Ensenyament es compromet a retornar a l’ajuntament la partida destinada a la construcció de l’INS Xaloc de Les Roquetes

A principi de curs, les dues administracions es trobaran per tornar a parlar de l’ampliació de l’INS Montgròs de Ribes

L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, juntament amb la regidora d’Educació del municipi, Paqui Carrasquilla, es van reunir divendres passat al matí a la Casa de la Vila amb el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló; la directora dels SSTT d’Ensenyament a Barcelona comarques, Montserrat Domingo; i la cap del Gabinet del Conseller, Neus Fornells, per tractar qüestions relacionades amb els instituts, principalment, i els equipaments eductius i projectes pedagògics. De la trobada en surt el compromís per part de la Generalitat de retornar en les properes partides pressupostàries les despeses que ha avançat l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes per a la construcció de l’INS Xaloc de les Roquetes. L’alcaldessa ha manifestat la seva satisfacció per la bona entesa i sintonia amb el departament d’Ensenyament: “Hem arribat a un acord per sortir de l’atzucac amb què estàvem instal·lats i tot i les circumstàncies recents que ha viscut la Generalitat, podrem resoldre una reivindicació històrica”. Al seu torn, Bargalló ha volgut agrair, tot recordant “les dificultats excepcionals polítiques i econòmiques” de la Generalitat dels darrers mesos, la determinació d’aquells ajuntaments “que en tenir pressa per disposar dels centres educatius avancen els diners perquè siguin una realitat i nosaltres tenim el compromís de retornar-los en el marc del pressupost de l’any que ve”. D’altra banda, el conveni de construcció de l’institut requereix una segona fase tècnica que just acabades les vacances escolars es començarà a perfilar, segons han avançat.

Seguidament, l’alcaldessa d’Olivella, Marta Verdejo, s’ha incorporat a la reunió per parlar de l’ampliació de l’INS Montgròs que reclama tant Sant Pere de Ribes com Olivella. En aquest sentint, Generalitat i ajuntaments ja han concretat que tot just iniciat el proper curs escolar es trobaran per tal de seguir estudiant la viabilitat d’aquesta. Els equips tècnics municipals i la direcció general de centres del propi departament analitzaran quina és la previsió de població fins al 2025. Segons Bargalló, “necessitem saber quins fluxos d’immigració hi haurà i quines davallades es poden produir a secundària o bé per contra un possible augment a partir de P3, que en comarques com la del Garraf es dona més. Amb l’anàlisi dels fluxos de població prendrem la decisió de si cal ampliar més l’institut o no, sempre tenint en compte doncs aquestes projeccions demogràfiques”. El titular d’Ensenyament s’ha mostrat convençut que si les dades apunten a l’increment poblacional que preveuen les dues alcaldesses, el departament es comprometrà a invertir en l’ampliació de l’institut, un fet que ha valorat satisfactòriament Garrido, que ha destacat i agraït “la voluntat clara de treballar junts i plegats, cosa que per a nosaltres és molt important. Amb el rigor de les anàlisis fetes en cada moment haurem de prendre les decisions, si bé creiem que necessitarem d’aquesta ampliació”.

De la seva banda, el conseller destaca que tant important és parlar de les edificacions com dels projectes educatius que s’hi imparteixen, cosa que comparteix amb escreix la mateixa alcaldessa. Garrido ha aprofitat per fer arribar a Ensenyament la proposta de comptar al municipi amb una oferta de cicles formatius de grau mitjà i superior que permeti a les persones joves tenir més i diverses sortides laborals i professionals. El govern local aposta per la necessitat d’ampliar plans d’estudis de formació professional. “Hem fet arribar al conseller la percepció que necessitarem cicles formatius en el nostre territori. Creiem que hem de tenir una oferta àmplia de formació professional que pugui arribar a l’alumnat al qual la seva opció no passa per la universitat però que és igualment vàlida i prestigiosa, com la FP. Necessitem titulats i hem posat sobre la taula informes amb propostes per poder oferir cicles per a tot el territori del Penedès històric”, ha dit l’alcaldessa.

Finalment, Bargalló ha recalcat que les dues alcaldesses “estan molt interessades” en els projectes pedagògics que el departament ofereix i “que van lligats amb els projectes de ciutat que tenim amb els dos municipis”, com per exemple el de les escoles obertes fora de l’horari escolar o les activitats extraescolars lligades als propis centres educatius. En aquesta línia, Ensenyament també s’ha compromès a donar “més impuls als plans educatius d’entorn i treballar colze a colze amb els municipis”.