek. La iniciativa es promou per segon any des del Mobile World Congress – MWC i la Generalitat. L’esperit de la MWeek és el d’obrir espais de debat, trobada i intercanvi de coneixement i experiències, a més de programar activitats obertes a tots els públics al voltant de la tecnologia digital, les seves eines i possibilitats per respondre a inquietuds, necessitats i reptes de la societat actual.

L’Agència local pública d’Innovació, Neàpolis, serà una de les 15 seus de l’edició 2020 que ha triplicat el nombre de seus respecte de la darrera edició. La primera va convocar activitats en cinc municipis fora de Barcelona. Les activitats programades a Neàpolis responen a aquest objectiu general per donar protagonisme a les persones i mostrar com es treballa per a la integració de la tecnologia i els dispositius en la quotidianitat gràcies a diferents iniciatives i projectes. Es tracta de processos de canvi que han de ser liderats des de les ciutats i fets a mesura de les persones a les quals han de donar servei resolent necessitats i obrint horitzons d’oportunitats i de creixement.

El programa d’activitats previst vol realçar l’aportació de Neàpolis a l’ecosistema tecnològic i situar el focus en els àmbits de la transició digital de l’administració pública, la reducció de l’escletxa digital i la promoció de l’emprenedoria i l’economia digital. La regidora d’Innovació i Empresa, Conxi Martínez, ha destacat en aquest sentit que: “Hem encetat diferents vies de treball des dels programes i projectes que impulsa Neàpolis. Tots coincideixen en un mateix enfoc i tenen un objectiu comú: la millora de la qualitat de vida de les persones”

La Hackató del MedGaims

Com a preludi a la MWeek s’aprofitarà la celebració de la Global Game Jam 2020 per promoure i fer difusió de la convocatòria de la Hackaton del projecte MedGaims i el Game Hub de Neàpolis. Es farà una introducció durant l’acte de lliurament dels premis locals de la Global Game Jam, diumenge 2 de febrer a les 18 h.

La GGJ és una competició mundial, estructurada com una hackaton competitiva, que té com a finalitat el disseny de jocs i videojocs en el maratonià termini d’un cap de setmana. El projecte MedGaims promou la recerca i l’experimentació per fer més atractives les destinacions turístiques i millorar les experiències dels seus visitants a través de la gamificació i el joc com a eines per a potenciar destinacions i punts d’interès. El programa també preveu la convocatòria de diferents Hackatons organitzades pels països participants: el Líban, Jordània, Itàlia i Catalunya.

Les Hackatons són trobades de diferents professionals per al desenvolupament de projectes concrets. Tenen en comú que es desenvolupen en entorns de col·laboració i treball en equip i poden prendre el format de concurs o competició. En aquest cas, s’aprofitarà el lliurament dels premis al millor joc o videojoc entre els equips locals de Vilanova de la GGJ’20 per anunciar aquesta oportunitat que brinda el projecte MedGaims.

La competició, a més, comptarà amb un premi en metàl·lic i té com a objectiu el disseny i la creació de 5 jocs o videojoc que estaran alineats amb la proposta marc generada des del mateix projecte. Es planteja com a punt de partida el tema dels “secrets” com fil conductor de les propostes. És un àmbit temàtic molt obert que permet incloure conceptes com la descoberta, la revelació, l’enigma i la seva resolució, l’ocult i la troballa, el codi i la clau, elements que aplicats a un espai obre un ampli ventall a diferent opcions de joc, tant si es tracta de jocs amb un suport físic (tauler, cartes, etc.) com suports digitals. La previsió és que es puguin crear fins a cinc jocs sobre aquesta base.

La hackató convocada repartirà fins a 50.000 euros en guardons, serviran per generar fins a 5 propostes vinculades a cinc espais específics de Vilanova. Els guanyadors de les propostes disposaran d’un espai específic a Neapolis, el Game Hub, per a desenvolupar les seves idees. Aquest nou espai es presentarà en el marc del lliurament de premis de la Global Game Jam i es definirà a la sessió de la tarda del dia 7 de febrer juntament amb altres projectes de foment del sector creatiu.

Les oportunitats de l’IoT per a l’Ajuntament

Els actes de la MWeek començaran dijous dia sis de febrer amb la conferència sobre Ètica Digital com a garant de l’accio pública sobre la innovació a càrrec de Joan Roses. La regidora d’Innovació i Empresa Conxi Martínez serà l’encarregada d’obrir el programa i introduir al ponent. Posteriorment s’ha organitzat una sessió de treball amb els responsables i polítics sobre què pot fer l’Internet de les coses per l’Ajuntament. Aquesta sessió serà conduïda per Martin Longobucco de l’empresa CD4IOT que participa en el projecte de IoT al Club Nàutic de Vialnova.

Joan Rosés és periodista i editor del portal Collateral Bits, un espai de reflexió sobre l’impacte social de la tecnologia. Roses te una amplia trajectòria en projectes on convergeixen l’audiovisual i la tecnologia ha estat vinculat a Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i al seu centre d’innovació i recerca, Activa Multimèdia.

A més de introduir la iniciativa impulsada per l’empresa CD4IoT, l’Ajuntament de Vilanova presentarà també la seva plataforma IoT i com s’està aplicant la tecnologia de sensors en diferents àmbits com la Salut. En concret és el que està fent el projecte “Apassar” una prova pilot conjunta amb la Fundació Clinic per fer el seguiment de la pràctica d’exercici físic als pacients amb diabetis tipus II de Vilanova i la Geltrú. Les dades es recullen amb l’ajut de sensors i s’envien a través de les 3 estacions de la xarxa municipal sense fils recentment desplegada i que compta amb tecnologia Lorawan . Altres àmbits on també s’estan desplegant iniciatives són la pobresa energètica o el control i mesurament dels consums d’aigua i energia en equipaments municipals.

Les activitats es completen a la tarda del dia 6 amb la conferència del Campus de la Mediterrània sobre “El paper del directiu en la gestió de la innovació: una perspectiva empresarial” a les 18 h. a l’auditori de Neàpolis. El ponent serà Enric Barba, enginyer de telecomunicació, president del Club d’Innovació de CECOT, ex directiu de Cirsa, Terra, Sony, Roca y Philips i autor de títols com Innovación 100 consejos i Cómo gestionar la innovación.

Després de la conferència, sobre els 19 h, s’ha convocat la tercera sessió del Fòrum de la Innovació Local. Una sessió amb caràcter intern per treballar sobre com fixar el model de governança i funcionament del FIL .

La segona jornada del MWeek estarà centrada a donar visibilitat a les comunitats locals relacionades amb la creació i la innovació i als projectes europeus en els quals participa Neàpolis.

El potencial del PECT Garraf per a empreses i entitats

La sessió matinal es dedicarà des de les 10 h. a les 12 h. al projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) que coordina el Consell Comarcal del Garraf i centrat en temes d’envelliment i dependència i executant accions de transformació econòmica sobre el territori centrades prioritàriament en la innovació. Artur Serra, de la Fundació i2cat i vinculat a l?european Nwetwork of Living Labs, de la qual Neàpolis és membre, oferirà una conferència sobre Envelliment i tecnologies digitals. Tot seguit es donarà pas a una taula rodona amb alguns dels socis implicats en el PECT: UPC, el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès-Garraf, l’Institut de Robòtica per a la Dependència de la fundacio Ave Maria de Sitges, i altres actors pendents de confirmació. La participació de Neàpolis en el programa planteja obrir un Silver Living Lab, un espai per provar i donar suport a empreses que desenvolupin solucions tecnològiques innovadores per a persones dependents.

La jornada continuarà per la tarda amb les intervencions vinculades als programes MedGaims i Efímer. Seran dues sessions introductòries consecutives de trenta minuts, entre les 18 i les 19 h. En el cas de MedGaims serà una oportunitat per presentar, més enllà de la comunitat gamer, el projecte de gamificació de les destinacions turístiques.

En el cas d’Efímer es tracta d’un projecte per al reaprofitament d’espais industrials en desús perquè puguin ser generadors d’activitat incorporant professionals dels sectors de la innovació i la creació. El punt de partida de la intervenció serà les necessitats d’espais del sector creatiu. Un cop acabada aquesta ponència, és previst fer un taller amb caràcter sectorial i adreçat específicament als professionals en l’àmbit del disseny i la il·lustració per parlar del desenvolupament de la comunitat creativa local. Aquesta serà la segona trobada convocada des del projecte per detectar necessitats i proposar accions que consolidin i cohesionin els membres d’aquests col·lectius professionals.

Finalment, el programa de la MWeek acabarà amb un taller d’activitats Maker entre les 19 i les 20 h. a càrrec de les empreses vinculades al programa Tecnokids. Aquestes empreses desenvolupen durant tot l’any activitats científiques i tecnològiques a infants, adolescents i joves per incentivar el pensament creatiu i habilitats i competències que estimulin la imaginació, la curiositat i la creativitat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Catalunya entra en fase d’epidèmia de la grip

Notícia següent

El Govern de Sitges proposa un Pressupost de 49’9 milions d’euros per aquest 2020

Notícies relacionades