La societat és cada cop més conscient que la salut està relacionada amb lacontaminació ambiental, aspecte que cada vegada està més investigat iavalat científicament. En aquest context, resulta totalment raonable, quel’Ajuntament modifiqui la situació actual, ordenant la limitació develocitat a menys de 30 km/h, en tot el nucli urbà.
Entre les mesures anunciades, hem sabut que la senyal S-28 s’aplicarà a lavelocitat de 20Km/h. Recordem que aquesta senyal ens avisa que entrem enuna zona de prioritat invertida, on l’ordre preferent és primer el vianant,després la bicicleta i per últim, el cotxe. Encara que aquesta senyal ja faanys es va instal·lar en diferents punts del municipi, per exemple, a lesdiferents entrades al Nucli Antic; al Torrent de la Pastera – c/ JoaquimMir, al c/ Estudis...i que mai s’ha respectat, entenem que l’actual Equipde Govern, entre les seves línies d’acció, te la voluntat de crear zones depreferència de vianants i bicicletes.
Tot i que l’Ajuntament ha anunciat més mesures, esperarem a veure coms’acaben desenvolupant, i sobretot estarem amatents a veure com s’apliquenles “Conclusions de la Comissió d’Investigació del PIINA”, que recordem vanser aprovades en Ple municipal i actualment la seva aplicació forma partde l’Acord de Govern.
Com hem comentat valorem positivament les mesures de control de velocitat itambé veiem bona voluntat en els canvis anunciats per part del GovernMunicipal, tot i això, volem manifestar que no ens podem imaginar queaquestes mesures es puguin aplicar sense la intervenció activa isancionadora de la Policia Local. I no ho diem ara per primera vegada,portem 10 anys defensant que el deteriorament del paviment dels carrers deplataforma única i en definitiva la cronificació de la problemàtica vialdel Nucli Antic i de la resta de carrers de plataforma única, s’haguéspogut evitar si els Governs anteriors, haguessin simplement complertnormativa de l’Ajuntament, encara vigent.
Un clàssic dels incompliments és l’estacionament indegut; infraccióconsentida i habitual per part d’alguns conductors, que qualsevol potconstatar veient al barri del Nucli Antic, cotxes i motos aparcades dequalsevol manera davant de determinats negocis i locals, de l’oficina decorreus, etc. Tornem a recordar que quan un vehicle a motor estaciona encarrers de poca amplada, el vehicle que ve a continuació, no s’espera, comno pot passar el que fa és ocupar tot el vial, passant a ras del vianantssense la mínima distància de seguretat. Quan això succeeix de formareiterada, com ha passat fins ara, resulta molest e indignant, quel’Ajuntament continuï referint-se a aquests carrers com si fossin deprioritat invertida, quan en realitat són perillosos pels vianants i perles persones que fan els seus desplaçaments en bicicleta.
En la nostra opinió, en els darrers anys, pel que fa la mobilitat Vilanovaha tingut dos moments daurats. El primer va ser quan un número important decarrers del Nucli Antic i l’Eixample Central es van reurbanitzar al2009-2010, situació que va comportar que durant molts mesos els carrersestiguessin aixecats, propiciant una situació immillorable per al’aplicació de les mesures de restricció i control del trànsit que formàvempart del projecte d’intervenció i que la Ciutat no va poder aprofitar,primer degut a la política dubitativa del PSC- Iniciativa i després per lamemorable mala gestió des de les regidories de mobilitat del Govern de laSra. Lloveras.
Aquestes alçades ja sabem que no podem canviar el passat, però si podemadonar-nos que després de dos mesos de confinament, en el que el parcautomobilístic de la ciutat ha estat paralitzat es donen les condicions iara més, degut en gran part per la consciencia de la població per l’impactaen la salut de la contaminació, per justificar l’aplicació de qualsevolmesura de restricció del trànsit rodat. Es per això que nosaltres demanemque aquesta vegada, es mantinguin totes les mesures que suposin disminuirles emissions de contaminació ambiental, com són: la limitació de lavelocitat, l’expulsió del trànsit rodat dels centres urbans, el foment dezones d’aparcament a les afores del nucli urbà, la recuperació d’àmplieszones per a vianants, la inversió en transport públic i el foment de l’úsde la bicicleta.