El confinament agreuja els casos de violència de gènere

El nombre de dones ateses per violència masclista s’ha vist triplicat des del passat 15 de març quan es va decretar l’estat d’alarma amb el consegüent confinament

Imatge de recurs. (Cedida)

Por, a ser jutjades, a no ser compreses, a no rebre la suficient ajuda i, en el pitjor dels casos, a què les matin, unit a un sentiment de desesperança vers al futur, són les emocions més freqüents que presenten; resultant aquest el principal focus d’atenció a actuar quan ens arriba una demanda d’aquest tipus a Psiko. Primera clínica de psicologia online de parla hispana, fundada per L’Alberto Alamo i en German Ontoria que des del passat gener del 2019, treballa amb coordinació amb la fundació Ana Bella per atendre casos de violència masclista a través de sessions psicològiques per videotrucades. Un sistema, psicoterapia online, que garanteix una major privacitat e intimitat a les víctimes. 

Si no actuem sobre la por aquesta es torna indefensió. Però no només es aquesta la conseqüència d’haver viscut violència de gènere. 

EFECTES PSICOLÒGICS DE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE 

A grans trets podríem dir que els principals efectes del maltractament són: 

1. Dissonància cognitiva. La persona presenta dubtes constants e inseguretats cap totes les àrees de les seva vida, sent molts freqüent que fins i tot, dubtin d’haver patit o no maltractament. 

2. Fort sentiment de culpa, pel que han viscut, amb uns alts nivells d’autocrítica i una repercussió molt directa sobre la seva autoestima, autoimatge i autoconcepte. 

  1. Disminució del seu cercle social. L’aïllament al qual s’han vist sotmeses comporta que el seus suports siguin en la major part els casos, inexistent. 
  2. Sentiments de dependència, tant a nivell econòmic com emocional, cap al seu agressor, unit a un concepte erroni de les relacions afectives, afavoridor del masclisme. 

5 TEP. Seqüeles posttraumàtiques en forma de flashbacks i reexperimentació cap a la situació viscuda. 

  1. Trastorns de l’estat d’ànim: depressió i ansietat amb afectacions a àrees de cura bàsica com la son i l’alimentació, presentant alteracions tant per excés com per defecte. 
  2. Tendència a la psicosomatització amb una menor immunitat una major predispossició a patir infeccions. 

La nostra principal tasca consisteix a empoderar-les, desterrant el rol de víctima. Dotant-les dels recursos i estratègies per fer-hi front a la seva vida, reprenent la confiança en elles mateixes, que s’alliberin dels seus agressors i recuperin la seva llibertat. 

Verónica Vivero 

Psicòloga clínica. Responsable a PSIKO de la coordinació i atenció a dones supervivents de violència de gènere, de la fundació Ana Bella.