Es proposa nomenar el sacerdot i historiador Casimir Martí i Martí, com a Fill Predilecte de VNG

La iniciativa es portarà a aprovació del Ple dilluns que ve

Imatge de Casimir Martí i Martí. Foto: Aj. VNG

La setmana que ve es portarà a aprovació del Ple municipal la proposta de nomenar Fill Predilecte de la Ciutat el sacerdot i historiador Casimir Martí i Martí. Aquesta és la més gran distinció que atorga l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a persones nascudes a la ciutat, que hagin destacat de manera extraordinària per qualitats o mèrits personals, o per serveis aportats, i que tingui una transcendència supramunicipal.

En el cas de Casimir Martí, la proposta de reconeixement sorgeix d’una iniciativa ciutadana, que ha rebut l’adhesió de diverses entitats de la ciutat, com són la Penya Filatèlica, l’associació Amics de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, l’Aula d’Extensió Universitària de la Gent Gran, el Patronat Fundació Privada Foment Vilanoví, l’Agrupació Excursionista Talaia i el Círcol Catòlic. Ara ha de ser aprovada pel Ple municipal i, després del període d’exposició pública prescriptiu, es preveu celebrar l’acte institucional d’atorgament del títol, el dia 7 de maig.

Casimir Martí i Martí és un sacerdot i historiador nascut a Vilanova i la Geltrú l’any 1926. Ha estat professor a la Facultat de Teologia de Catalunya i a l’Institut Catòlic d’Estudis Socials, s’ha especialitzat en moviment obrer i en la història religiosa dels segles XIX i XX. Va ser el primer director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, càrrec que va ocupar entre 1980 i 1991. El 1992 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Compta amb una extensa bibliografia, estudis i articles publicats. Durant dècades va col·laborar de forma habitual en diverses revistes, i també va fundar i dirigir la revista El Pregó. La iniciativa d’atorgar-li la distinció de Fill Predilecte pretén reconèixer la seva llarga activitat en el camp de la cultura, la historiografia i l’acció social, amb una extraordinària vocació per la preservació del patrimoni històric, projectant-lo al país a través dels seus estudis i les seves publicacions.