Una Concubina es converteix en la presidenta de la República Carnavalesca de Vilanova i la Geltrú

El sermó satiritza amb la intervenció de l'Audiència Nacional durant una consulta que havia de servir per escollir el rei Carnestoltes

Vilanova i la Geltrú s’ha quedat sense rei Carnestoltes i, per primera vegada, el Carnaval l’encapçalarà una Concubina, autoproclamada com la presidenta de la República Carnavalesca de la ciutat. Tot i que inicialment estava prevista una votació popular per escollir el rei Carnestoltes i llegir el tradicional sermó, una satírica intervenció de l’Audiència Nacional ha esgarrat el procés participatiu. Els plans de l’autoritat judicial, però, han quedat interromputs per un front feminista, que s’ha acabat apoderant de la festa per declarar la República. Amb aquest inusual espectacle, Vilanova ha donat el tret de sortida a la posterior i tradicional rua de l’Arrivo, marcada per les carrosses amb disfresses crítiques vers l’actualitat local i nacional.
Tot i que durant diverses setmanes s’havia anunciat que aquest divendres es coneixeria el veredicte de ‘l’Arrivocràcia’ –un procés participatiu per escollir el Carnestoltes-, el concurs ha quedat cancel•lat per l’arribada d’una autoritària delegació de l’Audiència Nacional. Els representants judicials, però, no han pogut aturar la proclamació del Carnaval: el FFAC (Front Feminista per l’Alliberament del Carnaval) ha entrat en escena i ha donat el tret de sortida a la festa proclamant la República Carnavalesca amb un dur discurs en contra del sexisme.

Amb una Concubina al capdavant, la rua de l’Arrivo ha recorregut els principals carrers de Vilanova amb una quarantena de carrosses que, un any més, no han deixat escapar l’ocasió per criticar temes d’actualitat. La situació política local ha estat motiu de diverses disfresses de circ i d’altres de ‘Joc de Trons’, mentre que la política nacional ha motivat carrosses sobre el referèndum de l’1-O, disfresses de legionaris i també de ciutadans espanyolistes.

Les crítiques a la manca d’un cinema a la ciutat, a la falta d’un equipament juvenil, a la gestió de l’Agrupació de Balls Populars o al pres fugat dels jutjats el mes de maig de l’any passat han estat altres temes que han inspirat algunes de les carrosses participants a l’Arrivo. Amb tot, malgrat la sàtira és l’element característic del Carnaval vilanoví, tampoc han faltat les carrosses de pirates, plomes i lluentons, amb coreografies assajades.

Activitat ininterrompuda fins Dimecres de Cendra

A partir d’aquest divendres, Vilanova enfila els dies més intensos del Carnaval. Aquest dissabte, la cort presidencial visitarà els mercats, se celebrarà el tradicional Ball de Malcasats a les principals places de la ciutat i els banderers de les Comparses exhibiran les seves habilitats en una simbòlica competició. A la tarda i nit, els més menuts celebraran el Carnaval Infantil i el personatge del Moixó Foguer escamparà plomes arreu de la ciutat.

Serà diumenge quan arribarà l’acte més popular i mediàtic del Carnaval vilanoví, amb les Comparses. Des de primera hora del matí, centenars de parelles repartides en més de 130 banderes saltaran per tots els carrers i places al ritme de la marxa militar ‘El Turuta’. Es calcula que s’arribaran a llençar 150 tones de caramels, que escamparan una singular olor dolça i convertiran la ciutat en una gran catifa de colors.

A partir de dilluns, la programació del Carnaval encararà la recta final amb els Coros, on es canten versets satírics, i el concurs de disfresses i concert del Vidalot que se celebrarà dimarts. Tot plegat acabarà Dimecres de Cendra amb l’obertura de la Casa Mortuòria, on els vilanovins podran acomiadar-se de la presidenta del Carnaval, que llegirà el seu testament abans de ser solemnement enterrada.

Tota la programació està sent supervisada per un dispositiu de seguretat que engloba 321 efectius dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local. Els controls d’alcoholèmia, la prohibició de distribució d’alcohol a menors d’edat i la prevenció de les agressions sexuals són els principals focus d’atenció del desplegament policial, segons van destacar els comandaments durant la presentació del dispositiu.