Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

El Carnaval de Vilanova i la Geltrú recupera la rua de carrosses a l’Arrivo

Avatar photo

Els balls posteriors, però, modificaran els horaris respecte a l’època precovid: acabaran a les tres de la matinada

El Carnaval de Vilanova i la Geltrú torna enguany “amb tota la seva plenitud”. Un dels principals actes que no s’havia fet els últims dos anys era la rua de carrosses de l’Arrivo de divendres, que ara tornarà als carrers per donar la benvinguda al Carnestoltes. Els balls posteriors, però, modificaran els horaris respecte a l’època precovid: acabaran a les tres de la matinada.

 

La mesura s’aplicarà a totes les festes populars de Carnaval, “per responsabilitat i seguretat”. Pel que fa a les Comparses de diumenge, l’organització recorda que la normativa obliga a llençar caramels amb embolcall biodegradable. La falta de fabricants, però, fan que la presència de l’eco caramel s’estanqui en el 30% de les més de 100 tones que es llencen aquell dia.

 

La Federació d’Associacions pel Carnaval (FAC) situa la recuperació de les carrosses en el marc de la tornada a la programació habitual de la festa. Es deixa enrere així el format del 2022 on l’Arrivo va estar només protagonitzat pel Carnestoltes i per un seguici popular en què els participants s’afegien lliurement. Un altre dels actes que no s’havia pogut recuperar fins ara és la Merengada de Dijous Gras, que enguany sí que tornarà a emblanquinar el centre de la ciutat.

 

Altres novetats de la programació són la reformulació de la festa del Caramel -el Carnaval infantil- la tarda de dissabte. L’organització ha renovat el personatge i tot el muntatge que tradicionalment l’ha acompanyat. En lloc de celebrar-se al centre, la festa es trasllada aquest cop al Parc de Baix-a-Mar amb previsió d’atraure fins a 3.000 persones. També en clau infantil, enguany s’estrenaran els Coros per a nens i nenes, que se celebraran dimecres 15 al matí.

 

Al mateix temps, la FAC aposta aquest cop per impulsar els actes de dimarts de Carnaval a la nit, els quals giren entorn el personatge del Vidalot. El president de la federació, Dídac Santos, ha assegurat que “no pretén ser una competició amb la rua de l’Extermini de Sitges”, i ha ressaltat que volen fer ressorgir un acte tradicional que ha patit diversos alts i baixos amb el pas dels anys.

 

Santos ha recordat que la nit del Vidalot és una “gran festa” on predominen les disfresses emmascarades. Les diferents entitats recorren Vilanova de forma lliure al ritme de diferents xarangues, per confluir a la nit al centre “amb una explosió de festa”. Si bé les darreres edicions l’acte havia comptat amb un concurs a les millors disfresses satíriques, aquest cop s’ha optat per suprimir el certamen i focalitzar-ho tot a un ball amb orquestra i DJs.

 

Tant els balls de l’Arrivo de divendres -enguany n’hi haurà dos-, com la festa de dissabte a la nit i la de dimarts de Vidalot acabaran totes a les tres de la matinada a tot estirar. La FAC i l’Ajuntament han assegurat que la mesura “s’ha valorat moltíssim” i finalment s’ha cregut convenient acordar-la “per qüestions de seguretat i responsabilitat”. “Menys pot ser més, i aquest canvi pot funcionar en molts sentits”, ha defensat Santos.

binary comment

 

Lenta implantació de l’eco caramel

Pel que fa a les Comparses i les seves icòniques batalles de caramels, aquestes recuperaran la seva màxima esplendor després d’un 2022 on es van reduir els participants en les guerres finals. El que no tornarà a instal·lar-se, però, serà la graderia de públic, ja que l’Ajuntament considera que l’interior de l’estructura era un espai que podia propiciar situacions d’inseguretat.

 

Tant la FAC com el govern local han recordat l’objectiu comú de reduir la contaminació provocada per les Comparses, motiu pel qual fa tres anys es va començar a instaurar l’ús de caramels amb embolcalls biodegradables. “No oblidem que bona part de les 100 tones de caramels acaben als embornals i arriben al mar, on triguen anys a descompondre’s”, ha recalcat la regidora de Cultura, Mercè Mateo.

 

Amb tot, entitats i Ajuntament han lamentat que la implantació de l’eco caramel està sent més lenta del que s’havia planificat. I és que ara per ara només hi ha un fabricant que proporcioni aquest dolç, el qual en produeix 30 tones que es venen a una vintena de supermercats de Vilanova. Aquest petit monopoli, sumat a l’encariment de les matèries primeres, fa que el preu de cada quilo rondi els cinc euros -es calcula que una parella de participants en les Comparses llença més de 10 quilos de caramels-.

 

“La seva implantació és necessària”, ha recalcat Santos, apel·lant a la “responsabilitat de tothom”. El president de la FAC s’ha mostrat comprensiu amb les queixes per l’elevat preu dels dolços, però ha demanat “un esforç” als milers de participants en les Comparses per garantir la seva implantació. Per la seva part, l’alcaldessa Olga Arnau s’ha compromès a “buscar fórmules” per ampliar la producció i poder reduir també el preu de venda final.

 

Tot i que la normativa municipal situa l’eco caramel com l’únic dolç autoritzat a utilitzar durant les Comparses, Arnau ha reconegut que aquesta obligatorietat no es podrà exigir fins que la producció de dolços biodegradables sigui de suficient volum per a atendre les més de 100 tones que es llencen durant tota la festa.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els pressupostos de la Generalitat destinen 86,5 milions al Penedès

Notícia següent

L’alcalde de Cambrils felicita la centenària Antònia Costa Mulet

Notícies relacionades