El Corpus de Sitges, declarat Festa Patrimonial d’Interès Nacional

Avatar photo

El Corpus de Sitges se celebra, anualment i en data mòbil, a la primavera, i la referència escrita més antiga és de l'any 1358

El Govern ha aprovat declarar el Corpus de Sitges com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional i inscriure-la en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. La declaració s’atorga a festes que tenen un arrelament i una rellevància especials i comporta que el Govern vetlli per la seva protecció i promoció, així com per la conservació dels seus elements essencials.

 

El Corpus de Sitges se celebra, anualment i en data mòbil, a la primavera. La referència escrita més antiga és de l’any 1358 a les anotacions dels llibres de comptes de la Pia Almoina. Al llarg del segle XIX es configuren i es fixen bona part dels principals elements de la festa: les catifes de flors, la participació dels gegants a la processó i l’Ou com Balla.

 

El Corpus de Sitges està organitzat per l’Ajuntament de Sitges i la Comissió Municipal del Corpus. Compta amb una gran participació d’entitats i veïns de la població.

 

Els actes s’organitzen de divendres a diumenge. Divendres, el Pregó del Clavell i la inauguració de l’Exposició de Clavells. Dissabte, l’inici de la confecció de catifes i la cercavila amb els gegants. Diumenge de Corpus, la finalització de les catifes, les visites a les catifes i, a la tarda, la missa solemne i la processó. La posterior ballada final dels gegants i el Refresc del Corpus tanca la festa.

 

En el recorregut de la processó, les catifes florals i els altars són l’element principal i més representatiu del Corpus de Sitges. Està documentat des del darrer terç del segle XIX i es manté fins a l’actualitat. Des de la dècada de 1950, el dibuix de la catifa i la seva confecció s’inicien la nit de la vigília de Corpus i es perllonga fins a l’endemà al migdia en què són exposades fins al pas de la processó. El nombre de catifes ha anat variant i creixent al llarg del temps, així com les ubicacions i la participació.

 

Entre els elements incorporats al llarg del segle XX, destaca l’Exposició Nacional de Clavells iniciada el 1918 i el que actualment es coneix com el Concurs d’Ornamentació Floral de Balcons, Finestres i Façanes que reforça la tradició de veïns i entitats de decorar façanes, balcons i patis. La transformació de la vila a través de creacions efímeres d’alt nivell artístic atrau milers de visitants.

 

La Festa del Corpus de Sitges va ser declarada d’Interès Artístic Nacional pel Ministeri d’Educació el 1952 i d’Interès Turístic Nacional pel Ministeri d’Informació i Turisme el 1965.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ampolla celebrarà una nova edició de la Diada de l’Ostra del Delta

Notícia següent

Agents per la convivència i el civisme tornen als carrers de Vilanova

Notícies relacionades