El Govern de VNG portarà a Ple el Pressupost 2020

La proposta s'acompanya d'un pla d'inversió de 12,5 milions € en 4 anys

Imatge de l'alcaldessa, Olga Arnau (ERC), i les regidores Blanca Albà (JxCat) i Marta Jofra (CUP). Foto: Aj. VNG

El govern de Vilanova i la Geltrú ha presentat avui la proposta de pressupost municipal per al 2020. El document puja a 80 milions d’euros, 3 milions més que el pressupost prorrogat de 2018. El document va vinculat a un pla d’inversions a 4 anys, entre les quals destaquen la creació de l’Espai Jove, la nova prefectura de la Policia Local, les obres de millora de l’espai públic o el camí pedalable. Aquests i altres projectes, que sumaran una inversió de 12’5 milions d’euros, s’iniciaran el 2020.

L’alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau, ha afirmat que el pressupost de l’any que ve, el primer d’aquest mandat, té una especial importància, perquè suposa la posada en marxa de les mesures per al compliment dels compromisos del govern, recollits en el Pla d’Actuació Municipal 2019-2023 (PAM). El PAM, ha recordat l’alcaldessa, pretén assolir que Vilanova i la Geltrú esdevingui una ciutat més justa socialment, més sostenible en tots els sentits, i amb més implicació de la ciutadania.

Arnau ha destacat que “és la primera vegada en molts anys que es pot presentar un pressupost abans de l’exercici següent, fet que permet que l’1 de gener ja es puguin començar a executar partides i treballar”. De cara als exercicis vinents, “la intenció del govern és treballar per poder fer un ple de pressupostos i ordenances fiscals tot junt”, que aquest any s’ha hagut de fer separat.

En aquest sentit, ha explicat que la proposta dels comptes municipals vol fomentar, en primer lloc, l’empoderament de les persones. Per això, es preveu una reorientació dels recursos destinats a acció social per potenciar aquells projectes que promouen l’exercici de les capacitats de les persones. Per exemple, es crearà l’Oficina d’Assessorament Energètic, amb l’objectiu de fer front a la pobresa energètica i fomentar un consum eficient, i també s’incrementen els recursos d’atenció a la dependència.

Igualment, amb la finalitat de fomentar l’empoderament, es dotarà de més recursos els pressupostos participatius, fins a 1 milió en 4 anys. També s’incrementaran els programes de formació ocupacional i s’incrementen les mesures per facilitar l’accés a l’habitatge, per exemple amb la convocatòria de subvencions per al lloguer jove.

Espai públic per les persones i economia responsable

El pressupost, ha explicat l’alcaldessa, també busca el foment d’un espai públic centrat en les persones. En aquesta línia, s’iniciarà el projecte de pacificació del trànsit “Al centre, les persones”. Així mateix, es dupliquen els recursos per a manteniment i millores a l’espai urbà, i es realitzarà un estudi per avançar cap a un nou model de recollida d’escombraries i promoció del reciclatge.

D’altra banda, el pressupost també reflecteix l’aposta per una economia de futur, socialment responsable i sostenible. En aquest sentit, es destinen més recursos a la projecció de la ciutat, per exemple amb la celebració d’edicions especials d’esdeveniments com el FIMPT i la Fira de Novembre. També es preveuen accions per afavorir la desestacionalitazació del turisme i per promoure el turisme esportiu, per exemple aprofitant el gran potencial de la platja o els camins rurals, coincidint amb la celebració de l’Any del Turisme Esportiu. Igualment, el pressupost preveu el suport a tots els sectors productius locals, amb especial incidència en el primer sector i la innovació.

Finalment, la proposta de comptes municipals també ha de servir per posar al dia l’Ajuntament, després d’anys de destinar-hi escassos recursos. En aquest sentit, l’any que ve es preveu la convocatòria de 30 places d’oferta pública, entre elles 6 de Policia Local. També es contempla la dotació tecnològica per avançar en l’administració electrònica i per fer manteniment d’edificis municipals, amb l’objectiu d’incrementar l’eficiència dels serveis i oferir una millor atenció a la ciutadania.

El govern municipal preveu sotmetre a aprovació la proposta de pressupost el dilluns 16 de desembre, en sessió plenària extraordinària. El document es va presentar la setmana passada als grups municipals de l’oposició, i dilluns 9 de desembre es presenta al Consell Municipal d’Associacions de Veïns, de manera que la proposta podria incorporar modificacions abans que es debati en el Ple.