Apel·lem al PSC a que insti a Sánchez a retirar les acusacions contra en Jordi Cuixart i la resta de pres

Més de 200 persones omplen la Plaça de les Neus de Vilanova i la Geltrú per assistir a l’acte #JoAcuso, organitzat per Òmnium Cultural, en el marc de la campanya Judici a la Democràcia

Imatge de l'acte d'Omnium Garraf. Cedida

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Rios, ha tornat a apel·lar als socialistes catalans del PSC a pressionar Pedro Sánchez per retirar totes les acusacions contra els presos polítics que s’enfronten al Judici a la Democràcia al Tribunal Suprem. Mauri ha recordat que l’Advocacia de l’Estat depèn directament del govern espanyol i ha assenyalat la complicitat d’algunes formacions: “al costat de VOX, al Tribunal Suprem, hi ha l’advocacia de l’Estat que depèn directament del govern del PSOE. Apel·lem al PSC a que insti a Sánchez a retirar les acusacions contra en Jordi Cuixart i la resta de presos”.

Marcel Mauri ha fet aquestes declaracions durant el judici popular Jo Acuso celebrat aquest dimecres a la plaça de les Neus de Vilanova i la Geltrú, on també hi han participat Gemma Calvet, periodista i analista política, Quim Arrufat, professor de ciència política de la UB i Jaume Roures, director del grup Mediapro. En un debat moderat per la periodista Trinitat Gilbert, es va posar en evidenciar la vulneració de drets fonamentals, com la llibertat d’expressió i els drets de reunió, de dissidència política o d’autodeterminació.

Mauri va obrir el seu torn de paraula amb un record cap a Jordi Cuixart i va assegurar que “està feliç de saber que mentre ell defensa els nostres drets al Suprem hi ha una plaça plena a Vilanova per parlar de les llibertats fonamentals”. Per la periodista Gemma Calvet, “la declaració de Jordi Cuixart va ser un exercici de dignitat col·lectiva” i va assegurar que “sense desobediència civil no s’entenen progressos col·lectius com el vot femení, la els drets laborals o la lluita contra la segregació”. Al seu torn, Jaume Roures creu que aquest judici posa en qüestió els drets fonamentals i que “s’estan negant conceptes bàsics com la llibertat d’expressió o el dret de manifestació”. El director de MediaPro va deixar clar que “La desobediència civil és un dret bàsic de la ciutadania i en un país amb poca cultura democràtica encara és un dret més essencial”. Per la seva banda, el professor de Ciència Política Quim Arrufat creu que aquesta injustícia no afecta només als catalans, si no que “la vulneració de drets que suposa aquest judici ens afecta a tots visquis a Lleida o a Toledo” i que hem de tenir clar que “marca un precedent” en la justícia i política espanyola.

La campanya Judici a la Democràcia és una iniciativa d’Òmnium Cultural que té com a objectiu denunciar la judicialització d’un conflicte polític i la petició de 214 anys de presó per reivindicar el dret a votar. Els assistents i passejants que es van acostar a la Plaça de les Neus també van poder contemplar l’exposició “Judici a la Democracia”, que compta amb 14 plafons explicatius que volen denunciar i conscienciar de les vulneracions de drets i llibertats fonamentals que afecten a tots els ciutadans, independentment de la seva ideologia.