El Ple de VNG fa front comú contra els talls de subministrament a les llars vulnerables

L'Ajuntament reprèn l'activitat política després de l'estiu amb un ple que torna a aprovar el procès d'adjudicació per a la concessió de l'enllumenat de la ciutat

Imatge del Ple de Vilanova i la Geltrú. Cedida

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va celebrar ahir la primera sessió després de les vacances d’estiu, on part important del debat es va centrar en dues mocions contra la recent demanda d’Endesa perquè els municipis facin front a part del deute de subministrament de les famílies en situació de vulnerabilitat.

El portaveu del govern, Jordi Medina, s’ha referit a aquesta qüestió aquest matí, afirmant que els posicionaments manifestats ahir al Ple “reafirmen les accions portades a terme per part del govern municipal les darreres setmanes”. Jordi Medina també ha volgut destacar altres punts debatuts ahir, com l’aprovació de les bases reguladores de subvencions per a un nou programa de lloguer jove, o l’aprovació del compte general del 2018. “Fem valoració positiva del fet d’haver pogut generar romanent, del qual una part important es destina a cobrir préstecs, però ens permet major fluïdesa en les finances municipals” ha afirmat.

Pel que fa al desenvolupament del Ple, les dues mocions contra l’advertència de talls de subministrament elèctric per part d’Endesa a les famílies amb deute, eren presentades respectivament pels grups municipals del govern i pel grup municipal del PSC. El debat va mostrar la unanimitat dels grups en la voluntat de donar suport a les persones afectades i a reclamar la signatura del conveni pendent entre Endesa i la Generalitat, però també va deixar veure la diferència de criteri sobre la responsabilitat que han de tenir els municipis a l’hora de fer front al pagament del deute.

En nom del govern, la regidora d’Acció Social, Marta Guinda, va defensar que l’Ajuntament no ha de fer front a “un deute que ha generat la pròpia empresa i que té capacitat econòmica per fer-hi front”, mentre que per part de PSC la regidora Gisela Vargas va acusar al govern de “fer demagògia” amb aquesta qüestió. En el mateix sentit, des de C’s, la regidora Erika Quintero va manifestar que “negar el deute no és la solució”, mentre que per part de Som VNG la regidora Ester Franco es situava al costat del govern, afirmant que “estem davant d’un deute il·legítim”. D’aquesta manera, la moció presentada pel govern es va aprovar amb les abstencions del PSC i de C’s, mentre que la moció socialista va ser aprovada en tres dels cinc punts que incloïa. Aquest debat va comptar amb la intervenció al Ple de l’entitat 500×20, en representació de les famílies afectades.

En el Ple d’ahir també es va incloure per urgència un punt a l’ordre del dia sobre el contracte d’enllumenat públic, per tal d’acceptar un recurs interposat en el procés i poder iniciar de nou properament la licitació. Un altre punt destacat va ser la presa de possessió del càrrec per part del nou regidor socialista Emilio José Montero Linero, en substitució de Susana Sanahujes Bars, que va renunciar a la seva acta el juliol. També es va donar compte i es van aprovar diversos nomenaments de representants municipals en diferents serveis, organismes i ens públics.

D’altra banda, el Ple va aprovar per unanimitat una moció presentada pel PSC “en defensa de la pagesia i per un preu digne del raïm i del vi”, mentre que va decaure’n una altra del mateix grup, que reclamava la convocatòria immediata d’un consell general del Consorci Eixample Nord. Així mateix, va rebre suport unànime, amb esmenes, una moció presentada per C’s a favor de la revisió del pla d’emergència municipal, alhora que en va decaure una del mateix grup sol·licitant la baixa de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú a l’Associació de Municipis per la Independència.