Rosa Fonoll: “Cubelles no té un gran problema d’ocupació il·legal”

Entrevista a l'alcaldessa de Cubelles

Imatge de l'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll. CEDIDA

Quina valoració fa del que va de mandat fins al dia d’avui?

Honestament, se’m fa difícil fer una valoració ara mateix. En menys d’un any i mig, hem patit el temporal Glòria i ara la pandèmia, de manera que la nostra acció ha estat molt condicionada, com és obvi, per aquests esdeveniments. Amb tot, ens hem adaptat i hem aconseguit combinar l’actuació contra el coronavirus amb l’execució de la primera fase del nostre pla de mandat. Per tant, malgrat tot, podríem dir que la valoració és positiva.

Han pogut tirar endavant tots els projectes que tenien previstos?

Sí, tot i que amb algun retard en el calendari, ja que bona part d’aquest any l’hem passat abocats combatent la pandèmia. Tenim la biblioteca enllestida, el projecte de reforma del passeig Marítim a punt perquè el 2021 comencin les obres, perfilat el nou sistema de recollida de la brossa, hem renovat lluminàries, hem fet una forta inversió a la via pública… Estem complint amb allò que prevèiem en aquesta primera fase de legislatura.

Quin impacte ha tingut la covid-19 al municipi?

Fins al brot de la residència Templis Atlantis, la veritat és que no estava sent tan fort com en altres llocs. Durant la primera onada vam estar amb indicadors molt baixos i, tot i haver de lamentar algunes morts, l’impacte no era tan greu com a la resta de pobles i viles de l’entorn. A l’estiu, amb l’augment de població, sí que vam tenir una incidència més gran agreujada pel contagi de la residència de la gent gran. Ara, així i tot, seguim amb dades un pèl per sota de la mitjana comarcal.

Des de l’Ajuntament quines ajudes socials i econòmiques s’han impulsat per pal·liar els efectes de la crisi?

Vam ser dels primers ajuntaments de tota la demarcació de Barcelona en aprovar un paquet de mesures que incloïa ajudes directes al pagament de lloguer de famílies i locals comercials i per al foment de la contractació. Uns 200.000 euros en total, a banda de reforçar els Serveis socials, tant des del punt de vista econòmic com humà.

S’han hagut de replantejar projectes o inversions previstes?

La prioritat va ser, des del primer moment, cobrir les necessitats més bàsiques de les famílies i comerços de la vila. Un cop vam destinar els recursos necessaris per combatre aquest flanc, vam poder-nos centrar en els projectes i inversions planificats per a aquesta primera fase de mandat. Hem hagut de suspendre festes i activitats de caire més popular, però, pel que fa a les grans actuacions materials, no hem hagut de modificar gaire la planificació més enllà del seu calendari d’execució en alguns casos.

Quina valoració fa de la temporada turística tan atípica que hi ha hagut aquest any?

Des del punt de vista de l’activitat econòmica, la veritat és que ha estat força positiva. Els comerços i restauradors van poder refer-se del cop que va suposar en la majoria el confinament. Després de tant de temps tancats a casa, molta gent va optar per la costa per esbargir-se abans que no marxar a altres regions o països.

La gran majoria de municipis del voltant han decidit suspendre el Carnaval. Cubelles també ho farà?

Sí, a Cubelles també el suspendrem, almenys pel que fa a la seva modalitat tradicional. El carnaval és una festa molt arrelada i popular a la vila, però, malauradament, davant les actuals circumstàncies, no podem celebrar rues ni acumular gent al carrer. Intentarem, tanmateix, fer alguna cosa simbòlica o virtual perquè, almenys, es noti que és carnaval.

L’Ajuntament ha decidit no augmentar els tributs municipals de cara a l’any vinent. Per què?

Per una qüestió de responsabilitat. Fa molt de temps que Cubelles té una càrrega fiscal molt inferior a la de la mitjana del país, però amb el cop econòmic que han patit moltes famílies i negocis arran de la pandèmia, no ens semblava el més adient apujar impostos. Afortunadament, tenim una economia molt sanejada i, a més, hi ha previst que els propers anys puguem fer ús del romanent, que a Cubelles supera els cinc milions d’euros. Encara no sabem en quines condicions se’n podrà fer ús, però, si tot va bé, ens permetrà utilitzar aquests estalvis sense haver de tocar les partides dels departaments.

Un dels grans problemes que té Cubelles és l’ocupació il·legal. Què es pot fer des de l’Ajuntament en aquest sentit?

Cubelles no té un gran problema d’ocupació il·legal. De fet, segons totes les dades dels Mossos d’Esquadra, Guàrdia civil i Policia local, la taxa d’ocupacions il·legals al nostre municipi és molt inferior a la mitjana catalana i els pobles i ciutats del nostre entorn. Al llarg de l’estiu, per exemple, hi ha hagut sis ocupacions i quatre temptatives, el que suposa un 0,09% del total dels 10.600 habitatges que hi ha a Cubelles.

A començaments d’agost hi va haver un cas que va coincidir amb el tour que un canal de televisió anava fent per tot l’Estat parlant d’ocupacions i ens va tocar. Es tracta d’un problema social greu, que afecta en molts casos famílies en situació de vulnerabilitat i on els ajuntaments no tenim competències, malgrat que sempre intentem fer de mitjancers perquè no hi hagi problemes de convivència mentre no es resol el tema judicialment.

La Justícia va aprovar fa unes setmanes el tancament de la gossera per no disposar de la llicència pertinent, però els responsables del centre de moment ho han impedit. Que faran i que passarà amb els animals que hi ha?

Bé, realment el procés administratiu i judicial, que va començar el 2007 arran de les queixes d’uns voluntaris, va quedar tancat el 2015. En tot aquest temps, però, hem intentat arribar a acords amb els gestors del centre i, sobretot, blindar el benestar dels animals, que ha estat sempre la nostra gran preocupació. Davant la impossibilitat d’arribar a cap entesa per les seves altes pretensions, vam obrir un concurs perquè els gossos i gats que hi puguin haver al recinte siguin traslladats a un refugi animalista de reconegut prestigi. Després que se’ns negués l’accés amistós durant la primera visita, ara estem a l’espera de rebre l’autorització judicial i, en cas que hi hagi animals, seran instal·lats al refugi i entraran en el circuit d’adopcions del mateix centre i del CAAD Penedès.

Ja fa més d’un any del final del desmantellament de la Central Tèrmica. Quin serà el futur del solar?

De moment, encara no hi ha res concretat. Es tracta d’uns terrenys privats on ens consta que Endesa vol presentar una proposta. Quan hi sigui, en parlarem amb l’ànim d’arribar a algun acord beneficiós per ambdues parts. Com a Ajuntament, ens agradaria que s’inclogués una zona de serveis o industrial que servís per generar ocupació i riquesa, a banda d’habilitar alguna zona verda, és clar.

Per acabar, en quina situació es troba el traspàs de la carretera de Mas Trader a la Diputació i la seva rehabilitació?

El canvi de titularitat està pendent des del 2016. L’execució de la rehabilitació de la carretera requereix d’un projecte que, si les disposicions pressupostàries ho permeten, la Diputació redactaria l’any vinent i, per tant, executaria el 2022. Ens hem reunit en diverses ocasions amb el president de l’Àrea d’Infraestructures i Mobilitat de la Diputació, Pere Pons, i estem treballant intensament perquè aquesta previsió es respecti i, fins i tot, es pugui accelerar.