S’aproven les modificacions urbanístiques requerides per a la construcció del futur Institut Les Vinyes de Cubelles

El ple de novembre es compromet, també, a declarar l’emergència climàtica i suprimir les emissions de carboni

Imatge del Ple de Cubelles. Cedida

El ple de l’Ajuntament ha aprovat aquest dimarts les modificacions urbanístiques requerides per la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat, per tal de seguir endavant amb el projecte de construcció del futur Institut Les Vinyes a la parcel·la ubicada a tocar de la plaça del Mercat, molt a prop de l’escola Charlie Rivel. El punt, que va comptar amb el vot favorable del govern; l’abstenció de PSC, JuntsxCubelles i la CUP, i el rebuig de Ciutadans, va entrar a l’ordre del dia per via d’urgència després que des de Serveis Tècnics s’enllestís el text refós just unes hores abans d’iniciar-se la sessió. Justament, des de l’oposició es va esgrimir el poc marge de temps disposat entre la recepció de la documentació i el seu debat al ple per no donar-li suport malgrat “no estar-hi en contra”, tal com va asseverar el regidor del PSC, Jaume Garcia. Des del govern, però, es va recordar que es tracta d’un “requeriment tècnic imprescindible per tirar endavant el nou institut” i que els integrants de l’executiu local havien comptat amb el mateix temps que la resta de grups per analitzar la informació i decidir el seu vot.

Declaració d’emergència climàtica

La sessió ordinària del mes de novembre també va aprovar per unanimitat una moció presentada per JuntsxCubelles on es recull una declaració d’emergència climàtica i el compromís del consistori d’abandonar els combustibles fòssils, apostar per una energia 100% renovable i reduir a zero les emissions netes de carboni “no més tard del 2040”, tal com va defensar el seu portaveu, Robert Monzonis. Des de Ciutadans, el seu edil, Manuel Martínez, hi va expressar el seu suport malgrat criticar l’absència de mesures concretes, mentre que el representant de Cubelles En Comú Podem, Narcís Pineda, va subratllar que la crisi climàtica que es pateix actualment també respon “a un model molt determinat de consum”. Finalment, el regidor de Medi ambient, Josep Maria Hugué, va repassar totes les accions i inversions econòmiques dutes a terme per l’Ajuntament en matèria de sostenibilitat i eficiència energètica i va destacar l’adhesió des del 2016 de Cubelles al Pacte d’Alcaldies per l’Energia Sostenible Local i la redacció el 2018 del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), que aplega 25 mesures encaminades a la mitigació dels efectes produïts pel canvi climàtic i 15 més relatives a la seva adaptabilitat. “El que ens hi juguem no és la supervivència del planeta, que seguirà subsistint amb o sense nosaltres, sinó la de l’espècie humana”, va concloure Hugué.

Finalment, el ple també va aprovar el calendari fiscal per al 2020 i la designació de Josep Maria Hugué com a representant de l’Ajuntament a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona. Així mateix, es va rebutjar amb els vots en contra d’Unitat Cubellenca i la CUP; les abstencions de PSC, ERC i Ciutadans, i el suport de JuntsxCubelles i Cubelles En Comú Podem, una moció sol·licitant un canvi en la doctrina de l’Audiència de Barcelona pel que fa a les sentències sobre titulitzacions hipotecàries. La majoria dels grups van al·legar que es tractava d’una reivindicació que hauria d’estar liderada per organismes supramunicipals, com el Consell Comarcal, la Diputació i el Parlament, i que, en tot cas, calia treballar l’acord amb altres entitats que fa anys que treballen en aquest àmbit com la Plataforma d’Afectats per l’Habitatge i l’associació 500×20.