Baixen les infraccions penals i augmenten les detencions durant l’últim any a Cubelles

La Policia municipal reporta a la Junta Local de Seguretat un total de 680 actuacions per trencament del confinament i 123 per no dur mascareta

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El nombre d’infraccions penals entre els mesos de setembre de 2019 i agost de 2020 va disminuir un 9,5% en relació al mateix període de l’exercici anterior. Segons que van revelar els Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Policia local a la Junta Local de Seguretat celebrada el 24 de setembre, malgrat el descens d’il·lícits, l’eficàcia policial va augmentar un 3,7% mercès a l’increment total de detencions.

La majoria de les actuacions van estar relacionades amb furts i robatoris que, tanmateix, van decréixer un 12,9% comparat amb el període anterior. Pel que fa al segon gran bloc de tipologies penals, les infraccions contra les persones, van augmentar lleugerament un 13,6%, mentre que, pel que fa als delictes contra la seguretat viària, el descens va ser d’un 19,3%.

Quant a les detencions, la immensa majoria eren homes (un 82,6% del total), majors de 36 anys (55%) i de nacionalitat espanyola.

Pel que fa a la seguretat vial, durant el darrer període analitzat es va produir una minva de gairebé el 22% pel que fa al nombre d’accidents. Tot i el descens, enguany es va registrar una víctima mortal. Així mateix, també van decréixer un 15,3% els positius en les proves d’alcoholèmia i drogues.

En total, la Policia local i els Mossos d’Esquadra van desplegar vuit campanyes conjuntes coordinades per Servei Català de Trànsit, centrades en el control de dispositius de seguretat, distraccions al volant i semàfors, alcoholèmia i drogues, motocicletes i ciclomotors i de respecte als vianants.

Una de les novetats incloses a la memòria policial del present període són les indicacions relatives a les mesures de seguretat sanitàries relacionades amb la pandèmia. Durant els mesos de tancament domiciliari, la Policia local va tramitar un total de 680 infraccions pel trencament del confinament mentre que es van tirar endavant un total de 123 per no dur la mascareta posada.

Des dels Mossos d’Esquadra també es va informar que des del 3 d’agost s’ha incrementat el nombre d’efectius a la comissaria de Vilanova i la Geltrú, augmentant d’aquesta manera la seva presència també a Cubelles. Justament es tractava d’una de les demandes que l’equip de govern municipal va traslladar al director general del cos, Pere Ferrer, i el cap de la comissaria general de relacions institucionals, Josep Codina, en una reunió mantinguda el 23 de juliol passat.

A la Junta Local de Seguretat celebrada el 24 de setembre a la sala de reunions del Centre Social Joan Roig i Piera i respectant en tot moment les indicacions de prevenció de la COVID-19, hi van assistir l’alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll; l’inspector en cap de l’Àrea Bàsica Policial dels Mossos d’Esquadra al Garraf, Josep Maria Montero; el sots cap, Josep Leal; l’inspector de la Policia local; Daniel Guillem; el tinent de la Guàrdia Civil a Vilanova i la Geltrú, Juan Carlos Pérez; el sergent cap de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de l’institut armat a la capital de la comarca, Ramón Fresneda, i el delegat territorial de la Generalitat al Penedès, Pere Regull.