Dani Pérez: “¿És necessari que Cubelles creixi més?”

Sembla que el fantasma de l´especulació immobiliària torna a revifar a nivell estatal, i la nostra estimada vila no es queda enrere.
El govern de Cubelles vol promoure un nou Pla Urbanístic Municipal; terratinents, especuladors i cacics del nostre poble comencen a fregar-se les mans, veuen com s´els comença a obrir el cel, l´oportunitat de treure un bon pessic per terrenys que actualment no són urbanitzables.
Del neguit que tenen aquells que poden treure un bon rèdit de la requalificació de terrenys en pot donar bon compte l´actual alcaldessa, que segons va confessar a un mitjà de comunicació, rep trucades de propietaris de terrenys preguntant “en quina situació estava el Pla Urbanístic de Cubelles”.
Estar clar que ja hi han poders fàctics que comencen a moure fitxa i “pressionar” en direcció als seus interessos. La qüestió és si aquests interessos són els mateixos que els de la resta de la ciutadania.
¿És necessari que Cubelles creixi més?
Doncs depèn, si parlem de créixer en serveis públics com per exemple millora de neteja, recollida d ´escombraries, manteniment de carrers i voreres, transport urbà, dignificar urbanitzacions, gestió de serveis, joventut, gent gran, etc. Doncs Si! si que cal créixer. Ara, si en parlem d´urbanitzar més zones de la vila per fer més pisos, doncs… Actualment som més de 15.000 habitants empadronats i empadronades, que a l´estiu es duplica, i ja sabeu com estem de desbordats en el tema serveis quan arriba el bon temps, cosa que s´hauria de preveure, però no aprenem. Un altre qüestió, és l´essència de poble costaner tranquil, a vegades massa tranquil, però així és Cubelles, sense edificis alts, i a l´hivern a partir de les sis de la tarda ni deu pèl carrer. És el lloc que molts i moltes hem escollit per viure o estiuejar, precisament per aquests motius té el seu encant, tot i que hi han infinitat de coses millorables, però ens l´estimem amb les seves virtuts i defectes.
¿Cal urbanitzar més zones requalificant terrenys agrícoles o rústics per a que creixi en pisos i habitants? Per mi personalment NO cal, ja no seria la Cubelles de la que ens vam enamorar, no vull un bosc de totxos i formigó, ja n´hi ha prou.
Amb dades objectives, segons l´Institut d´Estadística de Catalunya (IDESCAT) al 2011 a Cubelles hi havien al voltant de 1.700 habitatges buits, una barbaritat. Suposo que actualment no hi han tants; el que si tinc dades actuals d´ habitatges en venda, que segons un portal immobiliari són prop de 700, a aquesta xifra s´ha de sumar les desenes de construccions inacabades, terrenys urbans sense edificar, habitatges en lloguer o els 300 pisos turístics registrats.
Es a dir, sí que hi ha marge per créixer més sense requalificar noves zones, es pot absorbir la demanda. Un altre tema és si el nostre jovent i gran part de ciutadania pot accedir a aquests habitatges, però d´això ja en parlaré en un altre article.
El que si vull deixar palès, és que d´aquí a poc temps, la maquinària especuladora es posarà en marxa, escoltarem cants de sirena dient-nos “creixement és progrés”, “construint en noves zones recaptarem més i millorarem els serveis”, o fins hi tot el discurs de la por, “si no dissenyem la Cubelles del futur vindrà una institució superior i ens la imposarà”.
Tot “fullaraca”, el que volen és forrar-se a costa de la ciutadania, així de clar, hi han molts interessos pèl mig. No podem mirar cap a un altre costat o ser indiferents, el futur del nostre municipi està en joc. Si el volem preservar haurem d´estar alerta i posicionar-nos. Temps al temps.

Dani Pérez

Regidor de Guanyem Cubelles