De Socorristes a Policia de Platja

L'us de professionals de salvament i socorrisme per al control de la distància social repercutirà en la seva efectivitat evitant, detectant i actuant en els ofegaments. 

Imatge d'un membre del servei de salvament de les platges de Sitges. Cedida

Amb l’inici de la temporada d’estiu a la cantonada alguns ajuntaments han plantejat la possibilitat que els socorristes afegeixin a les seves tasques la de controlar que els usuaris mantinguin la distància social entre ells. 

El socorrista aquàtic és un professional format i entrenat per a prevenir i donar resposta a aquells incidents que es produeixen en medi aquàtic i el seu entorn. La principal responsabilitat d’un socorrista, per la qual van aparèixer i per la qual hi són, és evitar que mori gent ofegada. És la seva principal funció i no es pot veure compromesa per cap altra tasca. Quan un professional està vigilant no mira l’aigua i prou. Utilitza una tècnica visual anomenada escaneig, buscant patrons de comportament que puguin indicar que una persona té dificultats dins de l’aigua. També realitza un treball preventiu detectant conductes i accions que posteriorment puguin propiciar un accident dins de l’aigua. I això ho realitzen durant hores, en platges massificades i per sous malauradament baixos. Aquest estiu, a causa de la manca de material de protecció individual adaptat al medi aquàtic, el treball preventiu serà immens. Cal evitar el risc d’haver de fer rescats a l’aigua. Això demana que els professionals concentrin molt més temps en la vigilància. Caldrà que aquells que no estiguin vigilant, puguin descansar de manera adequada, ja que la fatiga disminueix la concentració. També hauran d’estar atents per si cal respondre davant una intervenció a l’aigua, ja que s’hauran d’equipar amb els EPI’s obligatoris per atendre la víctima. Recordem que el socorrista que la rescati no podrà iniciar cap mena de suport al no disposar de material de protecció, haurà d’esperar als seus companys. 

Els socorristes no són agents cívics, no són professionals de seguretat privada ni molt menys auxiliars de la policia. Tota feina que no sigui evitar que hi hagin ofegats i evitar accidents greus restarà eficàcia a la seva feina. Curiosament, en diverses ocasions s’ha demanat que els socorristes de la platja, en la realització de les seves funcions, siguin considerats com autoritat pública. Fa anys que rebent ignorància a les seves advertències o agressions verbals i físiques. Si depenen de la policia per a fer obeir la bandera vermella i expulsar la gent de l’aigua. Ara els farem responsables de controlar la distància social? Sempre que no afecti en absolut a la vigilància i a la resposta i suport a les intervencions de rescat podrien i de manera puntual, col·laborar amb altres cossos de la platja a la divulgació i conscienciació sobre les normes de prevenció de la COVID19.