“Cap persiana abaixada” per Junts Per Catalunya VNG

Compartim la preocupació del sector comercial i de la restauració, així com del conjunt de PIMES i autònoms. Amb una mirada a mitjà termini hem aprovat la redacció del Pla de Dinamització Econòmica de la ciutat, que preveu campanyes de promoció de l’oferta comercial i gastronòmica i incentivar el consum.

Imatge del Carrer Caputxins de VNG. Foto: JxCat VNG

Des de Junts per Catalunya creiem fonamental adreçar-nos als nostres botiguers, empresaris i autònoms, en un moment on l’hora és greu. Per això, des de l’inici d’aquesta crisi sanitària, l’Ajuntament de Vilanova ha treballat intensament per posar tots els recursos municipals en la prevenció i lluita contra la Covid-19. Ha estat imprescindible detectar aquells grups socials i sectors econòmics més vulnerables de la nostra ciutat, per actuar i no deixar ningú enrere, prestar suport immediat a les persones i ser facilitadors per a les petites i mitjanes empreses i autònoms que, a conseqüència de les mesures imposades en el marc de l’estat d’alarma, han vist truncada la seva activitat i ingressos.

Compartim la preocupació del sector comercial i de la restauració, així com del conjunt de PIMES i autònoms. Les restriccions de tancament s’han acompanyat de mesures clarament insuficients per part de les administracions superiors. Aquestes no garanteixen la seguretat i viabilitat econòmica de les empreses, posant en perill la salut del teixit empresarial més delicat de la ciutat. Així mateix, el pla de desconfinament genera incerteses a causa de les mesures de prevenció en aspectes com l’aforament de públic a les terrasses, l’interior d’establiments comercials i locals de restauració i el calendari previst per a les diferents fases.

Des de Junts per Catalunya entenem que és imprescindible que la Generalitat i l’Estat ofereixin més i millors recursos per al teixit empresarial, aquesta crisi no l’han de pagar ni les empreses ni els treballadors, han de fer-ho les administracions. L’Ajuntament, com a ens local més proper al ciutadà, està desplegant totes les mesures al seu abast per oferir facilitats a les empreses locals.

Som coneixedors de la insuficiència de les transferències públiques, de les mesures de flexibilització en el pagament de tributs, de les dificultats d’accedir a crèdits i dels problemes derivats de la negociació d’aspectes com el pagament de lloguers. Per tot això, és fonamental que les administracions dissenyin un paquet de mesures per oferir liquiditat immediata a les empreses i un pla de reactivació econòmica que estimuli la despesa i l’activitat econòmica, d’acord amb les fases del desconfinament i les exigències de prevenció sanitària.

Fins al moment, el govern municipal, per retirar pressió sobre les empreses de la ciutat, ha aprovat la pròrroga de taxes i impostos, com ara el rebut de la brossa i la taxa d’ocupació de via pública, que afecta els establiments amb terrassa, així com la possibilitat d’ajornament i fraccionament dels deutes generats amb la Companyia d’Aigües, per empreses i autònoms que hagin vist afectada la seva activitat durant aquest període de confinament. Alhora, s’ha aprovat la posada en marxa d’un servei gratuït i telemàtic de consultoria per autònoms, PIMES i emprenedors; per oferir un acompanyament especialitzat durant la progressiva reactivació econòmica. Per ajudar aquelles empreses que han apostat per la venda online i el servei de restauració a domicili hem donat suport a la campanya “slow shopping”, a la campanya ‘’Avui a casa no cuinem’’ i a la promoció “del mercat a casa”.

Amb una mirada a mitjà termini hem aprovat la redacció del Pla de Dinamització Econòmica de la ciutat, que preveu campanyes de promoció de l’oferta comercial i gastronòmica i incentivar el consum. En el marc d’aquest Pla es preveuen reorientar esdeveniments importants del nostre teixit econòmic com la Nit del Comerç i el Turisme, la Nit de la Gastronomia, la Fira de Novembre i la campanya de Nadal; amb l’objectiu de potenciar-los i maximitzar-ne l’impacte econòmic.

En sintonia amb allò que demanen els restauradors, i així s’està treballant, permetrem l’ampliació de la superfície de terrasses per igualar o maximitzar-ne l’ocupació, tot respectant les mesures de distanciament físic. De la mateixa manera, per promoure l’activitat comercial, desplegarem una generosa campanya de bonificacions de la zona blava per a clients i empreses.

Les petites i mitjanes empreses i els autònoms que dueu a terme la vostra activitat a Vilanova sou el cor del model econòmic local. Sou imprescindibles per continuar progressant econòmica i socialment, consolidar la marca de ciutat i la capitalitat econòmica de Vilanova. El comerç de proximitat són valors, és esforç, és ADN de país, són noms i cognoms, il·lusions i reptes de futur. I cal tenir present, que dins el govern municipal, nosaltres som la garantia de la defensa d’aquests valors.

Ens posem a la vostra disposició per escoltar-vos i per vehicular les mesures necessàries al govern municipal, de la mà dels nostres regidors. Volem ser els garants de que els interessos del teixit econòmic de Vilanova siguin una prioritat de l’acció política del consistori, perquè si no ho fóssim, estaríem malbaratant tots els esforços conjunts en matèria de promoció econòmica i polítiques d’ocupació dutes a terme durant la dura crisi econòmica precedent i en els anys successius de lenta recuperació. No permetem que la crisi de la Covid-19 ens aturi.

Aleix Ruiz, Vicepresident PDeCAT Vilanova i la Geltrú