El Govern de Vilanova i la Geltrú a favor de la implantació d’un parc comercial que pot generar 600 llocs de treball directes

El projecte contempla la creació d'una àrea comercial de 19.000 m2 a Masia en Barreres II i millores als accessos viaris i a la façana nord de la ciutat

El Consistori vilanoví debatrà durant el ple de març la proposta de modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOUM) al polígon Masia en Barreres. L’objectiu és possibilitar la creació d’una nova àrea d’activitats econòmiques i de regeneració d’aquest sector de Vilanova i la Geltrú, mitjançant un parc comercial de 19.000 m2 amb la creació de centenars de llocs de treball directes; nous accessos viaris i l’ordenació urbanística del sector que passarà a formar part de la Trama Urbana Consolidada (TUC). La inversió total del projecte se situa al voltant dels 75 milions d’euros.

L’alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, ha presentat aquest matí el projecte, el qual ha qualificat“d’important, per la generació de llocs de treball i, d’oportunitat que no podem deixar passar per a la ciutat i per a la comarca”, després que en les darreres setmanes, segons el regidor de Promoció Econòmica, Juan Luís Ruiz, “s’ha presentat la proposta als agents empresarials, sindicals, comercials i grups polítics municipals”. El Govern municipal treballa amb la voluntat de fer possible l’ampliació de l’excepcionalitat turística vigent a la façana marítima de VNG al sector Masia en Barreres, durant tot l’any, que ha d’acompanyar aquesta modificació puntual del PGOUM. En aquest sentit, l’alcaldessa Lloveras ha explicat que “aquest és un projecte que només es pot fer a Vilanova i la Geltrú, per ser capital de comarca i/o ciutat de més de 50.000 habitants, que beneficiarà a tota la comarcal del Garraf”.

El projecte requereix d’una modificació puntual del PGOUM que haurà de ser aprovada per majoria qualificada del Consistori i suposarà per a tota aquesta zona de la ciutat beneficis en termes de nous serveis viaris i millores en la mobilitat, que es concretaran amb la construcció d’uns nous accessos des de la rotonda de la cruïlla de la C-31 i la C-15; en la introducció d’ajustos en la vialitat del polígon, així com en la renovació de la imatge de la façana nord de la ciutat i en l’endreçament i reordenació de les zones verdes i d’equipaments que ja estan previstes en aquest sector. Segons ha explicat el regidor d’Urbanisme, Gerard Llobet, “el polígon Masia en Barreres II, que en el passat estava associat a l’activitat econòmica industrial de transformació d’àrids al voltant de la cimentera CEMEX (antiga Griffi), es troba actualment en un procés de degradació i abandonament que fa inviable la implantació de noves activitats”. D’altra banda Masia en Barreres I, és ja un sector d’activitats terciàries, petit industrial, oci i equipaments, on s’ubica l’Arxiu Comarcal i el complex VilaLauren.

Per la seva ubicació estratègica: situat a l’entrada de la ciutat amb accés directe des de la C-31 i la C-15 (Vilafranca), a prop del barri del Tacó, el Llimonet i l’Armanyà, integrat dins de l’estructura urbanística i connectat per transport públic, aquesta zona presenta un seguit d’oportunitats urbanes i econòmiques que han fet generat l’interès per part del grup inversor CEL URBÀ per crear un parc comercial de 19.0000 m2, en una parcel·la de 42.000 m2, amb un projecte d’implantació d’activitats comercials de restauració, alimentació i oci de mitjana superfície. Un projecte que ha afirmat el regidor Llobet “generarà 600 llocs de treball directes”. En aquest sentit, el regidor Llobet ha explicat que només Vilanova i la Geltrú com a capital de comarca es podien oferir aquests usos de TUC que “no suposen introduir edificabilitat ni nous usos al sector”. Segons Gerard Llobet amb la Llei d’acompanyament dels pressupostos de 2017 de la Generalitat va sorgir la possibilitat d’introduir aquesta excepcionalitat i es va dur a terme la demanda per part del Govern municipal. Aquest projecte però “ha d’estar materialitzat abans de finals de 2021”, ha explicat el regidor d’Urbanisme, qui també creu que el projecte “aporta un futur al polígon que no tenia i nous accessos i millores a la ciutat sense cap cost per als propietaris ni per a l’Ajuntament” i suposa una inversió total al voltant dels 75 milions d’euros.

Des del punt de vista de l’activitat econòmica, el regidor de Promoció Econòmica, Juan Luís Ruiz ha manifestat que el projecte esdevé una oportunitat i un repte ja que caldrà abordar el “debat sobre els horaris comercials, un debat que no volem defugir”. Segons ha explicat el regidor Ruiz diversos estudis, entre els quals el Pla de Marquèting Turístic de VNG recomanen “enfortir el turisme de ‘shopping’ i esdevenir pol d’atracció d’aquest tipus d’activitat”. Així mateix, ha destacat el regidor de Promoció Econòmica, “aquests mateixos estudis alerten de la fuga de compradors de VNG cap a d’altres parcs comercials que envolten la ciutat” . Amb la implantació del nou parc comercial de la capital del Garraf es pot aconseguir un doble efecte “retenir i fidelitzar els compradors de VNG que actualment marxen fora a comprar i atraure nous compradors que gràcies a la nova oferta comercial vindran a la nostra ciutat”. Per a Juan Luís Ruiz, es tractaria de “visitants potencials que després també poden gaudir del centre comercial urbà que tenim, de l’oferta gastronòmica i de restauració, dels museus, platges, etc.”


Per al regidor de Promoció Econòmica, VNG té un nucli comercial que “ens fa ser capital comercial de Penedès i amb aquest projecte de parc comercial amb superfícies mitjanes que ja existeix al territori el que farem es complementar l’oferta comercial i reforçar els diferents tipus de comerç” que hi ha a la capital del Garraf. Quant al debat sobre els horaris comercials, Juan Luís Ruiz ha explicat que la proposta contempla l’aprovació per part del ple municipal de l’ampliació de l’excepcionalitat turística vigent de la via cap avall a aquest sector de TUC i durant tot l’any. Si prospera aquesta demanda caldrà el vist-i-plau de la Generalitat.