L’Institut Xaloc de Les Roquetes es construirà al Parc Central

El conveni de col·laboració amb la Generalitat aprovat al Ple servirà per avançar la construcció del centre

La construcció de l’edifici de l’INS Xaloc de les Roquetes es farà en els terrenys situats al costat de l’escola Mediterrània, al sector del Parc Central, segons ha anunciat l’alcaldessa del municipi, Abigail Garrido. Així s’ha decidit aquest dimecres en una reunió de portaveus dels grups municipals i havent parlat anteriorment amb la comunitat educativa del centre.

Després que en el darrer Ple de la Corporació s’aprovés el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament  i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya per a la construcció de l’institut Xaloc, només restava pendent la decisió final sobre la seva ubicació. Damunt la taula hi havia dues opcions: els terrenys del carrer de l’Agricultura i els del Parc Central, on una empresa de material esportiu havia estat interessada en construir un equipament comercial.  A Garrido, que s’ha mostrat molt contenta d’haver aconseguit formalitzar i aprovar el conveni perquè s’accelerin les obres “després d’una lluita durant tant de temps sense que la Generalitat hagués donat resposta”, li sembla bé el fet de construir l’institut al Parc Central si bé creu que “tant una ubicació com l’altra eren bones”. A través d’aquest conveni l’Ajuntament es compromet a aportar el 20% de l’import total de les obres per tal d’avançar la construcció del centre, que es troba en una situació provisional des del 2012. A compte d’aquest percentatge, es farà càrrec de de les despeses que comporti la redacció del projecte.

L’alcaldessa ha recordat que el seu compromís amb la resta de grups polítics i la comunitat educativa era que “després de l’aprovació d’aquest conveni parlaríem també de la ubicació de l’institut. Nosaltres sempre havíem dit que teníem dos espais, i amb l’anunci de l’empresa esportiva que tenia un projecte per a l’espai del costat de l’escola Mediterrània de no tirar-lo endavant s’obrien dues oportunitats, i per tant havíem de decidir en quina de les dues ubicacions voldríem construir aquest institut”, doncs la ubicació del carrer de l’Agricultura complia també amb tots els requisits per poder-lo acollir.

El govern local, que ha parlat amb la comunitat educativa i entén els raonaments pels quals els hi semblava bé que l’institut es construís al Parc Central, en trobar-se pràcticament on estan ubicats ara en mòduls prefabricats, ha expressat en diverses ocasions que donaria suport “al que majoritàriament es plantegés perquè no volíem que el lloc on s’hagués de construir l’institut fos motiu de polèmica”.

Presa la decisió, l’alcaldessa també he expressat i traslladat a la resta de grups que caldria pensar en la zona d’equipaments del carrer de l’Agricultura “perquè si ara no tenim un equipament educatiu, que nosaltres consideràvem que seria important per dinamitzar tota aquesta zona, haurem de fer una aposta perquè hi hagi algun altre tipus d’equipament, encara que no sigui educatiu, que justament ajudi a desenvolupar comunitàriament tot aquest sector de la Cervereta”.

En l’àmbit de l’educació secundària, l’Ajuntament també reclama a la Generalitat una ampliació de l’Institut Montgròs de Ribes i la construcció d’una segona fase, doncs pateix una manca d’espais per encabir els alumnes que té actualment i no pot ni ampliar noves ofertes ni assumir la demanda de places com s’ha evidenciat en les preinscripcions realitzades pel primer curs de l’ESO.