Els SOMRIURES SAHRAUÍS aquest estiu no ompliran els nostres carrers i places

La situació de pandèmia per COVID-19 no permet desenvolupar el període de vacances dels nens i nenes sahrauís al nostre territori

Imatge dels infants del Poble Sahrauí a VNG. Foto; Acció Solidària amb el Sàhara

Cada any diem que res ens agradaria més que no haver de tornar a organitzar les Vacances en Pau per als infants sahrauís que viuen als campaments de refugiats a Tindouf i no haver d’acollir durant els dos mesos d’estiu els petits ambaixadors sahrauís perquè voldria dir que per fi el Poble Sahrauí viu en llibertat a casa seva, al Sàhara Occidental, a hores d’ara ocupat pel regne del Marroc.

En el nostre imaginari  teníem la convicció que si els infants sahrauís no venien a banyar-se a les nostres platges, seria perquè per fi estaven gaudint de les platges de l’Al-aiun.

Malauradament, aquesta setmana hem pogut comprovar que no es complien les nostres previsions. La maleïda Covid-19 ens ha fet prendre l’amarga decisió d’ajornar les Vacances en Pau i, malgrat continuar refugiats i refugiades, no podrem veure com els infants sahrauís juguen i corren per les places i carrers de les viles del Garraf, com passegen i gaudeixen dels meravellosos paisatges del Penedès, com aprenen a nadar a les nostres platges, com gaudeixen del ja tradicional passeig en barca que tanca l’estiu o com participen activament a les nostres tradicionals festes majors.

Ha estat una decisió que ni el moviment solidari amb el Poble Sahrauí ni el Front Polisario mai hauríem volgut prendre, però entenem que és la decisió més assenyada per preservar la salut d’un Poble que porta ja més de 44 anys confinat als campaments de refugiats. Un poble que viu en condicions extremadament precàries i on els recursos sanitaris són totalment insuficients per combatre o pal·liar les conseqüències d’aquest virus.

Als campaments de refugiats a Tindouf, no s’ha detectat cap cas de coronavirus, fins el moment i esperem segueixi sent així.

Des d’Acció Solidària amb el Sàhara no ens quedarem de braços plegats, sinó que, al costat de Poble Sahrauí, ens posem com sempre a disposició de l’organització de Vacances en Pau, tant aquí a Catalunya com de la dels campaments, per buscar alternatives que ens permetin mantenir Vacances en Pau encara que sigui als campaments de refugiats o a les zones alliberades.

No escatimarem ni en esforços ni en recursos per ajudar a articular alternatives i portar una mica d’alegria i gaudi a aquells infants que feia un any que esperaven retrobar-se amb la seva família catalana o als infants que tenien la il·lusió de passar per primera vegada un estiu lluny de les dures condicions del desert, la il·lusió d’aprendre a nadar o de tornar a compartir jocs amb els amics i les amigues, de conèixer per fi aquelles coses que els han explicat o que han vist als llibres com el mar i les muntanyes, d’enfortir en alguns casos i de crear en altres relacions d’amistat que perduraran en els anys. Perquè tot això i molt més és Vacances en Pau.

Demanem a les institucions que any darrera any, amb el seu suport a les entitats solidaries amb el Poble Sahrauí, fan possible Vacances en Pau, el mantinguin  per fer realitat aquestes alternatives en les que estem treballant.

Intentarem -segurament no ho farem tan bé com ho feu cada estiu els petits ambaixadors i les petites ambaixadores- ser el vostre altaveu i que, malgrat que no estigueu aquí, no s’oblidi que el Poble Sahrauí pateix des de fa 44 anys el virus de l’ocupació marroquina, que els obliga a viure en un camp de refugiats a Algèria separats de familiars i amics, que viuen en el Sàhara Occidental ocupat pel Marroc, pel mur de la vergonya (més de 2.700 km de mur envoltat de mines antipersones).

Des d’Acció Solidària amb el Sàhara volem també reclamar a les institucions internacionals que exigeixin la llibertat immediata dels presos polítics sahrauís que viuen amuntegats a les presons marroquines, on pateixen diàriament maltractaments, tortures i on no tenen cap mena d’atenció mèdica. Presons que són terriblement inhumanes sempre, però que l’actual propagació del coronavirus ha convertit en un assumpte humanitari sobre el qual cal actuar ja.

PETITS I PETITES SAHRAUÍS, ESPEREM RETROBAR-NOS AMB VOSALTRES BEN AVIAT!!

NO US OBLIDAREM!

Acció Solidària amb el Sàhara