El Grup Pessebrista de Sitges exposa un diorama en 360º a la Biblioteca Santiago Rusiñol

Fins al 8 de gener la Biblioteca Santiago Rusiñol exhibirà un diorama de pessebre amb el títol ‘Entre Bastidors’ per mostrar tot allò que habitualment l’espectador no veu d’aquesta creació artística

Imatge d'un dels diorames. Foto: Aj. Sitges

L’exposició de diorames és una de les activitats nadalenques clàssiques a Sitges. Enguany el Grup Pessebrista de Sitges ha volgut fer un pas més enllà i mostrar un diorama amb una visió 360 graus a la Biblioteca Santiago Rusiñol. Aquesta creació artística amb el títol ‘Entre Bastidors’ es podrà visitar del 17 de desembre fins al 8 de gener durant l’horari d’obertura de la biblioteca.

El diorama exposat conté l’escena del Naixement i està creat amb els materials, amb els quals estan fets habitualment: porexpan, guix, fusta i pintura acrílica.La paraula ‘Diorama’ provédels mots grecs que signifiquen «a través» i «vista»; per tant, és una escena vista a través d’alguna cosa. De diorames, n’hi ha d’oberts i de tancats. Per als pessebristes, els diorames tancats són les construccions de pessebres o d’escenes de la vida de Jesús, realitzades a l’interior d’una caixa i que, per aconseguir més perspectiva, només es poden veure per un dels seus costats.

Les seves característiques són: el tancament, el realisme, la perspectiva i que són fets a mà. Aquests diorames, sempre es representen tancats per tres de les seves bandes (darrera i dos laterals) i per la part superior (per a amagar la il·luminació i la maquinària). El paisatge ha d’incloure edificacions de l’època que recrea, sense incorreccions geogràfiques, i ha de simular els elements naturals corresponents. La perspectiva ha de ser traçada tant en la visió del paisatge com en la mida de les figures, la qual ha de correspondre a la visió real. Els elements que integra el diorama (paisatge, edificacions, construccions…), a excepció habitualment de les figures, han de ser fets a mà pel pessebrista.

Pel que fa a les figures de pessebre, el diorama tancat en du poques i són escollides. Només es col·loquen aquelles que requereix l’escena que representa. Al diorama de la Biblioteca hi ha la del Naixement i als forats que queden lliures, només hi ha el nom de les que hi van per tal que la gent pugui veure com es posen les figures.

Exposició de diorames i trencaclosques al Palau del Rei Moro

‘Entre bastidors’, doncs, és una mostra d’allò que no veu l’espectador d’un diorama de pessebre, en aquest cas tancat. Aquesta activitat pretén complementar la 30a exposició de diorames de pessebre instal·lada al Palau del Rei Moro del 21 de desembre al 6 de gener. L’horari de la mostra és: els dies feiners i dissabtes: de 18 a 20 hores, i els dies festius i diumenges: d’11 a 14 h i de 18 a 20.30 hores.

Els pessebristes Josep Aleacar Casanovas ‘Visitació de Maria a Elisabet; Maria Amorós Marcet amb el diorama ‘Reis d’orient’; Pep Pascual amb ‘Adoració dels Reis d’orient; Francesc Sales Climent amb‘Anunciata’; Josep Aleacar Casanovas ‘Infància de Jesús’; Sílvia Sentís Mirabent i Joan Roca Pujadó ‘Naixement’; Arcadi Amorós Camps ‘Naixement’; Antoni Ciré Claramunt ‘Naixement’; Miquel Marzal Ortiz ‘Presentació de Jesús al Temple’, Francesc Amorós Camps ‘Anunciata’; Llorenç Baqués Nicolás ‘Palau d’Herodes’; Jordi PañellaVirella (1928-2015) ‘Adoració dels Reis d’orient’; Arcadi Amorós Rosell ‘Buscant posada’.

Aquest Nadal, complementa l’exposició de diorames un joc de trencaclosques adreçat als infants ubicat al vestíbul del Palau del Rei Moro, on hi ha un espai adequat per a poder jugar-hi. El disseny del joc és obra de la pessebrista Sílvia Sentís Mirabent.Les cares dels daus representen diferents escenes del pessebre, com ara: l’Anunciació, l’Anunciata, la Fugida a Egipte, el Naixement i els Reis d’orient. Els daus tenen un volum de 25 cm³.