Continua la campanya de recollida de brossa orgànica a Sant Pere de Ribes

L’objectiu és conscienciar a la ciutadania de reciclar bé per millorar els baixos percentatges de recuperació de la brossa orgànica

Imatge de la sessió informativa sobre la recollida sel·lectiva. Cedida

Durant els mesos de juny i juliol de 2019, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i la Mancomunitat Penedès Garraf, continua amb la campanya de reforç de la recollida selectiva de la brossa orgànica amb l’objectiu d’incrementar els percentatges de recuperació de residus, i sobretot augmentar el percentatge de recollida selectiva de la fracció orgànica. Doncs, un gran percentatge de residus orgànics no va a parar a la planta de compostatge i això fa, a més de ser un greuge mediambiental, que s’encareixi el servei per les sancions que rep el municipi per cada tona de deixalles de més que va a l’abocador sense tractar i reciclar.

Aquesta campanya ja es va realitzar el passat estiu a diverses zones i nuclis del municipi, i enguany les accions estan adreçades als veïns i veïnes de Les Torres, Puigmoltó, Minivilles, Can Macià i, més endavant, Els Colls, Can Pere de la Plana, Mas Alba i Vallpineda, tot i que es recorda a la resta de la població la necessitat i conveniència de tractar correctament en origen, a les llars, les diferents fraccions de residus domèstics.

Actualment cada habitant del municipi està generant prop de 100g/habitant/dia de brossa orgànica quan aquesta xifra hauria d’estar al voltant dels 150 g/habitant/dia. Això es tradueix en què hi ha una part important de la ciutadania que no està separant la brossa orgànica a la llar. A banda també s’incidirà en millorar la qualitat de la brossa orgànica recollida, ja que la quantitat d’impropis presents en aquesta fracció està en un 15%, lluny de la quantitat permesa, que ha d’estar per sota del 10%.

Xerrades i punts informatius

Aquesta setmana han començat les accions informatives a Puigmoltó, Les Torres i Minivilles amb la visita d’una educadora ambiental i l’entrega de recursos informatius, bosses compostables i un cubell marró reixat de 10 litres per a la brossa orgànica a qui ho necessiti. També es faran diverses xerrades informatives i s’habilitaran punts informatius en diverses ubicacions. El 21 de juny, a les 19 h, el carrer de Blades amb carrer dels Eucaliptus de Can Macià (Los Viñedos), al costat del Club Tennis Ribes, acollirà la primera xerrada, i el 27 de juny, a la mateixa hora, se’n farà una altra a l’edifici institucional de la Vinya d’en Petaca de les Roquetes per als veïns i veïnes del sector dels Colls.

Posteriorment, per a totes aquelles persones que no hagin pogut assistir a les sessions s’ubicaran punts informatius a Can Macià (26 de juny de 9 a 13 h i 18 a 20 h) i a l’entrada de la urbanització Els Colls – Cases del Mar (28 de juny en el mateix horari).

Durant el mes de juliol, hi haurà xerrades informatives i punts d’informació a Can Pere de la Plana, Mas Alba i Vallpineda que es comunicaran al veïnat oportunament.

La brossa orgànica representa el 36% de les escombraries que fem (en pes) diàriament a casa. Són les restes de menjar i les restes vegetals de mida petita, que poden ser recollides selectivament i transformades en compost, un adob de gran valor biològic. Malauradament, al nostre municipi només estem recuperant el 9% de la brossa orgànica que generem. Dipositar els residus en el lloc correcte és obligatori i no fer-ho pot comportar sancions de fins a 250 euros.

Altres serveis de reciclatge

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes fa més d’un any que ofereix un servei de deixalleria mòbil per facilitar l’accés a aquest servei a tota la ciutadania i a les persones amb major dificultat de mobilitat. Aquest servei itinerant és complementari al de la deixalleria municipal ubicada al carrer Boters del polígon industrial de la Vilanoveta, al qual es pot accedir únicament amb la targeta d’usuari que es pot sol•licitar a les oficines d’Atenció al Ciutadà. A més, també ofereix un servei de recollida gratuït i a domicili de mobles i estris vells (s’ha de concretar dia i hora trucant al 93 896 73 00).